A napokban adott ki egy kiáltványt a United European Festivals, mely párbeszédre és cselekvésre buzdít a szervezőket és a közönséget illetően. Számos európai fesztivál aláírt, ahogyan magyar részről a kedvenc immáron 4 napos megmozdulásunk az Alkotótábor is.

Az Alkotótábor szervezői így fogalmaztak a kiáltvány kapcsán: “Az Alkotó 17 éve alatt sok nehéz helyzetet éltünk meg, de mindvégig a hosszú távú célok vezéreltek minket. Akárhogy is alakul az idei összejövetel sorsa, olyan döntést szeretnénk hozni, amely hosszú távon biztosítja az Alkotótábor és a köré szerveződő közösség fennmaradását. Egyelőre dolgozunk és a Júliusi dátummal számolunk és kivárunk Május végéig, Június elejéig, hogy mi legyen a következő lépés.
Addig is kérjük olvassátok el a következő kiáltványt, amit az európai pszichedelikus fesztiválok fogalmaztak meg. Bár mi zeneileg más közegben mozgunk és sokkal kevesebb hallgatósághoz szólunk, struktúrálisan mi is közéjük tartozunk és sokukat a barátainkank is tekintünk.
Maradjatok egészségesek és tartsatok ki a szeretett rendezvényeitek mellett!”

A kiáltvány szövege a következő, mely eredeti angol szövegét ide kattintva olvashatjátok el.

,,Ez egy párbeszédre és cselekvésre hívó kiáltvány, amelyet több Európai Fesztiváls fogalmazott és írt alá.
Szembesülve a váratlan és drámai események sorozatával, amely az elmúlt hetekben a világ minden táján kibontakozott, szükségét éreztük, hogy elkezdjünk kommunikálni a fesztivál szervezők között, és összegyűltünk, hogy üzenetet küldjünk szeretett globális közösségünknek.

Ma itt állunk egyesülve, hogy szembenézzünk az európai pszichedelikus fesztiválok történetének legnagyobb kihívásokkal teli időszakával. Az utazási korlátozások, a határok bezárása és a kijárási tilalom kritikus hatással vannak a fesztiválok szervezésére és lebonyolítására. Az összejövetelek többsége törlésre vagy halasztásra van ítélve, és csak néhányat lehet megtartani.

Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy tudassuk veletek, hogy a világjárvány miként befolyásolja független valóságunkat, és megmutassuk, a fesztivál produkciók hátterében valójában mi is történik.

Annak ellenére, hogy csak néhány napig tart, a fesztiválszervezés 365 napos vállalkozás. Mindent magában foglal, a kezdeti tervezéstől és az esemény előtti építéstől kezdve a helyszín takarításáig, miután a fesztivál lezárult. Ezt a vállalkozást teljes egészében a jegyekből származó bevételek finanszírozzák. Ez az egész éves működtetés anyagi forrása, ez fedez mindent: a szokásos havi költségeket, az összes közreműködő fizetését, fejlesztéseket, anyagköltséget, repülőjegyeket, utazási költségeket, művészi díjakat, stb. Az elővételes jegyek értékesítésének a kezdete és a kapunyitás közötti időszak egy kötéltánc minden szervező számára. Ez egy olyan csúszós út, amelyen csak szigorú intézkedésekkel és a költségvetés betartásával lehet végigmenni. És amennyiben elmarad egy fesztivál, akkor minden elúszik.

A fesztiválok lemondása esetén a szervezők nagyon nehéz pénzügyi helyzetben vannak. Akár visszatérítik a már megvásárolt jegyeket, akár átviszik őket a következő évre, nincs nagy különbség, mindkét forgatókönyv pénzügyi szempontból többé-kevésbé azonos. Mindkét esetben egy éves bevételből kell két évig működni. Még ha az egész csapat ingyen dolgozna, az sem fedezné a mindennapi költségeket.
Jelenleg félúton járunk a jegyelővételek és az rendezvények között. Ez azt jelenti, hogy a fesztivál költségvetésének egy része már ki lett fizetve, és a jövőben további napi kiadásokkal, részletfizetésekkel és visszatérítési igényekkel kell szembenéznünk.

A fentiek alapján a listán szereplő számos fesztivál csődbe mehet és megszűnhet létezni, ami az európai pszichedelikus fesztiválok történetének végét jelentheti, ahogy azt idáig ismertük.

A psytrance fesztiválokat kicsi, függetlenül működtetett szervezetek és önálló vállalkozók százai alakítják és hozzák létre. Ezek a szenvedélyes emberek erre szentelték életüket, feláldozva társadalmi biztonságukat, állandó jövedelmeiket, és a kiszámítható jövőt. Sokan, akik a rendezvényekre életet és színt hoznak, szintén személyes pénzügyi nehézségekkel néznek szembe.

Alázattal gondoljunk arra, hogy a pszichedelikus fesztiválok miért is az underground valóság részei, még akkor is, ha nagyobb léptékben szervezik őket és több ezer résztvevőre számítanak, azért, mert produkciót ugyanaz a törzs működteti, amely a közönséget képviseli. Vezetőink, irodai dolgozók, ácsok, üzemeltetők… ugyanazok az emberek, akiket magad mellett látsz a táncparketten, amikor a nagyszínpad beindul. Ugyanazok az emberek, akikkel egy jógaórán találkozol a Healing területén, és azok, akik megosztanak veled egy kis sarkot egy sátor alatt, amikor hirtelen zuhogni kezd az eső.

Ez tartja életben a valóságunkat, ez inspirál, ez ösztönöz minket arra, hogy minden évben magasabbra tegyük a mércét a művészet és a színvonal terén.

Tisztában vagyunk vele, hogy nem tudjuk megakadályozni, hogy ez a válság súlyos hatással legyen a világ fesztiváljaira, és készek vagyunk szembenézni a következményekkel.

Azt kérjük csak, hogy a közösség támogassa döntéseinket anélkül, hogy azokat kényelmesnek vagy sumákolónak értékelnék. Kérjük, higgyétek el, hogy nem csapunk be titeket. Együtt érzünk azokkal, akik most szenvednek, és mindenkivel, akit ez a vészhelyzet sújt.

Ebben a nyilatkozatban felsorolt ​​fesztiválok később külön teszik közzé a döntéseiket. Minden szervező a fesztivál sajátos helyzetétől függően dönt majd. A lehetőségek a fesztivál lemondása, elhalasztása, a jegy visszatérítés, a közösségi finanszírozás. Azonban mi mindannyian kiállunk az itt leírtakért. Nagyra értékeljük a türelmeteket és megértéseteket, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a minél több információt nyújtsunk közben.

Ahhoz, hogy az elkövetkező hónapokon túljussunk, újra emlékeznünk kell azokra az ideákra, amelyekre a világunk épült: egység, szeretet, empátia, elfogadás, és nyitott szív. Amikor a COVID-19 válság végre elmúlik, egy másik világba térünk vissza, de semmi sem akadályozhatja meg az embereket abban, hogy a zenén és táncon keresztül kapcsolódjanak egymáshoz. Fesztiválokat szervezünk, mert ez mozgat és inspirál minket. Ez nem változik a válság miatt, csak arra késztet, hogy még jobban csináljuk.

EGYSÉG A TÁNCBAN, SZOLIDARITÁS A VÁLSÁGBAN!”

forrás: Solar United Natives