Pintér Gábor nevét bizonyára az elektronikus zene legtöbb fanatikusa ismeri. Legalábbis azok, akik szorgalmasan járták a bulikat Budapesten már a 90-es évek utolsó és a 2000-es évek első évtizedében. Többszörös klubtulajdonosként úttörő szerepet vállalt a hazai szcéna életében. Olyan legendás helyek tartoztak az érdekeltségébe – a teljesség igénye nélkül – mint például a Total Car, Fáklya Klub, Supersonic, Diesel Club és a Kashmir – K2, hogy az open air bulikról ne is beszéljünk. Pedig teljesen unortodox módon, külsősként került bele az elektronikus zenei szcéna vérkeringésébe. Aztán ha már úgy alakult, nem hátrált meg. Amit véghezvitt, az ma már történelem.

Hogyan kerültél bele a zenei körforgásba? Milyen állomások vezettek, míg végül eljutottál az Üllői út 51. szám alá? 

Teljesen unortodox történet. 15 évig éltem Németországban, aztán összevesztem a feleségemmel és hazaköltöztem Magyarországra. az öcsém akkor már a legmenőbb klubtulajdonosok egyike volt. Ő csinálta a nyugati Total Car-t és még egy pár másik klubot. Én nem ismertem senkit. Aztán úgy alakultak a dolgok, hogy az öcsém elhatározta, hogy szakít a társaival és csinál egy nagy rockklubot, a Váci úton, egy gyárban. Nála laktam, segítettem, amiben tudtam. Fel is építette, meg is nyitotta, 1995 júniusában, aztán a nyitást követő napon, egyszerűen eltűnt, hagyott nekem egy üzenetet, hogy csináljak a klubbal, amit akarok, őt már nem érdekli és van egy csomó számla, ami nincs kifizetve. Innen indult az egész. Lépésről-lépésre megismerkedtem mindenkivel: zenészekkel, hangosítókkal, dj-kkel, abban az időben ez könnyen ment. Persze ezt a gyárat csak fél évig lehetett fenntartani, mert télen már a fűtésszámlát sem tudtam kifizetni. Decemberben kirúgtak. Viszont rengeteg kapcsolatra tettem szert, amik a mai napig élnek. Rockzeneszékkel és az akkor induló technoszcénával…

Total Car

Bernáthy Sanyival is? Milyen volt a kapcsolatotok?

Így van, többek közt Bernáthy Sanyival, akivel nagyon jól kiegészítettük egymást. Ő volt az agy, a művész, a jövőbelátó, én meg valamilyen szinten kiegészítettem őt, olyan dolgokban, ami őt nem igazán érdekelte vagy nagyvonalúan átsiklott felettük ? Ő talált meg engem, hogy ez az indusztriális környezet szuper lenne techno partykra, csináltunk is párat, de jóformán nem jött senki. Az első nagyobb partyt Tommyboy és Budai csinálta, összekötve egy Kenguru divatbemutatóval, de ez sem volt nagy siker. A lényeg, 95 végen kirúgtak a Váci útról, elkezdtem új helyet keresni. Teljesen véletlenül megtaláltam a Fáklya Klubot, egy belvárosi szocreál kultúrházat, akik fillérekből tengették a mindennapjaikat és örültek, hogy valakinek van valami ötlete, hogy talpra álljanak. A helyzet az, hogy nekem se volt sok ötletem, de eszembe jutott Sanyi, aki megszállottan hitt az elektronikus zene jövőjében és én hittem neki.

Bernáthy Sanyival

Szürreális körülmények között kezdtük az egészet… Péntek délután a Hit Gyülekezete tartotta az összejöveteleit, aztán ketten felraktuk a régi, bizottságos uv-s molinókat a falra és csináltunk egy underground klubot. Mindent béreltünk, a lemezjátszótól a fényekig… Egy vasunk sem volt, de a legnagyobb meglepetésünkre beindult az egész. Iszonyatosan jó partyk voltak, eszméletlen jó közönséggel és zenével. Az a feeling soha nem hozható vissza. Nem tudom megfogalmazni, hogy mi volt akkoriban, azt tényleg csak az tudhatja, aki ott volt. Minden új volt, mindenki nyitott volt. Aztán persze jött a hidegzuhany. Arra természetesen nem gondoltunk, hogy egy ilyen klubnak engedélyekre van szüksége, egy cégre stb.. Hát nekünk ilyen nem volt, úgyhogy ki is rúgtak bennünket 1997 decemberében.

Fáklya

Azután költöztetek Óbudára?

Amikor kirúgtak a Fáklyából, elkezdtünk keresni egy új helyet. Valaki ajánlotta a Goldberger gyár pincéjét, amit akkor vett meg valaki. Tök jó arc volt és olcsón odaadta a helyet, amit persze fel kellett építeni. Mondanom sem kell, hogy nem volt egy vasunk sem, de szerencsénk viszont igen. Megismerkedtem a világ legjobb mesteremberével, Józsa Lacival, aki gyakorlatilag minden szakmához ért, ami létezik a földön. Ráadásul pont ráért és amikor meglátta, hogy miről van szó, nagyon megtetszett neki. A Goldberger gyár pincéje és a tök romos gyár egy kincsesbánya volt. Minden szart összeszedtünk, megjavítottunk, összehegesztettünk, lefestettünk és 2 hónap alatt, olcsón, csináltunk egy 1 1200 négyzetméteres underground klubot. Találtam egy öreglányt, aki nagyon durva kamatra adott 2 milliót, amiből vettünk a Zaj Studiotól egy hangcuccot. Egy éven belül kifizettük a 2+1 (kamat) milliót, de volt egy hangcuccunk ? Gyakorlatilag mindent mi csináltunk. a Sanyi hozta a festményeit, én csináltam egy totál idióta szökőkutat, ami tök jól nézett ki. Összeállt egy tök jó csapat, a pultoslányoktól a wc-s néniig. Jó időszak volt.

