Annak idején (2005-2006 körül) a havi szinten nyomtatott formában megjelenő Freee magazin egyszer már összegyűjtötte a nagy népszerűségnek örvendő mixalbumokat. Azóta eltelt több mint egy évtized, amely alatt rengeteg minden történt az elektronikus zene világában, így mi ismét elővesszük a témát és frissítve, új epizódokkal bővítve összeszedjük nektek az arra érdemes sorozatokat. Első két epizódunk a londoni klub, a Fabric két sorozatát mutatta be (Fabric és FabricLive) majd a harmadik részben a Renaissance The Mix Collection sorozat albumait vettük sorra, ahol ezek mellett a kiadóról is olvashattatok, most pedig a brandről és klubról írunk bővebben.

A Renaissance egy brit elektronikus tánczenei klub és lemezkiadó, melyet a klub menedzsmentje alapított a nyitás után két évvel. A szórakozóhely Geoff Oakes tulajdonos ötlete alapján az Anglia közepén fekvő, Mansfield nevű kisvárosban nyitott meg 1992 márciusában. 1993-ban a Renaissance egy nemrégiben felújított korábbi nyomda épületébe költözött. A klub addig Derby-ben, The Conservatory néven futott és amely éppen csak befejeződött a Renaissance szombati esti nyitányára. A klubesten a díszlet részei voltak az arannyal bevont angyalkák és a bársonyos drapériák, amelyek a reneszánsz események fényes stílusára utalnak. A kiadó többek közt ismert még arról is, hogy a lemezborítókon valamint a reklámokban a klasszikus reneszánsz fesztészet képeinek részleteit használták.

1995-ben rendezték meg az első nemzetközi Renaissance showcaset, méghozzá a legendás tokiói Womb klubban. Ezzel elindult a nemzetközi terjeszkedés, 2007-ben pedig a Renaissance már közel 150 eseménynek adott otthon a világ több mint 25 országában. A londoni Cross klubban havi rendszerességgel, amely a világ egyik leghosszabb folyamatos klubestje volt. A rezidencia 2007 novemberéig üzemelt, amikor a helyszínt új fejlesztésekre hivatkozva véglegesen bezárták. A nyári szezonban Ibizán több mint 15 évig működött a rezidencia, a másfél évtized alatt a spanyol szigeten olyan helyszínek adtak otthont az eseményeknek, mint a Pacha, a Privilege és az Amnesia.

2010 elején a kiadót csődeljárás alá vonták, ezért beszüntette a működését. A Ministry of Sound szerezte meg a márkanév szerzői jogait, bár a MOS tulajdonában a brand nem igazán volt aktív. 2011 júliusában az eredeti alapító, Geoff Oakes ismét átvette a brand és a kiadó feletti irányítást, a kezdeti mozgolódás és három év aktivitás után 2014. szeptember 23-án ismét beszüntették a működésüket. Eltelt újabb három év és 2017 júliusa óta a kiadó korábbi klasszikusok aktuális kedvencek által készült remixeit jelenteti meg digitális formátumban, úgy mint a The Age of Love és az Age of Love a hamburgi Solomun remixében, az Energy 52 és a Cafe Del Mar az olasz Tale Of Us által újraértelmezve, Pete Lazonby és a Sacred Cycles amely egyszere három új verziót is tartalmaz, Adam Beyer, Bart Skils és Layton Giordani kezei közül vagy a legfrissebb, Jaydee és a Plastic Dreams, amelyet pedig Nicole Moudaber gondolt újra.

A kérészéletű The Therapy Sessions, Everybody, Viva vagy Sequential valamint a tíz epizódot számláló The Mix Collection mellett / párhuzamosan a Renaissance: The Masters Series volt a kiadó legjelentősebb sorozata, amely egy híján húsz részt számlál. Eleinte olyan alcímeket használva, mint a – sorrendben – Awakening, Ibiza, Desire és Revelation, majd az ötödik epizódtól már csak egyszerűen számozták az újonnan megjelenő darabokat. A sorozat darabjai a köverkezők voltak:

Dave Seaman – Renaissance: Awakening

Deep Dish – Renaissance: Ibiza

Dave Seaman – Renaissance – Desire

Nick Warren And Danny Howells – Renaissance – The Masters Series Part Four: Revelation

Hernán Cattáneo – The Masters Series

Hernán Cattáneo – The Masters Series Part 6 Volume 2

Dave Seaman – The Masters Series Part 7

Sandy Rivera – The Masters Series, Part 8

Satoshi Tomiie – Renaissance: The Masters Series, Part 9

Dave Seaman – Renaissance: The Master Series 10

Satoshi Tomiie Renaissance: The Masters Series Part 11

James Zabiela – The Masters Series Part 12

Hernán Cattáneo – Renaissance: The Masters Series Part 13

Dave Seaman – Renaissance: The Masters Series Part 14

James Zabiela – The Masters Series Part 15 – Life

Dave Seaman – Renaissance: The Masters Series Part 16

Hernán Cattáneo – Renaissance: The Masters Series Part 17

Nick Warren – Renaissance – The Masters Series Part 18

François K – Renaissance: The Masters Series Part 19