Rendhagyó interjúval készült megünnepelni a Truesounds Music csapata a 16. szülinapi évfordulójukat. Mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy a Peter Makto által vezetett DJ formáció, kiadói csoport, buliszervező csapat ápolja a legszorosabb és élő kapcsolatot a közönséggel, melyet az egész ország a TSaládként ismer és tart számon. 

E TSaládon belül valóban érzékelhető valami, ami több mint közös bulizás, before és after sztorik hada. Egymásra figyelés, törődés, kölcsönös tisztelet és az egymás támogatása… Ezek mind jelen vannak a közös kapocs, a közös zenei ízlés mellett. A sok szép és jó közösségi élmény pedig mindezt csak megédesíti. Ezt a közösséget vonták be idén a srácok a szülinapi megemlékezésükbe és ezúttal a riporterek a TSalád bátrabb tagjai voltak.

Sajnos túlságosan is rendhagyó és különleges lesz ez a szülinap, ugyanis a Covid-19 jelenség teljesen áthúzta a korábbi terveket. Viszont nem hagyják TSerben a srácok a TSaládot. Pillanatok alatt átszervezték a szülinapi muri töltését és irányát. Egy igazi családi összefogás keretén belül a “nem létező party” teljes bevételét az Országos Mentőszolgálatnak gyűjtötték az eseményükben, és hogy mégis újra egyesüljön ez a különleges közösség, április 11-én este egy komplett Truesounds Music bulival ajándékoznak meg minket, 4 vadonatúj, erre az alkalomra készült mixet publikálnak a LIVE szettek és egyéb mixeket tartalmazó SoundCloud csatornájukra.

Kedves TSaládtagok és hazai elektronikus zenei kulturális közösség, úgy gondoljuk, hogy a TSapat megint kitett magáért. Ma este újra együtt lehetünk a zenében.

Ha elolvastátok az interjút, akkor csak az esti órákat kell várni és a srácok az esemény üzenőfalára kiteszik a mixeket. Rajtatok áll, hogy milyen sorrendben hallgatjátok meg. Ezúttal a line up-ot ti tervezitek meg, kit hallgattok meg először, majd ki zárja a bulit.

Mi innen a szerkesztőségből szintén BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNUNK, kívánunk legalább még 16 évet a szcénában és reméljük a 17. szülinap felülírja minden tekintetben az idei keserédes évfordulót.

1, Bevállalnátok egy Sisyphos jellegű partyt itthon? – szerintem jó szülinap lenne… (Zsani Zsanesz)

Peter Makto: Ha lenne egy Sisyphos jellegű hely Budapesten, vagy ehhez hasonló hely elérhető távolságban, akár gyalog is elmennék egy olyan élményért. Ezt nem lehet kifejteni úgy igazán, ahogy az ott üzemel…

Gregory S: A Sisyphos egy nagyon speciális helyszín, nem gondolom, hogy azt a berlini kaotikus hangulatot csak úgy szimplán át lehetne ültetni akárhová is. De talán pont ez a szépsége az egésznek, mármint, hogy aki át akarja élni azt az igazán különleges atmoszférát, annak ott kell lenni az eredeti helyszínen.

2, Mikor veszel Fanninak Barbie házat? (Kühl Tamás)

Peter Makto: Idén maximum átfestem a régit, hogy újnak tűnjön…

3, Az idei évben várható nagy durranás? Mind megjelenések terén, mind party szempontjából. (Schmidt Fec’oh Ferenc)

Peter Makto: Elég nagyot durrant már így is az idei év. A partizást illetően passzolom a kérdést. A zenei iparban történhetnek jó dolgok a hallgatók felé. Bízom benne, hogy lesz lehetőségünk pótolni pár elmaradt dolgot.

Gregory S: Számos megjelenés van már betárazva, és a rendkívüli helyzet miatt sok-sok új zene is készül, szóval a válasz: igen. Nagyon várom pl. azon trackjeink megjelenését, melyeket már nagy sikerrel tudtunk tesztelni a januári/februári bulijainkon.

Davko: Bulik tekintetében nagyjából az egész szezonunk koncepciója kész volt előre, a háttérmunkálatokkal is jól álltunk, de a jelenlegi helyzet teljesen átírta a forgatókönyvet, tehát most az újratervezés zajlik. Abban viszont biztosak lehettek, hogy ha felébredünk ebből a rémálomból, lesznek meglepetések.

Justrice: Bulik szempontjából csak reménykedhetünk, hogy lesz nagy durranás! Viszont megjelenések terén jobb infók vannak jelenleg… hamarosan megjelenik az a zeném, amit a Mind Against által lehetett több alkalommal is hallani, érkezik egy EP-m Peti kiadójára, az Analisarra és hátra van még egy nagyon komoly release, amiről sajnos még nem mondhatok semmit.

