Korunk zenehallgatási szokásai óriási változásokon mennek keresztül, a folyamatban pedig egyre nagyobb teret kapnak a mindenki számára könnyen elérhető internetes streaming szolgáltatások.

Eddig bármilyen kutatást végeztünk, valamiért a nem kívánatos, sokszor idegesítő reklámözön ellenére is a legtöbb olvasónk a youtube-ot jelölte meg kedvenc platformjaként. A közelmúltig ingyenesen is jól működő oldal azonban az utóbbi 1-2 évben pofátlanul megfizettetné velünk azt a kiváltságot, hogy zenehallgatás közben ne találkozzunk reklámokkal. Sokunk számára leginkább az verte ki a biztosítékot, hogy mindössze azért szeretnének havi díjat kicsikarni a felhasználókból, hogy azok reklámmentesen nézegethessék kedvenc videóikat, valamint a havi előfizetésbe biztosítják nagy kegyesen az offline módot, és háttérben is zavartalanul működő szolgáltatást. Az utóbbit a soundcloud és mixcloud, valamint kb az összes streaming és rádiós alkalmazás ingyenesen is tudja. Azt pedig csak megsúgjuk, hogy a youtube-ról bármelyik videót le tudjuk tölteni jó minőségben, és ráadásul ingyenesen a megfelelő programmal, abszolút reklámmentesen… Miután a youtube nem is akar többet adni ennél, elkezdtünk egyéb alternatívák után kutatni.

Számos díjmentesen is kiválóan használható platformra bukkantunk, mint például a LiveXLive Powered by Slacker, Spotify, Deezer, Google Play Music, iHeartRadio, vagy a Pandora. Ezek fizetős változata pedig nem pusztán a reklámoktól mentesít, mint a youtube, hanem a pénzünkért valódi szolgáltatást kapunk.

A legtöbb zenei streaming legyen az ingyenes vagy fizetős, megegyezik abban, hogy:
1; telefonról is működnek a saját alkalmazásukon keresztül amit ingyenes bárki letölthet.
2; A streamje a 128Kbps és a 320Kbps tartományban van.
3; Gyakorlatilag bármilyen zenét megtalálhatunk általuk,
4; Testre-szabható csatornákat hozhatunk létre kedvenceinkkel,
5; Többen dalszöveg funkcióval is rendelkeznek.
6; Családi csomagok (a legtöbb platformon elérhető), melyek akár 4-6 fő számára is biztosíthatják a korlátlan, és kötetlen zenei élményeket.

Az ingyenes verziók általában korlátozzák a track-ek léptetését, valamint audio és video formátumban reklámok is megjelennek, de koránt sem olyan erőszakos, olykor barbár módon, mint a youtube esetében. A free platformokat inkább azon felhasználóknak ajánljuk, akik alapvetően nem hallgatnak sok zenét, néha napján 1-1 track erejéig veszik igénybe a szolgáltatást, és egyébként sem érzik azt, hogy ők költenének bármennyit is zenére.

