Normális esetben hétvégente több tízezren járnak el szórakozni, költésük éves szinten több százmillió forintra tehető, az elektronikus zenék iránti rajongói igény pedig soha nem volt ekkora. Ennek ellenére nincs ma a partizóknak szóló nyomtatott lap Magyarországon. A helyzet máshol sem jobb. Németországban sorra szűntek meg a kizárólag elektronikus zenével foglalkozó print magazinok, mára már csak a havonta 76 oldalon megjelenő Faze maradt meg hírmondónak. Pedig korábban nem szenvedtünk hiányt. Négy korábbi sajtótermék útján mutatjuk be a hazai nyomtatott elektronikus zenei sajtó evolúcióját.

Első helyre mindenképpen a DJ Budai alapította freE magazin kerül. 1995. novemberében jelent meg az első száma. Ez volt az első hazai nyomtatott elektronikus zenei magazin, ez működött legtovább és volt a legnagyobb hatása. Az első ingyenes szám 20 oldalon jelent meg, később 36 oldalasra duzzadt a tartalom és állítólag 8000 fogyott belőle országos terjesztésben.

1996-ban megjelent a Gépszava nulladik száma. A hazai techno úttörője, Bernáthy Sándor alapította, anyagi források híján mindössze négy szám után szűnt meg.  Inkább volt hasonlatos egy irodalmi, társadalomfilozófiai laphoz, mint zenei újsághoz. Az első számot tavaly újranyomtatta a Tű alatt csapata és voltak olyan bulik – többek között az Alkotótábor – ahol be lehetett szerezni belőle egy példányt.

A freeE magazin az ezredforduló környékén (1998-2001) élte fénykorát. Pánczél Gábor főszerkesztése mellett igényes kiállítású – gerinckötéses, vízálló borítós –, átlagban 100 oldalon megjelenő, CD-mellékletes magazinná nőtte ki magát. Az olvasók a magyar elektronikus zenei színtér bibliájaként tekintettek rá.

A freeE magazin alternatívájaként, 2000-2004 között jelent meg a magát „nem túl underground” kiadványként pozicionáló Check Magazin 2000 és 2004 között. Nagyjából 100 oldalon jelent meg, rendhagyó, fektetett B5 méretben. A magazint Dj Limit és Turi Pál indította el, majd Farkas Gábor lett a főszerkesztő, akihez Bozóki János, vagy az éjszakában ismerik, James Cole is csatlakozott. Az első két évben és 1500 – 2000 példányban fogyott.  A hazai és nemzetközi partyhírek és beszámolók mellett nyitott a divat, filmek, autók, képregények, videojátékok felé is.

2005-ben a freeE magazin a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeit irányító Vizovicki László tulajdonába került, a hirdetések tekintetében látványosan a tulajdonos érdekeltségi körébe tartozó klubok partijainak beharangozói dominálnak. Változó időközönként jelent meg, 2009. végén szűnt meg véglegesen.

Bozóki János hívta életre 2013-ban a Magyar DJ Magazint is. Összesen 15 számot élt meg, átlag 68-100 oldalon. Havonta megjelenő, a hazai és a külhoni dj-kultúrával és az ahhoz kapcsolódó területekkel: mint a klubok, partik, fesztiválok, technikai eszközök világa foglalkozó zenei magazin, ami az elektronikus zenének populáris vonalával foglalkozott.

A felsorolt sajtótermékek közül kezünkbe akadt mindegyikből néhány példány. Nagyon rá lehet kattanni. Vicces volt olvasni azt a 2002-ben megírt levelet, ahol az olvasó arról panaszkodott, hogy mennyire felhígult a DJ-szakma. Rengeteg informatív tartalommal láttak el bennünket ezekben az időkben. A legtöbb interjút a Check Magazin szállította és szomorú volt azzal szembesülni azzal a ténnyel, hogy a partybeszámolókban szereplő helyek és rendezvények legnagyobb része ma már nem létezik. Lehet érdemes lenne összegyűjteni az összes lapszámot és beszkennelni az utókornak, ha már az Arcanum archív anyaga is elérhető. 

Gépszava (nulladik szám, 1996)

Esszé a pénzről
A KLF akusztikai fegyverei okozzák az angol marhakergeséget?
A techno kialakulásának előzménye (1919-1985)
Szintetizátor ismertető
Aphex Twin
Juan Atkins
Hardfloor
Lemezajánló
Noom records
Mirko Sauer, erfurti dj, aki az elsők között érkezett hazánkba, hogy megmutassa a magyar közönségnek a technohouse szellemiségét
Az extasy és a speed múltja és jelene
Loveparade és ravekultúra
Partybeszámolók (Hyperspace, Sonne Mond Sterne, Palace, Flört, Eastern Exposure, Félsziget, M47, Garamcsi-tó, Ablak-A-Dubra
Lemezajánló

Check Magazin (2001. szeptember)

Lemezajánló (Phats & Small, The Chemical Brothers, Way Out West)
Tommyboy lemezajánlója
Dilinja portré
Interjúk (Jeff Mills, José Padilla, Faithless, Sziget, Richie Hawtin, Quivver, Andrew J & Kaltenecker, Jutasi Tamás és Kapás Péterrel a Szigetről, Szücs Imre /M47/)
LoveParade Berlin beszámoló
Partybeszámolók (Ministry Of Sound Party, Hyperspace, Flört Holland Weekend, Palace, Dance Tuning Kiskunhalas, Club Silver Kecskemét)
Külföldi sajtófigyelő (Knowledge, Mixmag, Ministry, ATM, Groove, Muzik)

freeE magazin (100. szám, 2004. szeptember)

Dave Clarke
Luke Vibert
Sziget 2004 beszámoló
Hogyan készül a magazin?
Prodigy
Mi történt az utóbbi tíz esztendő hazai dance világában? – Kömlődi Ferenc személyes visszaemlékezése
Banco De Gaia
Freak freeE-k, avagy a Kezdetek, avagy freeE start: az aranykor kritikus szemmel
DJ Hyper
DJ Körkérdés
Partybeszámolók (Hyperspace, Sonne Mond Sterne, Palace, Flört, Eastern Exposure, Félsziget, M47, Garancsi-tó, Ablak-A-Dubra)
Lemezajánló

Magyar DJ Magazin (I. évfolyam, 1. szám, 2013. március)

Címlap: Andro
Andro interjú
Export: Hazánk nagykövetei – Jay Lumen, Crazibiza
Hyperspace antológia (1996-2013)
Swedish House Maffia (érdekesség, hogy ezt a cikket a Stadiumx-ből ismert Dave Martin írta).
Winter Music Conference
Chris Lawyer interjú
TechnoTour – Nápoly
ClubTour – Cinema Hall
Totpeti interjú
Egy cikk a soul zenéről, aminek gyökereiből a disco táplálkozik
B. Tóth László interjú
Cikk a szerzői jogokról
Technika, lemezezajánlók, toplista, DJ naptár

Forrás: [kreativ.hu]