Melyből a kerület vajmi keveset profitál, az is elmegy a karbantartásra.

Ha 10 évvel ezelőtt végig sétáltunk volna a 7. kerület mostani bulinegyed részében, akkor nagyjából hasonló élményben lett volna részünk, mint a kerület túloldalán. Néhány étterem, kocsma, egy két szórakoztató egység és semmi más nem jött volna szembe.

Aztán az idők változtak és szépen elkezdett minden átalakulni. Az egykori bérházakból kocsmák és buli helyszínek lettek, így nyitott meg például 2009-ben a Fogasház is, mely mára a került egyik legnagyobb árbevételű vendéglátó egységévé nőtte ki magát.

Ezt abból a cikkből tudtuk meg, melyet a g7.hu december elején készített a Bisnode PartnerControl szolgáltatásának adatszolgáltatási segítségével.

„Nagy üzlet a feketézéssel fertőzött bulinegyed, csak nem a kerületnek” – szól a cikk címe, mely egészen hangzatos volt ahhoz, hogy mi is felkapjuk a fejünket és olvasás után egyenesen írni akarjunk a témáról.

Mert, bár elvétve, de az elektronikus zenei élet is érintett az ügyben, hiszen legalább a Lärm, az Aether, a Telep vagy a Központ is ott található, a 7. kerület végtelenségig pezsgő negyedében, melyet a Károly körút, Király utca, Erzsébet körút és Rákóczi út közötti terület alatt értünk.

Kigyűjtögetve a közel 400 vendéglátó egység tavalyi adatait, összesen 172 cég 2018-as árbevétele került fel egy térképre, melyen jól látható, hogy ki mennyit könyvelt be a tavalyi évben, ergo ki mekkora szeletet hasított le az összesen 18 milliárdnyi befogadott Forintból.

Étterem, kocsma, buli hely, minden egy kalapban, de mégis jó elszemlélgetni azon, hogy ki mennyit visz be a maga házába, melyből egyértelmű csalódást okozott számunkra, hogy a legnagyobb falatot, bő 2 milliárdot egy olyan cég tudhatott magáénak, ami gyorséttermi szolgáltatással van jelen a negyed egyik szélén.

Se baj, azért annak már örülünk, hogy a fentebb említett Fogasház fölé tartozó Tainted RuInn Kft. majd 1 milliárdos üzletet csinált, és az Aether-nek is otthont adó Gozsdu Gasztronómia Kft. 720 millióval lett gazdagabb.

Nagy buli a szimplázás is, a Szimla Kert és további létesítményekkel jelen lévő Szimpla City Kft. több mint másfél milliárdot számlált, ezzel a cikkbe és térképre összegyűjtött cégek másodika lett.

Ahogy az életben lenni szokott, vannak a nagyhalak, és a kishalak, és a nagyhalak igazán nagyok, mert jelen esetben a bevételek felét mindössze 11 cég teszi össze, a másik felét meg a több mint 160.

Izgalmas adat volt még, hogy a vizsgált 198 cég közül 56 volt veszteséges, 69 vagy nullás volt, vagy nem adott le beszámolót és 73-nak sikerült profitot termelnie. Mindeközben pedig ezeknél a cégeknél 1535 ember dolgozott azon, hogy a negyedben szórakozók, vagy épp étkezők megfelelő kiszolgálásban részesüljenek.

Rengeteg pénz 18 milliárd Forint, ugyanakkor ez még mindig csak valamivel több mint 3 %-a főváros teljes vendéglátásból származó forgalmának, ami 521 milliárd volt 2018-ban. Az államnak persze ez jó, de közben a kerület nem sokat lát ebből a pénzből. Sőt, a magas kulturális jelenlétből származó károk és piszkok költsége inkább viszi a pénzt, mivel a cégek iparűzési adója 50 millió sincs, a szemét takarítása pedig 300 milliós tételre rúg.

Mindeközben a buliturizmus a valaha legmagasabb fokon pörög, melyben bármikor találhatunk magunknak mi is megfelelő programot, ha csak azt a külföldi csordák tönkre nem teszik.

A térkép így néz ki, de a cikkben a pontok fölé navigálva láthatóak az adatok is! A cikkben szereplő képeket az Instant-Fogas felületeiről kölcsönöztük.