A koronavírus globális térnyerése beszakítja a hazai elektronikus zenei szcénát is.

Pár hete már a koronavírus láztól ég a világ, a média, az egészségipar, de senki nem számított arra, hogy Olaszország lesz az első olyan ország, ahol egy teljes nemzetet zárnak karanténba. Ekkor már sejteni lehetett, hogy nálunk is magas fokú óvintézkedések lépnek majd érvénybe, de valószínűleg a legfelkészültebb party-szervező sem gondolta, hogy március 11-én a kormány úgy dönt, hogy betilt minden 100 fő feletti eseményt.

A rendelkezés egészen pontosan 100 főig határozza meg a zárt térben történő események lebonyolítását és 500 főben maximalizálja a szabadtéri eseményeket. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a következő hetekben, sőt, ígéretek szerint inkább hónapokban semmilyen esemény nem lesz megtartva, melyet a klubszezonban szerveztek volna.

Rögtön elmarad például a hétvégi Mind Against és Eagles & Butterflies buli a Cinema Hall-ban, ami most március 14-én került volna megrendezésre, de a felsorolásba érdemtelen lenne belemenni, hiszen 100 fő alatti események csak nagyon ritkán kerülnek szervezés alá, tehát mondjuk ki bátran, elmarad minden elektronikus zenei esemény.

Bezárnak a mozi, színházak és minden nagyobb esemény elmarad országszerte, melynek feloldásáig semmilyen közösségi esemény nem kerülhet lebonyolításra.

Veszélybe került ezzel az április 25-re időzített Hyperspace is, ami még előfordulhat, hogy csoda útján megmenekül, de mivel inkább hónapokról beszélnek, ezért nagy valószínűséggel még ez a legnagyobb tavaszi techno esemény is megsínyli majd a koronavírus globális terjedését.

Rendkívüli helyzet ez, talán még sosem éltünk meg ilyen pillanatokat, amit a szervezők, klubok fognak a legjobban elszenvedni. Oda az összes kifizetett booking előleg, hegyekben állnak majd az árukészletek, vissza kell fizetni az előre megváltott jegyeket, és még azt sem tudjuk, hogy ez meddig fog tartani.

Az elővételes jegyek tulajdonosainak azt javasoljuk, hogy legyenek türelmesek a jegyek visszaváltásában, és csak olyan esemény jegyét akarják visszakérni, melyet már törölnek a szervezők, hiszen várhatóan lépésről lépésre kerülnek ezek törlésre, reménykedve abban, hogy belátható időn belül feloldódik ez az intézkedés.

A koronavírusnak nem kedvez a meleg, de mivel még most is folynak a kutatások, így nem tudhatjuk, hogy milyen hatással lesz a nyári fesztivál szezonra, reméljük azonban, hogy még jóval az előtt pozitív kimenetellel változnak a dolgok.

Egy biztos, nyarat ennyire még nem vártunk, mint amennyire azt 2020-ban fogjuk. Igyekszünk majd a következő időkben szervezőket, fellépőket megszólaltatni az ügyben, mert ugye azok a fellépők is veszélybe kerülnek most, akiknek ez a fő bevételi forrásuk.

És mi lesz a közönséggel? Merthogy ez is egy fontos kérdés, de egyértelműen az egészség az első, és itt most főként kollektív egészségről van szó, de az is lehet, hogy a 100 fő alatti események engedélye valami új izgalmat indít el a házibulik, kisebb underground események körében…

Bízunk benne, hogy erre nem lesz szükség, és reméljük a legjobbakat!