2018-ban még a ferencvárosi rozsdaövezet számított az elektronikus zene egyik epicentrumának Budapesten. Itt üzemelt ugyanis a Valyo Kikötő és a Vituki Strand is. Mindkét helyszín igazán jelentős szerepet játszott az éjszakában. Vagyis pontosabban szólva inkább nappal, mivel ezeken az openair helyeken általában daypartykat rendeztek.

Sajnos ez az idilli állapot nem tartott sokáig. A Valyo Kikötő mindössze egy szezont ért meg. Az oda tervezett atlétikai stadion miatt kellett bezárniuk ősszel, ahogyan tette azt sajnos a közelben lévő Vituki Strand is. 2018 év végén a magyar főváros kapta meg a jogot a 2023-as az atlétikai világbajnokság megrendezésére. A munkálatok januárban kezdődtek ás a tervek szerint novemberre lesz rozsdamentes a terület. A 40 ezer főre tervezett atlétikai stadiont a verseny után 15 ezresre bontanák vissza.

A “Magyarország elhagyottan – BCO urbex” nevű Facebook-oldalra nemrég feltöltöttek egy bontás előtti és bontás utáni képet a telekről. A kép a tízemeletes VITUKI toronyház felől jól mutatja, hogy már az elhagyott épületeket és a Vituki strandot is lerombolták. Aki bővebben szeretne elmélyülni a témában, annak az atlatszo.hu cikkét ajánljuk. Ennek az írásnak a célja azonban nem a hangulatkeltés, hanem mindössze annak a bemutatása, hogyan is néz ki napjainkban a ferencvárosi „partycentrum” két évvel a csúcsidőszak után.

Sajnos néhány száz méterrel odébb sem jobb a helyzet. A Közvágóhíd és környéke igazán fantasztikus kulturális negyeddé válhatott volna. Az épületegyüttest annak ellenére pusztították el, hogy 1994-ben felvették a fővárosi helyi védettségű építészeti örökségek közé. A 2017-ben bezárt a Showbarlang és az a rengeteg próbaterem a környéken – ahol az ország legnépszerűbb együttesei is gyakoroltak – ma már csak az emlékünkben él. A képen jól látható, hogy mindent ledózeroltak, csak a múlt század elején épült bálterem és a jellegzetes torony maradt meg.

Képek: atlatszo.hu, index.hu