Az elektronikus zene egyik legszebb dolga a tánc. Senki nem szól bele hogy csináld, mindenki úgy táncol, ahogy csak akar. Mindezt már egy finn egyetem tanulmánya is alátamasztja, miszerint a táncunk éppen olyan egyedi, akár csak az ujjlenyomatunk. Minden apró táncmozdulatunk különbözik ugyanis embertársainkétól.

A legérdekesebb a dologban azonban az, hogy a tanulmány eredetileg teljesen más kérdésre kereste a választ. Egy olyan programot szerettek volna ugyanis létrehozni, ami a táncolók mozgása alapján megalapitotta volna, hogy milyen stilusú zenére megy a bugi. 73 önkéntest kértek meg ugyanis arra, hogy különböző zenei stilusokra (rap, reggae, elektronikus zene, blues, netal stb.) kezdjenek el mozogni. A program algoritmusa viszont nem azt az eredményt hozta, amit előzetesen vártak. A mozgások mindössze 30 százalekát tudta helyesen beazonositani.

A kutatok újabb felfedezést tettek és ezt már határozottan jobb eredménnyel. Az esetek 94 százalékában a program táncstílusa alapján azonosította a tesztelőt. “Úgy tűnik, hogy az ember táncmozgása egyfajta ujjlenyomatként működik” – állapitotta meg Dr. Pasi Saari adatelemző es társszerző.

“Mindenkinek van egy egyedi mozgásjele, amely ugyanaz marad, függetlenül attól, hogy milyen zenét játsszanak.” A tanulmányt a “Journal of New Music Research” cimű folyóiratban tették közzé. Aki többre is kiváncsi, kattintson az alábbi linkre.