Az idei évben a goa.hu nagyszabású születésnapi partyval ünnepli két évtizedes fennállását. A 20. évforduló alkalmából született írás visszatekint a kezdetekre és bemutatja az itthoni pszichedelikus szcéna és hazánk egyik legmeghatározóbb szervezőcsapatának alakulását egészen napjainkig.

A hazai goa közösség első időszakát az analóg modemek hálózati csatlakozásának két bites dallama kíséri: teljes underground, nyaranta a szabadtéri partyk, különleges helyszínek, a mindenki ismer mindenkit érzés, – és a varázsszó: a goa levelező lista – írják le néhány szóban! Danger 1996-ban találkozott először a goatrance stílussal, nem sokkal később született meg az elhatározás Sovval, Keoval, a Quantum State tagjaival és Krinyóval összefogva: a hazai community-nek, a stílus népszerűsítéséhez szükség lenne egy saját oldalra, a goa zene történetével, party ajánlókkal és galériával! A domain bejegyzése ebben az időben nem tartozott az egyszerű feladatok közé, az alapítók minden kapcsolatot megmozgatva érték el, hogy a goa.hu az első hazai domainek között kerüljön bejegyzésre!

Solipse

Under the Shadow

A kilencvenes évek végén kezdett terjedni a hír: 1999 augusztusában az underground trance szerelmeseinek ezrei veszik Magyarország felé az irányt: Gyújtópontban a Solipse Festival, a teljes napfogyatkozás és a több tízezer világutazó goás, akik egy hétre érkeztek hazánkba a kozmikus esemény, a oneness , a természetbe való visszatérés és az együtt táncolás ünneplésére.. Sov, Dj Danee és Dj Nuon, a Quantum State és Krinyó ebben az időben csatlakozottak.

A kétezres évek és a jelen

Az alapítók a Solipse Festivalt követő eufóriában kezdtek neki az oldal szerkesztésének, létrejött a levelezőlistát leváltó fórum – ahol máig tartó barátságok szövődtek, létrejött a galéria mely hetente több beszámolóval frissült és ahova a partyzók önszorgalomból küldték a partyk képes beszámolóját (Napfogyatkozás Zambia, Full Moon Party Koh- Phangan Thaiföld, Goa – India, fesztiválok külföldön – Boom, Full Moon és rengeteg galéria itthonról) Létrejött a party info, melyre először az oldal tulajdonosai flyereket “vadászva” gyűjtötték az eseményeket. Később ez nagyot változott: a szervezők megértették, hogy mennyire fontos az oldal, aminek következtében folyamatosan érkeztek a partyajánlók. Az ajánló az ország legfontosabb trance forrásává nőtte ki magát, a hazaiak innen értesülhettek a nagy külföldi fesztiválokról is. Danger ekkor a Boom Festival nagyköveteként, a Procyon Records tulajdonosaként és a Boohnaval közös Beyond live act másik feleként tevékenykedett. A Quantum State ezidőtájt került a holland Boom Records istállójához, a goa.hu csapatához pedig Danee és Nuon csatlakozott, akik Cosmicord néven szerveztek partykat, hozzájuk fűződnek az első Infected Mushroom és Earthdance bulik.

A Goa.Hu a hazai szervezők támogatása mellett saját projectekbe kezdett: a legfontosabb és talán a legkülönlegesebb esemény az Earthdance Globalhoz való csatlakozás volt. A hazai földtáncok elképzelhetetlen volumenű adományt gyűjtöttek az Age of Hope alapítványnak, a Budapest Bike Maffia-nak, a Bethesda Gyermekkórháznak, Feldmár Andárs Sotéria porjektjének, a Psyhelpnek és Állatmentő szervezeteknek! Emellett évről évre – a farsanggal összekötve megünnepelték a goa.hu születésnapját; hozzánk köthető az első goa party az A38-on és az új időkben a környezetvédelmet középpontba helyező Föld Napja. Közös partik az Y – Productionnal, csatlakozás a legősibb hazai party sorozathoz a Psybabakkal és Jirzijjel szervezett Forever Psychedelic-hez. Kollaborációk a S.U.N. Festivál szervezőivel, a Végre péntek csapatával, a goatrance zászlaját hordozó Lunar 604-el és az éjszakai psytrance felé forduló Psychotria Recordssal, az első időkben a Cosmicorddal.

