Bár az elmúlt hetekben leginkább csak arról szóltak a hírek, hogy a német főváros több legendás szórakozóhelyét is a bezárás réme fenyegeti, azért a berlini klubkultúra még mindig irigylésre méltó helyzetben van. Évek óta pörög a klubturizmus. Az ezzel járó hangzavar persze állandó problémát okoz a környéken lakók körében.

Ezzel a helyi városvezetés is tisztában van. 2017-ben számoltunk be róla először, miszerint rengeteg pénzzel fogják támogatni a klubokat.  Ezt az összeget a szórakozóhelyek hangszigetelésére fordították. A szabadtéri helyeken hangszigetelő falakat építettek, a klubok környékén található, problémás lakóházak ablakait pedig extra védelemmel látták el.

Ramona Pop, a zöldek politikusa a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy a hozzájárulást a következő két évre is kiterjesztik. A klubok között 2020 és 2021-ben is 500-500 ezer eurót fognak szétosztani. Ez pedig igen nagy szó, hiszen a program kihirdetése óta „mindössze” 655 ezer euró került kiosztásra a hangpara megoldása érdekében.

Ez alkalommal 13 klub kap támogatást. Köztük olyan – általunk is jól ismert – helyek, mint például a Kater Blau, Else, Ipse és a Tresor. Egy klub akár 100 ezer euró támogatást is elnyerhet, amit többek kötött hangszigetelt ajtók és falak, valamint különböző zajvédő megoldások telepítésére fordíthatnak.

Úgy tűnik, hogy a jó példa ragadós. A berlini tapasztalatok felhasználásával Barcelona, Köln és Vilnius is hasonló intézkedések kidolgozásán munkálkodik.