4, A Makto B2B Dandy-re mivel készültök? [szerk.: TS 16th Birthday B2B Fiesta – Szeptember 5 – A38] (Attila Fekete)

Peter Makto: Ezekben a szettekben a régi zenékkel kötöm össze az aktuális cuccokat. Mindig izgalmas hullámvasút.

5, A kérdés mindenkihez szól: ha a jövőben csak egyetlenegy előadó zenéit hallgathatnád, ki lenne az? (Gábor Kerekes)

Peter Makto: Gelka – Magyarország. Ha az életem következő éveiben a koporsóig csak egyet lehet választani, az akkor ez lenne. Szettek is, meg trackek is mind egy szálig nyugalmat adnak, jó érzésekkel töltenek el.

Gregory S: Szigorúan egyet kiemelve az Adriatique duó ugrik be. Rendkívül magasan tartják a mércét már a kezdetek óta, és mindig úgy tudnak megújulni, hogy közben nem adják fel önmagukat.

Davko: Nálam is az Adriatique páros jelenleg a top. Nem csak saját zenék terén hozzák a konstans magas minőséget hosszú évek óta, de a dj szettjeik is rendkívül egyben vannak.

Justrice: Egyértelműen a Mind Against… történt velem valami 2013-ban, mikor meghallottam az Atlant című kislemezüket. Akkor tudtam meg, hogy mi volt az a hangzás, amit tudat alatt kerestem. A mai napig nem csalódtam egy megjelenésükben sem. Számomra ők voltak a mostani „melodic” láznak az úttörői – és minőségben is feljebb voltak/vannak/lesznek a legtöbb „melodic” producernél.

6, Mi lesz, ha nem lesz IKREK? (Mohos Lilla)

Peter Makto: Akkor IKREKtelen lesz az év, legnagyobb bánatomra. De folyamatos agyalás van. Eddig minden tavasz a TSM szülinap utáni további boldogság és hangulatfokozással telt… Most ez egy másik tónus. Jön a tavasz, a május, és szerintem idén a május 30-ám eléggé kemény nap lesz, vegyes érzésekkel tele. De lesz szomorúság az tuti.

7, Biztos emlékeztek a legelsőre… ☺ Mármint zenére. Hol hallottátok és melyik zene volt az, ami legelőször megfogott és ami erre a vonalra terelt? (Bari Gábor)

Peter Makto: Natural Born Grooves – Universal Love (Club Mix) 1995-ből. Ez annyira megfogott, amikor meghallottam, hogy a bulit követő napokban teljes ruhatár csere volt, meg fodrász, meg minden és ott számoltam le a rocker korszakkal.

Gregory S: Az első elektronikus zenei élményem bátyám révén – aki egy őrült nagy e-zene fan – már nagyon korán, 8-10 éves koromban elért. Tisztán emlékszem a U96 – Das Boot c. dalára, de ami a leginkább tetszett akkoriban az The KLF – The White Room c. album volt.

Davko: Matthew Dekay – Bad (2005) Bár a tiszakécskei Club New Night fénykorából számtalan tracket tudnék még mondani, ami miatt elköteleződtem a műfaj iránt.

Justrice: Hú, nehéz kérdés. Inkább csak korszakhoz tudom kötni. 15 évesen voltam először buliban, egy Truesounds-on, szülővárosomban, Kapuváron. Akkor az egész megfogott, úgy ahogy volt… ez a Hugs’N’Kiss-es korszak lehetett. Az az átkozott track valamiért mindig beugrik. Viszont tisztán emlékszem, hogy apuval hallgattunk már kisebb koromban otthon Depeche Mode-ot, majd én általánosban The Prodigyt – elektronikus részről ezek a meghatározóak.

8, Hallgattok-e más zenei stílust az elektronikuson kívül, és ha igen mit? (Károly Kugler)

Peter Makto: Chet Faker szokott előkerülni ha olyan a hangulatom, továbbá szívesen nyúlok vissza azon rock vagy metál bandákhoz melyeket gyerekként hallgattam és nagyon lázadtam. Pokolgép, Ossian, Metallica és társai.

Gregory S: Ahogy már az előző kérdésnél is említettem, engem már nagyon korán elért az e-zene, így nagyon kevés ”szintetizátormentes” zenét tudok befogadni 🙂
Így alakult ki az a szokásom, hogy néha már megszállottan vadászok hibrid, elektronikus zenekari produkciókra. Van egy hatalmasra duzzadt Spotify listám tele kedvencekkel: The XX, Depeche Mode, Moloko, Gundelach, Gorillaz, Moby, Kraftwerk, Röyksopp, Moderat és még sok-sok név ebből a világból.

