Itthon sokszor méltatlanul kevés szó esik a zenei előadók mögött dolgozókról, és elég sok a tévhit a menedzserek szerepéről. A Hangfoglaló Program új, hiánypótló kötete ezen az állapoton javít a szakmában dolgozó szereplők tapasztalatait összegző írásokkal.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Menedzserképzést Támogató Alprogramja keretében, a MANK Könnyűzenei Szolgáltató Iroda gondozásában elkészült az első, magyar nyelvű könnyűzenei menedzsmentről szóló kiadvány. A hiánypótló kötetben 12 hazai szakember gyakorlati útmutatót igyekszik adni az induló produkcióknak és kezdő menedzsereknek, annak érdekében, hogy eligazodjanak a szakma útvesztőiben.

A közönség számára sokszor láthatatlan, hogy kik, hogyan és mennyit dolgoznak azon, hogy egy-egy koncert, klip vagy nagylemez megvalósuljon. Az ötödik tag, a menedzser című kiadvány ebbe a kulisszák mögötti, izgalmas folyamatba nyújt bepillantást, az előadók mögötti szálakat mozgató szakemberek írásaival. A könyv megjelenése azért is örömteli, mert a zenei menedzsment összetett és folyamatosan változó feladatával eddig még nem foglalkozott magyar nyelvű kiadvány, a kötet így elsősorban a szakma iránt érdeklődőknek, gyakorló menedzsereknek, kezdő zenészeknek és induló produkcióknak szól.

„Nagy lépés számunkra, hogy végre itthon is készült egy kiadvány, amely a zenei menedzsmenttel, mint hivatással foglalkozik. Magyarországon a menedzserképzés, és az egész szakma ismertsége is gyerekcipőben jár, ennek egyik jele, hogy eddig nem volt magyar nyelvű szakirodalom a témában, miközben tőlünk nyugatabbra könyvtárakat lehetne megtölteni a zeneiparról szóló kiadványokkal. A Hangfoglaló Irodában régóta szerettük volna ezt a hiányt orvosolni, a megfelelő szakirodalom ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy jó szakembereket képezhessünk” – mondta el Az ötödik tag, a menedzser a Lumenben rendezett bemutatóján Fernbach Erika, a kötet szerkesztője, aki egyben a Hangfoglaló Program Könnyűzenei Menedzserképzést Támogató Alprogramjának vezetője.

Az ötödik tag, a menedzser szerzői: Bajnai Zsolt, Bali Dávid, Bánki Nikoletta, Boross Zoltán, Fernbach Erika, Márkus Márta, Molnár Gábor, Podlovics Péter, Réz György, Sándor Dániel, Süli András, Tóth Péter Benjámin.

A könyv a jövőben elérhető lesz a Hangfoglaló Program rendezvényein.