Carl Cox bookingja a szakmában nem csak szimpla üzlet! Egy lehetőség arra, hogy része legyél valami igaznak, valami értelmesnek, valami tisztának… és hogy egy olyan ember mellett állhass, akinek mind az intuíciója, felfogása és nagylelkűsége messze meghaladja a standard party szcénát.

Ezúttal 10 Dj mondja el, miért tartja a mai napig Carl Cox-ot a szakma ikonikus példaképének!

EATS EVERYTHING

Köztudott, hogy Carl Cox minden idők kedvenc DJ-je! Azt is mindenki tudja, hogy Ibiza Carl Cox nélkül nem is Ibiza! A Space záró után tudtam, hogy úgy sem fog távol maradni és visszatér a következő nyáron. A Space Carl vezényletével nyilvánvalóan egy nagyon különleges dolog volt, de a szezon utáni villa afteren mindenki egyetértett abban, hogy a ’Pure Carl Cox’ sorozat éppolyan rendkívülivé vált, mint korábbi elődje volt!

CASSY

Először is Carl egy IGAZI lemezlovas! Valószínűleg a világ egyik legsikeresebb Dj-je a bolygón. Nem hiszem, hogy sokan vitatkoznának ezzel! A szcéna mindig is rétegeződött, de Carl Cox bármikor megtehette, hogy egy pultban játszhatott Jeff Mills-el az egyik éjszaka, míg másnap David Morales-el osztozott a deckpadon. Az egyetlen olyan Dj, aki a különböző techno stílusokat vegyítve megőrjíti bármelyik közönséget. Az egyetlen techno Dj, aki kedve szerint bármelyik fesztiválon részt vehet, de ami legfontosabb, hogy ennyi év után is legnagyobb szenvedélye a Dj-zés! Nem lett belőle vállalkozó vagy üzletember!  Sosem fordított hátat annak, amit igazán szeret!

PHILIPP STRAUB

Carl sosem fél kockáztatni, beleállni és jobbá tenni a dolgokat. Ott van például a Miami Ultra Music Festival, amely elsősorban EDM-vezérelt fesztiválplatform volt. Carl odament és megalkudott, hogy ő ott minőségi elektronikus underground zenét fog játszani a nagyközönség előtt. Majd mindezzel egy sokkal jobb irányba kezdte formálni az Ultra-t. Ha az Ultra tovább folytatta volna az EDM-es útját, akkor az evolúció is elkorcsosult volna. Aztán Carl kitalálta a Pure koncepciót, nagy fesztiválokat indított és megpróbálta vele újjáépíteni az éppen hanyatló piacot a nulláról. Nagyon sok pénzébe került ez a kockázatvállalás, de hajlandó volt rá áldozni, mert fontosnak tartja az underground zene népszerűsitését az új generáció számára. Lehet, hogy nem is tudsz róla, de Carl Cox közvetve vagy közvetlenül mindig azon dolgozik, hogy jobbá tegye mindannyiunk hétvégéjét.

TINI

Carl mindig is támogatott engem és a karrierem. Ő hívott meg először Ibizára, majd minden szezonban vendégül látott. Az utolsó Revolution záróeseményen is játszhattam a Space-ben, ami a legnagyobb megtiszteltetés volt számomra, de levitt magával Miami-ba is. Nagyon hálás vagyok neki a lehetőségekért! De Carl ilyen; nagyon kedves ember! Bár világszerte sikeres és népszerű, ez mégsem tudott változtatni a végtelenül szerény személyiségén.

KERRY CHANDLER

Nagyon inspiráló, rendkívül tehetséges abban, ahogyan játszik. Viszont az, ahogyan a színfalak mögött viselkedik, azt mind eltanulhatnánk tőle. Olyan ember, aki megnyitja a szívét és az otthonát is neked! Úgy bánik veled, mint a családtagjával és bárkiben megbízik annyira, hogy közelebb engedje magához. Carl egyszerűen az egyik legalázatosabb ember, akit ismerek, miközben az egyik legtehetségesebb is! És mindig neki van a legszélesebb mosoly az arcán.