Davko: Zömében azért elektronikus szól itthon és a kocsiban is, de ha mégsem, akkor a soul – jazz – funk stílusokat hallgatom előszeretettel, főleg a 70-es, 80-as, 90-es évekből.

Justrice: Magyar rap számomra örök szerelem… plusz szerintem az egész TSapat nevében mondhatom a Belgát. Imádjuk őket.

9, Mi áll a kígyóktól való félelmed mögött? (Lilla Mohos)

Peter Makto: Nem tudom, gyerekkortól kezdve vannak álmaim, fel szoktam ébredni. Nem is csípem őket a mai napig. Összeszorul a gyomrom, ha az állatkertben is látom őket. Sunyi dögök, undor és iszonyat érzés kerít hatalmába. Lehet a túlzott katolikus nevelés hatása (poén) 🙂

10, Nem tervezitek az Ikrek Éjszakáját a Balatonra visszavinni és egy balatoni görbe hétvégével egybekötni? Én nagyon adnék egy hajós ringatózást a Balatonon és utána esetleg egy Flörtöt. Szerintem nem lennék ezzel egyedül… (Jaksa Bence)

Peter Makto: Az egész csapatnak jó emlékei vannak a balatoni bulikról. Az az egy hajós eset pedig páratlan az összes Ikrek között. Fejben sokat megyek rajta, hogy jó lenne a visszatérés, azonban ha a jelenlegi klubokat, bármelyiket illeszteni akarnánk ahhoz amit a TSM képvisel, az hatalmas kapufa lenne. Vagy öngól inkább.

Gregory S: A balatoni hajós bulink életem egyik legjobb élménye volt, de sajnos ennek újbóli megvalósítása egy jól működő éjszakai klub híján nagyon nehéz. Így ha lesz még ilyen, akkor azt csak akkor hozzuk létre, ha a minőségből nem kell leadnunk egy fikarcnyit sem.

Davko: Ez egy örök kérdés, TSapaton belül is vissza-visszatér a topic, hiszen mindenkinek nagyon kedves emlék az ominózus balatoni hajós Ikrek, de ahogy a srácok is írták, sajnos a körülmények nem teszik lehetővé a visszatérést.

11, Szia Dandy! Mi történt a Justmusic.FM- el? Dj Cartmannel annyi jó mixet csináltatok ott. Akkoriban lettem szerelmes a zenédbe. Én addig szinte csak techno bulikba jártam, de az a rádió állomás elvitt ebbe a világba is. Balaton, Boatparty- Matthew Dekay… Már nem lesz többé? (Papp Zoltán)

Peter Makto: A jövőt nem látom, de szinte nulla százalék esély van arra, amit kérdezel. Matthew Dekay – Boat Party én sosem voltam annak pártja, hogy a múltat éltessem. Erre Yonderboi egészen komolyan utalt is… A Justmusic.Fm rádió történéseit addig tudtam követni, míg ott dolgoztam. Jött egy tulajdonosváltás és onnantól egy másik irányt vett a rádió. Ahogy megállt a Hajógyári, úgy halt el a rádió is.

12, Mivel töltitek el most otthon a plusz szabadidőt? (Szigeti Kriszti)

Peter Makto: Én egyelőre lassulok, túlhajtott évek vannak mögöttem. Első helyen a család biztonsága és kicsit igyekszem távolodni a szakmának az ipari jellegétől. Ha majd a lelkem elkezdi tolni a zenei dolgok utáni vágyat, akkor belemerülök. A kiadók jövőjét szeretném jó irányba terelni. Olvasás, filmek, meditáció… Az élet “zajának” csendesítése folyamatban.

Gregory S: Számos 90%-os zenei projekt gyűlt össze az elmúlt hónapok alatt, így most az extra szabadidőt elsődlegesen ezek befejezésre fordítom, de természetesen nem szeretnék abba hibába esni, hogy most görcsösen minden szabad percemet az Ableton előtt töltsem. Így minden napra ütemezek valami olyat, amire az elmúlt években kevesebb időm jutott. Újból felfedeztem magamnak egy régi nagy hobbymat, a fotózást (az ébredő természet szerencsére sok jó témát hoz most), ezen túl a most egy éves Golden Retrieverem agyába is próbálok egy kis fegyelmezettséget tanítani, plusz esténként a PC játékok világa – főleg stratégia – is visszatért.

Davko: A „kényszerszünet” első másfél hetét azzal töltöttem, hogy kipihenjem az elmúlt 2,5 év, 2 munkahely okozta fáradalmait. Most viszont, hogy ez megtörtént, végre tudok olyan dolgokkal is foglalkozni, amikre korábban csak csekély idő jutott. Mint side-projekt, tanulom a grafika és kiadványtervezést, heti 1 alkalommal online pókerezek, néha 1-1 sorozat is becsúszik, és végre a sportot is sikerült integrálni a heti rendszerbe. Ja és remélhetőleg a TSapatos honfoglalózás is összejön végre, amit már 2 hete tervezünk.