Persze akadnak prémium fizetős szolgáltatások is, melyeket azon olvasóinknak ajánljuk, akik zene nélkül nem tudnak élni, és hajlandóak is fizetni egy csekély havi összeget azért, hogy extra jó minőségben kitáruljon előttük a zenei világ. Akad néhány egyedülálló tulajdonságokkal bíró platform is, mint a Tidal, ami hangminőségben jelenleg verhetetlen. Olyan prémium Hi-Fi minőséget nyújt, amely tömörítetlen 1411 kbps FLAC audio stream-eket kínál, magyarán stúdióminőségű audio zeneszámokat hallgathatsz Master Quality Authenticated audio codec-el. Ezen felül pedig az előfizetésed kiterjed exkluzív backstage tartalomra, élő közvetítések sorára legyen az koncert vagy éppen exkluzív dj set vagy live, valamint hozzáférést biztosítanak a releváns koncert- és sportjegyekhez is.
Hangminőségben ugyan lemarad a SiriusXM Internet Radio, de az előfizetéséhez az exkluzív tartalmak mellett számos élő állomása adását, és beszélgetős műsorok sorát kínálja, amellett hogy a szüneteltetésre és visszatekerésre is képes a sport és zene csatornáit illetően.
Amennyiben a zene mellett hír mániás is vagy, erősen ajánlott a LiveXLive Powered by Slacker fizetős szolgáltatása, hiszen követi a ABC News frissítéseit, így mindig naprakész lehetsz, arról nem is beszélve, hogy a megújult LiveXLive ötvözi a zenei streaminget a Slacker Radióból ismert élő zenei DJ-k játékával, így az egyik legteljesebb streaming szolgáltatás a mai piacon.
Az Amazon Music Unlimited a feltörekvő producerek/dalszerzők platformja, ugyanis lehetőséget ad feltölteni saját audio fájljaidat a katalógusban szereplő dalok mellé. Más részről azoknak lehet hasznos ez a fizetős szolgáltatás, akik Amazon termékcsaládot használják… Az Amazon önálló streaming zenei szolgáltatása érdekes alternatívát kínál a piacon lévő sok versengő termék számára, különösen az Echo vagy Fire TV hardvereket birtoklók járnak jól vele.
Mindenképpen meg kell említenünk a Spotify-t, ami talán a legkedveltebb platform Európában. Amellett hogy a fenti társaihoz hasonlóan kiváló streaming zenei szolgáltatást nyújt, bizonyos előadók teljes albumait is meg lehet hallgatni, még a hivatalos megjelenésük előtt, valamint a képregényrajongóknak is kedvez, ugyanis az Archie digitális képregényekhez is ad hozzáférést.
Az Apple Music előfizetés 45 millió zenét, hír és sport tartalmakat, exkluzív albumokat valamint Siri és az Apple Watch kompatibilitást nyújt. Ami szimpatikus, hogy 90 napig díjmentesen használható, így bárki kiderítheti érdemes e előfizetni a szolgáltatásra.
A Deezer esetében hiányzik a versenytársaknál megtalálható szórakoztató extrák némelyike, de úgy gondoljuk nem jelent ez problémát. Kárpotolnak érte a zenei tartalmak, és a saját magunk által feltölthetőpodcast-ok.
A Google Play Music mindössze a YouTube és a YouTube Red integrációval kínál több egyedi funkciót.
Az iHeartRadio megpróbálja egyesíteni az élő rádiót és a kurátus katalógust, így az élő közvetítései teszik érdekessé, de streaming szempontjából hiányosságokat mutat a versenytásaihoz képest.
A Pandora a Rdio rendszerét vásárolta meg. Valaha úttörő streaming zenei platform volt, és most a felvásárlásnak és a fejlesztéseknek köszönhetően abszolút versenyképes helyzetbe került, de egyelőre még tutira nem fogja átvenni az irányító szerepét, hiszen csak és kizárólag a United States területén elérhető a szolgáltatása. Egyelőre!

A fent említett oldalakon első sorban track-ekkel találkozhatunk, és persze ha underground elektronikus zenéről van szó, akkor nem feltétlenül bukkanunk rá az általunk keresett zenére, ámbár most már egyre több releváns lemezkiadó biztosít hallgatnivalót a számunkra, és ez a lista a jövőben csak bővülni fog. Ha valakinek nincs kedve keresgélni, de tutira akar menni a minőségi zenéket illetően, azoknak ajánljuk figyelmébe a mai napig kiváló elektronikus zenei rádiókat, igazi ínyecségekkel. Ott vannak például a legendás brandek a Frisky és Proton rádió (tematikus csatornákkal), vagy az Ibiza Global Radio akik lassan 20 éve ápolják az underground elektronikus zenei kulturát. Feltétlenül érdemes figyelemmel követni a fiatalabb társaikat is mint a mexikói illetőségű Xelestia rádió műsorait, vagy az argentin Golden Wings rádió kínálatát. Hazai tekintetben a Tilos rádió, és az RCKO.fm műsorán találkozhatunk kultúrával és kiváló zenei műsorokkal a jó ízlés határait nem feszegetve, valamint a közelmúltban újraindult Global fm Hungary online 0-24h kínálata is egyre jobban kiérdemli a figyelmet.