A kétezres évek első évtizedének végére sokan elfordultak a stílustól. A goa.hu ezekben az években Gabró vezetésével (Dangerrel, Boohnaval és Kun Lacival) mint az események aktív alakítója lépett elő:  szerepüket, vagy talán jobb szó, a régi-új helyüket ott találták meg, hogy rávilágítottak a unity fontosságára. Oleg segítségével, a Psybabával és az Y-Productionnel létrejött egy hosszú sorozat. Sok jó emlék, sok kompromisszum melynek keretében a saját ízlésüknek megfelelően is alakíthatták a hazai trance kultúrát. Külföldi dekósókat hívtak, egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a látványra és a vizuálra. Próbálták megtalálni a híres előadók és az undergorund közötti egyensúlyt, illetve ami a legfontosabb: “A partykat számunkra fontos értékek köré építjük: szolidaritás, természetvédelem és erőszakmentesség.” Hangsúlyozták, hogy a munka a barátságon alapul, mindenki hozta és adta, amit tudott. Bátran kijelenthető, létrejött újra egy nagyon erős trance-bázis.

Íme egy rövid galéria a goa.hu első születésnapjáról: https://www.facebook.com/events/799679503811221/permalink/828936254218879/

Napjaink

Az elmúlt években a Dürer kert vált a goa.hu rendezvények alapvető bázisává, ahol minden hónap 3. szombatján 4 termes, változatos zenei felhozatalt felvonultató bulijaival várja a pszichedelikus irányzatok kedvelőit. Emellett a goa.hu csapata időről időre egyéb budapesti szórakozóhelyeken rendez nagyszabású partykat, a jó idő megérkeztével pedig visszatér a gyökerekhez és a szabad ég alatt örvendezteti meg az évek alatt kialakult törzsközönségét és az irányzat felé nyitni vágyókat.

Az idei szülinap hagyományosan ismét egybefonódik a farsangi időszak megünneplésével melyet ebben az évben egy nem mindennapi nyereményjáték fűszerez, ahol gazdára találnak többek között külföldi és hazai fesztivál bérletek, egész éves goa.hu bérlet és hasonlóan izgalmas nyeremények.  (részletekért katt ide)

A main stage fellépői a 2. jubileumhoz méltóan régi motorosok közül kerültek ki. 

A hazai szcéna meghatározó tagjai mellett Space Cat, X-noiZe, valamint a kettejük együttműködéséből létrejött Space NoiZe project is feltűnik a line-upban.

A dekorációért itt és a dark teremben ezúttal a  Public Beta Wear felel, aki a pszichedelikus divat úttőrőjeként vált ismertté. A goa és a psytrance szellemiség inspirálta alkotásokra jellemzőek a hitech – futurisztikus formák és a spirituális felhang! Az első száz vendég különleges croma depth ajándék szemüvegben részesül mellyel a deco 3D látványt nyújt!

A középső terem ismét a keményebb, sötétebb ütemek kedvelőinek kedvez, ezúttal rendhagyó módon a Goázis és Psybaba csapatának prezentálásában. A dark és hi-tech szerelmeseinek ehhez hasonló veretésben lehet részük ezen az éjszakán:

A kisteremben Uka Uka és a hazai psytrance élmezőnye szolgáltatja a talpalávalót.

A téli kertben ismét a lágy ütemeké a főszerep. A megfáradt utazókat és a chillezni vágyókat szőnyegek, babzsákok, párnák és hangulatos vetíté valamint különleges dekoráció várja.

További jó hír, hogy a Dürer Kert folyamatosan fejleszt: a Martin Audio új PA rendszerét hallhatjuk majd! 

A szervezők mindenkit arra sarkallnak, hogy (az első születésnapok hagyományait idézve) öltsenek jelmezt, mely nem csak az est hangulatának fokozását szolgálja, a legötletesebb jelmezek viselői Ozora és éves goa.hu bérletek nyerhetnek el! 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/799679503811221/