Justrice: Minden nap próbálkozom a zeneszerkesztéssel, de rajtam is ül a közhangulat, ezért nagyon negatívan élem meg sokszor az egészet… ezáltal nagyon nehezen készül el most egy-egy új zene. Visszatértem tizenéves korszakomba és PC-n játszogatok esténként, főleg PUBG-t. Illetve elkezdtem a korábban imádott sorozatokat újranézni. Black Mirror, Stranger Things.

13, Van kedvenc sorozat, könyv, film, amit ajánlanátok? (Késmárk Adrián)

Peter Makto: A kedvenceim régi cuccok: Star Wars, LOTR. Ezeket bármikor elő szoktam kapni. A könyvek területén minden alkalmi, valamiért könyvet sosem ismétlek.

Gregory S: A sorozat / filmnézés valahogy most egyáltalán nem köt le, így csak régebbieket tudok javasolni: sci-fi fanként a Netflixes Altered Carbon első évada és a The Expanse világa nagyon megfogott, szóval ha érdekel a minőségi sci-fi, akkor ezek tetszeni fognak tutira.
Könyveknél most egy olyan időszakom van, amikor több mindent olvasok egyszerre, így ezeket sorolnám most fel ajánlatomként:
– Frank Herbert: Dűne gyermekei (a klasszikus sci-fi eposz 3. része, egy csoda az egész regényfolyam)
– Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet (Sok WA. könyvet olvastam már az évek során, de ez valahogy kimaradt és így a 100. évforduló miatt elérkezettnek éreztem az időt, hogy ezt is megismerjem.
– Douglas Murray – Európa furcsa halála (nyers dolog nagyon, de ha érdekel az elmúlt éveket meghatározó migrációs válság mélyebb elemzése, akkor ez a könyv sok mindent megmutat)
+ kettő könnyedebb is nyitva van most: A Harry Potter sorozat angolul, és az amerikai űrhajós Scott Kelly ISS-en töltött évét bemutató „Egy év az űrben”

Davko: Ha sorozat, akkor „Drive To Survive” (Forma 1 rajongók előnyben), könyv tekintetében jelenleg épp Szél Dávid – Apapara c. művét olvasom, ha pedig 1 filmet kellene kiemelni, 2018-ból a Zöld Könyv – Útmutató az élethez c. amerikai életrajzi vígjáték-drámát ajánlanám.

Justrice: Az örök kedvenc filmjeim, amiket bármikor meg tudok nézni:
– A tökéletes trükk
– A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső
– Mátrix

Az újak közül pedig ezeket ajánlanám:
– Úriemberek
– The Platform / El Hoyo

Sorozatból egyértelműen:
– Black Mirror
– Stranger Things

14, Melyik bulitokat emelnétek ki az elmúlt 1 évből, és miért? (Szabó Ferenc)

Peter Makto: Lassan jubilálódik a tavalyi IKREK és az azt követő All Night Long – nekem az a 6 órás utazás a teteje az elmúlt évnek. Az idei TS Grouppen nagyon jó töltésű volt. De ahány esemény, ahány promóter, annyi remek élmény. Ilyenkor nem szoktam elkezdeni a felsorolást, mert akkor a kérdés komolytalanná válik.

Gregory S: Kicsit csalok, mert 2-t is kiemelek. A hazai bulik közül a januári TS Grouppen volt nagy favorit, imádom, ahogy ezeken a bulikon sikerül a szokásosnál is közelebb hozni a közönséget és közösségként tudunk bulizni, beszélgetni, iszogatni egy nagyot. Ezen túl nagy élmény volt a Petivel közös hamburgi Waagenbau-s fellépés. Jó volt megélni egy közel 30 éves múlttal rendelkező klasszikus német underground klub egyedi hangulatát.

Davko: Nehéz kiemelni 1-et, hiszen a fővárosban és a vidéki bázisainkon is remekül sikerült az elmúlt 1 évünk. Talán Colyn vendégszettje az A38-on volt az, ami zeneileg számomra a legkülönlegesebb élményt nyújtotta.

Justrice: Többet is ki tudnék emelni. Zseniális volt az utóbbi szezon. Kezdve Fideleséktől, Colynon keresztül, egészen a Hunter/Game-ig… óriási zenei élményeket kaptunk és nagyon jó érzés volt látni a közönségen, hogy ők is így élték ezt meg! Eszméletlenül emelkedett hangulatú bulik voltak.
Plusz a többiek által említett TS Grouppen januárban, ami a TSapat legkomolyabb „házibulija”.