Helló és egy kicsi, remélem szórakoztató történeti áttekintés a kollégáknak, barátoknak, ismerősöknek és érdeklődőknek.

A Margithíd nevű Disco Bár és Video Disco és a Randevú a Lékai téren már a ’70-es és a 80-as években is a legnépszerűbb vendéglátó helyek közé tartozott, a hét minden napján teltházzal. Mindkettő a Rákóczi Sütő és Édesipari Szövetkezeté volt, egy legendás vendéglátós életművész Deák Miki üzemeltette. Imádtam mint főnököt, nagyon jó fej volt, kicsit szemet szúrva a rezsimnek, minden hónapban munkát adva a házkutatást végző rendőröknek és az akkor már sztárként praktizáló Strasszer ügyvéd úrnak. Miki még szolgálati útlevelet is intézett nekem, igaz ezt az első közös út előtti éjszakán egy házkutatás alatt lefoglalták nála, de visszaadták valamivel később. Így aztán 1-2 havonta kijártam Nyugat Berlinbe “fellépni” egy haver olasz pizzériájába az Interkoncerten keresztül. Akkor mentünk amikor csak akartunk, egy meghívó valamint napi 5 márka leadó kellett és a “vasfüggöny” nem okozott problémát. Hoztam a legújabb lemezeket de a Margithídban az ott rendszeresített videó magnóról és 2 Akai deckről kellett zenélnem.

Itt az országban elsőként, 1983 végén kazettás magnóról már mixeltem is a zenéket. Többen a csodájára jártak, amint egy barátom újítását felhasználva és a kazettás magnó motorjában lévő sebesség szabályzó potméterét az előlapjára kivezetve, nálam folyamatosan és ritmusban szóltak a zenék. Senki sem mondta hogyan lehet és kell csinálni, így akkor még nem igazán számolgattam közben és a harmóniák sem voltak tökéletesek, de újdonság volt és egész jól hangzott. 😉 A dj-k ezt megelőzően és ekkoriban akkor tudtak lemezről zenélni, ha volt diplomata, kamionos vagy egyéb rendszeresen nyugatra járni tudó titkos forrásuk akikkel sikerült behozatni lemezeket. A lemezlovasok ezidőtájt ha tehették, 3 nyugaton gyártott lemezjátszóval discóztak, a svájci Lenco, az angol BSR és Garrard sasszékat használták, néhányan esetleg a csehszlovákiai Teslát építették be a dj pultjukba.

Nekem egy BSR lemezpultom volt, de a felsoroltak közül egyik lemezjátszón sem volt folyamatos sebesség állítási lehetőség, azaz amikor már kazettáról lehetett és kb tudtam is mixelni, ez a felsorolt lemezjátszók közül egyikkel sem volt lehetséges, mert csak 33 1/3 – 45 – és esetleg 78-as (ha volt ilyen rajta akkor ez még a gramofon lemezek miatt maradt meg) fix fordulatú sebesség létezett rajtuk.

A Margithídas időszakom alatt minden este nyitva és tele voltunk.
A szombati discó jellemzően délután 3-kor kezdődött Dévényi Tibi és a Három kívánság gyerek dizsijével 15-18h-ig.
Kádár Győző majd Kolbi 18-21.30-ig a Tini discóval,- itt nevelkedett és érett meg néhány hónap alatt az éjszakai programra többek között Zsozsó, Harsányi Levi sőt még Zámbó Árpi is 😅!

Török János vagy az Oszter Karcsit váltó Bércesi Attila 22-04-ig volt a minden éjszakai line up, eleinte super 8-as fimvetítéssel, koncertekkel, majd az ország első Alteregó show-jával színezve. Benne volt Michael jackson, Falco, Freddie mercury, Boy George, Kim Wilde, Rod Stewart, a beatles ,a Modern Talking, és még jópár világsztár a videoklippekből megismert kosztümökben, a Vígszínház sminkeseivel kikészítve,.. és a csattanó általában a legnagyobb s azóta is felejthetetlen show-al Divine.

Voltak akik saját magukat alakították: Liener Márti Mimi és a Mini klikk, Jutasi Tomi Breakelt és fejen pörgött, Kastner Laci és Kulcsár Zoli a kor legjobb disco táncosai, break és eletric boogie fenomének. A portán Seres Zoli, Vadász Vince és Mile Dezső. Nagy idők voltak.

Ezekben az években, úgy’86 elején Bakai a Fortunát Pioneer CT 506-osokkal kezdte és ezekbe is belekerült a nálam már kiválóan debütált kivezetett sebesség szabályzó poti. Ott szerdán, pénteken és szombaton volt buli, így a szerdánként ott gyűltek össze a dj-k, köztük jónéhányan tollal és papírral jegyzetelve, mit és miután játszik, sőt a szövegeket is. Vidéken járva később sokszor halottam a Fortunás zenéket olyan sorrendben és Matyis dumával.

Az egyik buliban ott láttam, hogy különleges lemezjátszók vannak a pultban kazettás deck-ek helyett. Életemben először megpillantottam álmaim lemezjátszóját a Technics 1200-at. Amint tudtam kb egy hónap múlva hoztam én is magamnak. Mátyást egy német barátja tanítgatta lemezekről mixelni , nekem ugyan nem volt aki segítsen, de cirka 6 hónap alatt sikerült mindkettőnknek.

A következő videókban ezek a lemezjátszóim láthatóak, érkezési sorrendben 3. és 4. Technics, a nekem jobban tetsző fekete színben és így 1210-es tipusszámmal.

Így ’86-ban volt már 2 táska friss és különleges lemezem, volt 2 Technics 1210-em és kezdődött a több mint 5 évig tartó Új Várklubbos élmények sorozata mely ’91 végéig tartott a Műszaki Egyetem villamosmérnöki kollégiumában.
Mindezek után így tanítottam, itt az oktató videó a legendás játszókról és a “bakelitről” ami igazából vinyl, valamint rólam akit akkoriban a ’90-es években (is) a szakma egyik legpontosabban mixelő lemezlovasának tartottak.
Mosolyogni ér, barázdát billegetni ér, fikázni nem!

Hála, Köszönet és Ölelés Nektek!