A bukaresti törvényszék meghozta az első fokú ítéletet a Colectiv nevű bukaresti szórakozóhelyen 2015-ben bekövetkezett tűzvész ügyében. Összesen tíz személy kapott letöltendőt. Az áldozatoknak több mint 50 euró kártérítést ítéltek meg.

A tűzvész éjszakáján 27-en vesztették életüket, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe. A bírósági eljárás eredetileg több szálon indult a tragédiáért felelősnek tartott vádlottak ellen, majd az egymással összefüggő ügyeket évekkel később vonták össze egyetlen perbe a bukaresti törvényszéken. Az ítélet nem jogerős.

Bukarest negyedik kerületének polgármestere, Cristian Popescu-Piedone a Colectiv klub működési engedélyének kibocsátásával kapcsolatos hivatali visszaélés miatt nyolc év hat hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. Alin George Anastasescu, Paul Gancea és Costin Mincu voltak a klub tulajdonosai. Őket egyenként 11 év nyolc hónapra ítélték gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, valamint a törvény által előírt munkabiztonsági és munkaegészségügyi intézkedések elmulasztása miatt. A Golden Ideas Fireworks Artists nevű, pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég tulajdonosát, Daniela Niţát tizenkét év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A cég három pirotechnikusa sem úszta meg. Viorel Zaharia 9 év 8 nyolc hónap, Marian Moise 10 év, Cristian Niţa pedig 3 év és 6 hónap letöltendőt kapott. A bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) két tűzoltója pedig azért kapott egyenként kilenc év, két hónap letöltendőt, mert a Colectiv klub ellenőrzésekor nem hozták meg a törvény által előírt intézkedéseket a tűzvédelmi előírások betartása érdekében.

A bukaresti törvényszék által előírt kártérítést a fővárosi negyedik kerületi városvezetésnek és a Bukarest-Ilfov területi katasztrófavédelemnek kell kifizetnie. A károsultak átlagosan 250 000 euró körüli összeget kapnak. A legnagyobb összegű kártérítés 1.250.000 euró, illetve 4,2 millió lej.

A képeken két klubtulaj, Alin George Anastasescu, illetve Costin Mincu látható.
Fotó: Robert Ghement / MTI / EPA