Bernáthy Sanyi és UFI

Az open air bulik ma újra reneszánszukat élik, pedig te annak idején úttörőnek számítottál, hiszen több legendás külső helyszínen szerveztetek bulit…

Csináltunk külsős bulikat is, részt vettünk a Szigeten, teltházzal és mínuszos kasszával ? Csináltunk szabadtéri partykat Dunavarsányban és a törökbálinti katlanban. Aztán jött az etyeki katlan, amiben Sándor nem akart részt venni, mert szerinte az tuti bukás. Ezert ezt egyedül csináltam meg. 5000-en voltak… Addig volt életképes az underground szcéna, amíg gyakorlatilag semmilyen engedély nem kellett egy szabadtéri partyhoz. Egyszerűen kinéztünk egy helyszínt. És elég volt egy emailt küldeni a rendőrségnek + engedélyt szerezni az ANTSZ-től.

Etyek

Nemsokkal később azonban mégis különvált az utatok Bernáthy Sándorral…

Az etyeki partyk után leültünk, megbeszéltük, hogy én inkább egyedül csinálnám tovább, nyitnék a goa és drumandbass irányába. Ő megkapta a klubot, én a hangcuccot. Elkezdtem a keresgélést. Volt egy rövid kitérő, amikor visszamentem a Fáklyába, de ez a projekt eleve halálra volt ítelve, mert a komplett kerület feljelentett ? Aztán próbálkoztam a Körút és a Dohány utca sarkán levő mozi kibérlésével, de egy Slam Jr. lemezbemutató után bezáratták az egészet..

2001. november 9-én aztán megnyílt a Kashmir…

Amikor rátaláltam a Kilián laktanyára, egyből láttam, hogy ez az igazi helyszín, ráadásul a kincstári vagyonkezelős hölgy is szuper módon állt a dolgokhoz. A bérleti díj először sokkolt, de éreztem, hogy ez működni fog. Úgyhogy belevágtam. Az első év – a hülyeségem miatt, elég rosszul indult. Azt gondoltam, mindent nekem kell csinálni: programokat szervezni, a reklámot csinálni, a dj-ket bookingolni… Aztán rájöttem, hogy ez tök hülyeség. fel kell építeni, meg kell keresni fiatal, tehetséges szervezőket és biztosítani nekik a komplett infrastruktúrát. Ez olyan szinten jó ötlet volt, hogy január elején betelt a naptáram minden péntek-szombatra. Ráadásul olyan produkciók voltak minden hétvégén, ami bármelyik klubnak a világon becsületére vált volna.

Az évek során melyek voltak a legemlékezetesebb bulik számodra? 

A FB-ra kitettem az összes komolyabb party flyer-ját és képeket. Mindegyikhez fűződik valami történet. a kashmiros korszak volt a legjobb az életemben. Akkor még nagyon aktív voltam. Rengeteg élmény ért a klubban és a nyári szabadtéri partykon. Szuper korszak volt!

A környék akkoriban nem éppen számított biztonságosnak. Milyen problémákkal kellett megküzdeni?

A vicc, hogy az égvilágon semmi problémám nem volt. soha. Szerintem egyszerűen szerencsém volt. A Fáklyában volt két portasom, akik rendőrtiszti főiskolások voltak, aztán később egyre mentek feljebb a ranglétrán, de jó haverjaim maradtak. Valami miatt, soha eszébe sem jutott senkinek betámadni minket ?

És a hatóságtól mennyire kellett tartani akkoriban, gyakoriak voltak az ellenőrzések?

Soha nem volt semmi.

Ezekre az időkre tehető a Vizoviczki birodalom térnyerése. Téged is megkerestek?

Én is csodálkozom ezen, de soha semmi problémám nem volt.

Kashmir

Rengeteg sikeres klubest futott a Kashmirban, 2006-ra úgy tűnt kinőttétek a Kashmirt és felfelé terjeszkedtetek.

A K2 már a szervezősrácokról szólt, akik hétvégente csinálták a szuper programokat. 90%-ban nagynevű külföldi dj-kkel, akik közül később néhányan igazi szupersztárokká váltak, mint például Noisia. 

Mi vezetett végül a klub megszűnéséhez? Tudsz valamit az ingatlanok sorsáról?

A Kilián laktanyán két cég osztozott. Az egyikhez tartozott a Kashmir, ami 500 négyzetméter volt és 1 millió forint volt a bérleti díja, a későbbi K2 egy másik cégé volt, 1500 négyzetméter és 500.000 a bérleti díja… Ezért váltottunk. Aztán a végén eladták a komplett épületet, fogalmam sincs mi van most ott.

Azért legyünk őszinték: a West Balkán tragédiája nem éppen érintette jól a klubot. 

A West Balkán betett mindenkinek. onnantól kezdve halálra lett minden ítélve. Hetente jött egy tűzoltó és kitalált minden baromságot, ami súlyos pénzekbe került. Innentől kezdve semmi értelme nem volt semminek.

Miért hagytad el az országot? Mivel foglalkozol Izraelben?

69 éves vagyok. napfényben akarom eltölteni a hátralevő pár évemet ?

Itthon mostanában virágzik az underground, sorra nyílnak a klubok a külvárosban. Alakulhatnának úgy a dolgok, hogy újra belevágj?

….. Nem ?

Kashmir