Élő techno, egy hazai legendás arctól, gondolatokkal, mi is van most éppen vele.

Ha valaki megemlíti Magyarországon a Bernáthy családnevet, akkor azonnal intenzív tartalommal áraszthat el minket a gondolatunk, vagy éppen az, aki megemlítette. Bernáthy Sándor életében nem csak saját kiteljesedését adta a világnak, hanem szeretett fiát is, aki méltó elektronikus zenei huszárrá vált, már apja életében is, de a Bernáthy & Son életszerű felbomlásától sem áll meg. Ma már 3 gyerekes családapaként, hű férjként, hétköznap grafikusként, de hétvégente ugyanolyan lelkes, élőző producerként kerül a forgatag középpontjába, mint 20 vagy annál is több évvel ezelőtt.

Bernáthy Zsiga a 90-es évek partykorszakaitól jelen van a szcénában és most sokadjára, de egy új sorozat első éves fennállásán tér vissza Debrecenbe, hogy az általa nevezett “civis-ground” lelkeit elvigye magával pár órán át. Ezt a február 29-i Black Out pillanatot megelőzve fogtuk karon, hogy mondjon pár szót arról, ami épp van vele, aki még néhány aktuális zenét is megosztott velünk, melyekre érdemes kattintani!

 

Köszönjük, hogy elfogadtad az interjú felkérést a most közeledő debreceni fellépésed előtt. Kezdjük is azzal, hogy tudod-e hányszor voltál, vagy hány helyen léptél már fel Debrecenben?

Nagyjából évente visszajárok, a Campus fesztiválon-on a DUB Székházzal kezdődött, aztán a Nagyerdei Víztorony lett a debreceni “rezidenciám”, ahova a Sav Bázis-os barátok szoktak meghívni. Jártam a térségben a Mariposas vendégeként is. De voltunk itt régebben is jópárszor live actezni a Faterommal, a Bernathy & Son formációval, még a 90es években, a hőskorban. Egy repteres rave bulira, meg egy Utópia nevű underground (mega!) klubnak tervezett helyre emlékszem konkrétabban.

Tehát viszonylag sokszor jártál már a híres cívis városban, szereted Debrecent, a környéket? Milyenek ott a klubberek?

Erős mag a Civis-Ground. Igényes, befogadó és persze kritikus brigád. Barátként gondolok rájuk.

Van esetleg emlékezetes fellépésed, vagy valami izgalmas debreceni sztorid?

Az utolsó Víztornyos Sav Bázisos eseményre az egész Bernáthy család meg volt híva. Hogy ne egy óriás rohanás legyen, vikkendezni jöttünk, kirándulni, fürdőzni, partyzni. Így esett, hogy vasárnap délelőtt, hazafelé indulóban még beköszöntünk a haveroknak. Ők még tovább tartották az esti bulit egy városszéli villában. Szóval belecsöppentünk egy afterba, így egész családdal, kutyástul gyerekestül. 🙂 Vicces volt, mindenki nagyon élvezte. Tök kedves emlék.

Most a Black Out sorozathoz érkezel, az egy éves fennállásukat ünneplő bulira. Mindig szeretted támogatni az új kezdeményezéseket, még most is ez van benned minden ilyen kapcsolódásnál?

Mindig minden új kezdeményezés érdekel és amúgy is elég rég jártam a környéken, Debrecenbe mindig jó jönni, nagyon jó ott a közönség, szóval örömmel jövök.

Hogy készülsz a fellépésre? A megszokott Bernáthy Zsiga lámpaláz, izgulás gondolom még mindig megvan!? Mit hozol a debrecenieknek a tánctérre?

Mindig megvan a lámpaláz, a fellépés előtti órákban a legintenzívebb, de már most is érzem. Ez egy live act, nem dj szett, nem kész zenéket játszok le, vannak saját számok, illetve a számok sávjai, de mindig máshogy hangzanak el. Ugyanúgy kell gyakorolni, mint egy zenekarnak, csak éppen ez egy 1 személyes techno zenekar. Most is voltak próbák, vannak új szerzemények, régieket is előtúrtam, meg persze a “slágerek”. A hangzást is folyamatosan csiszolom, fejlesztem. De hogy végül mi lesz az eredmény, az csakis ott helyben dől el. Bárhova kilyukadhatunk a veretőstől vagy dallamosig, innen oda onnan ide. Az adott pillanat inspirálja.