ARCHIE HAMILTON

Az első Privilege parti hete egyszerűen fergeteges volt. Előtte a barátnőmmel hosszasan keresgéltünk az ibizai szállások között, mert nyaralni is akartunk a buli mellett. Aztán az ügynökségemtől hagytak egy üzenetet: „Carl szeretné meghívni a bulijában fellépő előadókat a villájába, hogy mind ott legyenek elszállásolva, érdekel-e?” Vissza írtam, hogy „természetesen érdekelne, de a barátnőmmel utazunk a szigetre és legalább 5 napra, ezért nem szeretnénk ott kellemetlenséget okozni”. Aztán jött a válasz, hogy ez nem jelent problémát. Végül én, a barátnőm, Carl, Darren Emerson és más Dj-k is együtt lógtunk, közösen vacsorázgattunk. Ez a legcsodálatosabb módja egy közösség, szcéna és hangulat kialakításának! Ilyen közösségi intézmény nélkül a szcéna halott lenne! Mikor leértünk a klubba, ő egyből elment, hogy bemutatkozzon mindenkinek; a pultosoknak, biztonságiaknak, promotereknek és random embereknek a tömegből – ezért érezte mindenki ilyen jól magát a Privilege-be, mert Carl gondoskodott mindenkiről.

JON RUNDELL

A legjobb Coxy-ban, hogy mindig abszolút őszinte. Az a férfi, aki éppúgy viselkedik fent a pultban, mint otthon a zárt ajtók mögött. Minden, amit csinál, azt szívvel-lélekkel teszi, és mindig hatalmas mosollyal az arcán. Szimplán csak szereti a zenét és ezáltal sok embert ő indított el! Segítette, hogy kollégája szintet léphessen az életbe és olyan dolgokat vigyen véghez, amiket más emberek tovább élvezhetnek. Óriási hatással van mindenki életére, legyen az akár klubpartner, DJ, producer vagy promóter. Még nem találkoztam senki mással ebben az iparban, aki ennyit tett volna a szcénáért, mint ő!

ANNA

Ő a legkedvesebb ember, akivel találkoztam ebben az iparágban. Részt vehettem a rádió műsorában és játszhattam vele Horvátországban és Ibizán is. Tavaly nyáron mikor először találkoztam vele, nagyon ideges voltam; ő mégis nagy mosollyal fogadott, mintha ismernénk már egymást. Ő sosem túl elfoglalt vagy fáradt ahhoz, hogy kedvesen bánjon veled! Egyik DJ Awards-on találkoztunk újra a Pacha-ban. Biztos voltam benne, hogy már nem fog rám emlékezni, ezért nem mentem oda hozzá. Viszont amikor meglátott, mosollyal az arcán azt mondta: „Hey Anna, hogy vagy? Gratulálunk a kitüntetésedhez!” Ő egyike azoknak, akik a leginkább befolyással voltak a karrieremre!

MATADOR

Először Paraguayban találkoztam Carl Cox-al. Éppen Nic Fanciulli-val beszélgettem, aztán mennem kellett a reptérre, hogy elkapjak egy korai gépet. Nic kérdezte hova indulok, aztán azt mondta: „Ne menj sehova, várj egy percet. Carl saját géppel megy a következő Sao Paolo-i fellépésre, majd utána Rio-ba.„Vártam egy kicsit, kíváncsi voltam mi fog most történni. Öt perc múlva odajött Carl Cox bemutatkozni, aztán meghívott, hogy utazzunk vele Sao Paolo-ba! Hihetetlen nagylelkű ajánlat volt! Azzal váltunk el: „Nem gond srácok, ugorjatok fel a fedélzetre, reggel majd találkozunk frissen és üdén.” Mielőtt elindultunk, Carl kérdezte tőlem, hogy van-e valami új zeném. Átadtam neki egy USB-t pár dallal, illetve az Oxia „Domino” frissen elkészült remixét is tartalmazta. Utána azt mondta, hogy imádja ezt a zenét, fel is pakolja minden fellépésén. Ezt követően a Beatport listák élén landolt a track. Ez az év volt a karrierem egyik legsikeresebb éve, főleg hogy így sikerült először találkoznom Carl Cox-al!

STEPHAN HINZ

1995. június 17-én vettem részt életem első rave bulijában, ahová Carl Cox miatt mentem el. Csak 16 évesek voltunk, de csoda folytán sikerült meggyőzni a szüleinket, hogy nekünk feltétlen muszáj hallanunk, ahogyan játszik. Még mindig nem hiszem el, de simán be is engedtek minket! Húúú az a kiállás, az az előadásmód… ez az éjszaka megváltoztatta az életem, mert ezután döntöttem úgy, hogy én is elektronikus zenei előadó akarok lenni, mint Carl. Sok csodálatos művész létezik, akik formálták ezt a szcénát, de az évek során lassan kiégtek. Carl Cox-ban még mindig ott van az a tűz! Egyes zenészek nagy technikai találmányokat hoznak el nekünk, mások fenekestül felforgatták a szcénát majd forradalmasították azt. Carl viszont mindig is valami jobbat adott nekünk: a szívét és a lelkét!

 

Forrás: mixmag.net