Saját részről hogyan tudod fenntartani a jelenlétedet a szakmában? Gondolok itt arra, hogy szép családod lett, van hétköznapi munkád.

Igen, a család és a hétköznapi munka, az életszínvonal fenntartása, a küzdelem az inflációval, minden időmet elviszi, de ettől még a zenélést kell csinálni és kész. És ha valamit csinálsz, szívvel lélekkel, úgyis történnek szépen a dolgok. Ilyen inspiratív közreműködésekben vannak például:
Pátkai Rozina énekesnővel, Minka név alatt magyar költészetet dolgoztunk fel
Minka x Bernáthy – Lélektől Lélekig
Zságer Balázzsal pedig közös pszichedelikus techno live actet csináltunk
Bernathy & Zsager live @ Ambient 20-12-2019

Milyen egyébként a családos részed? Hány gyerkőc is szaladgál már, amikor elmentek kirándulni?

Három gyerek és egy kutya. 🙂 A legkisebb még karon ülő, nincs egy éves. Szóval nem unatkozunk!

Fontos az elektronika, a grafikai munkák mellett a természetben lenni? Ez egyfajta tudatos harmónia fenntartása is részedről?

A természet, ne viccelj már, az az alap. A kedvenc kikapcsolódásunk telepakolni a kombit és elmenni – vad vagy majdnem vad – kempingezni, nomádkodni a családdal, minél nyugisabb erdei, tóparti helyekre, tenger hullámzásra elaludni és madárcsicsergésre kelni. A nomádkodás, a természetközeliség adja a legnagyobb nyugalmat. Nekünk ez vált be.

Zenék terén, a mindig remekbe szabott live-jaid mellett megvan a frissítő bevitel? Mondjuk mi volt a legutóbbi számodra újdonság, ami megfogott? 

Teljesen random, hogy mikor mi tetszik, gyakran szoktam facebook falon csipegetni előadok, haverok posztjaiból, lementem későbbi hallgatásra.

Mutatom most mik sorakoznak:

Lightnings · Klaudia Gawlas (Egyébként ez a zene volt az inspirációja egy hamarosan megjelnő szerzeménynek)

88Dubs – Quanta [Secret Fusion] 2020

Matthew Dekay – Für Die Liebe III

SIX – SOMETHING TO LIVE FOR (ALBUM)free download

Primal Scream – Loaded (Official Video)

Lee Burridge rekordot döntött a Cercle soraiban – primate.hu

Dubfire – Lotus on Spotify Now!

Squarepusher – Terminal Slam (Official Video)

Készül egyébként most valami a háttérben, már ami a produceri énedet illeti?

Mindig készül valami, csiga lassan, lopott órákban, de készül, mert a zenélést csinálni kell és kész. Most tavasszal meg fog jelenni két “eposz” is. Jó barátaim, a Törzs zenekar remix albumán egy Bernathy remix, és a Second Air records gondozásában megjelenő Hungarian Weapons 2 című válogatáson nívós hazai producerek társaságában egy saját szám.

Mi az a három összetevő, ami elengedhetetlen számodra egy jó esemény megszületéséhez?

Nyitott, befogadó, elfogulatlan fülek. Ha nagyon nagy a szakértés és konkrét elvárások vannak, akkor meg vagyok lőve, ez egy live act, sose lesz olyan, mint a beatport top100.

A kaland, az izgalma az eseménynek. Mostanában megfordultam több illegál vagy fél legál gyártelepes vagy szabadtéri bulin is, na ezek a romantikus kalandok, amikor ismeretlen helyszínt fedezel fel, nagyon sokat adnak a hangulathoz. Szeretem a technot újra a saját, eredeti közegében.

Legyenek nálam a kabalák. Minidig kérek a gyerekeimtől kis zsebméretű plüssfigurákat, ezeknek fontos erejük van.:) És nagyon fontos a drága feleségem támogatása, aki mindig segít megteremteni a körülményeket, hogy a “papa” tudjon a zenéléssel is foglalkozni és el tudjon menni fellépésekre. Ezért is és persze minden másért is nagyon hálás vagyok neki!

Bernáthy Zsigát legközelebb február 29-én, szombaton hallhatjuk a Black Out Production szervezésében, Debrecenben, a Say Hello klubban!