Ma már Budapest és néhány vidéki bástya kivételével szinte teljesen megszűnt a hazai klubélet. Pedig korábban teljesen megszokott volt akár a fővárosból is vidék felé venni az irányt. Fertőd, Sáránd, Siófok, vagy éppen Szigetszentmiklós mind a legendás klubéletéről volt híres. A listát még bőven lehetne folytatni, de most csak azért ezekről a helyekről lesz szó, mert mindegyikről tudunk mutatni egy archív felvételt, ahol megnézhetjük, hogyan táncoltak és zenéltek Magyarországon az ezredforduló környékén. A videók többsége már több, mint húsz éves, de bónuszként felkerült egy 1988-as felvétel is a legendás Fortuna Diszkóból. Kellemes időutazást!

A kilencvenes évek végén felgyorsult a hazai partiélet – szó szerint is. Ekkor nyitotta meg kapuit az azóta legendássá vált, s már évek óta csak emlékeinkben élő szigetszentmiklósi Club Speed. A hely, melynek homlokzatára sokatmondóan és mégis nemes egyszerűséggel ennyit festettek fel: „My house is Your house”. A Club Speed az új kor egyik első hírnöke volt, az a bizonyos ‘EGY FECSKE’, ami gyorsan nyarat csinált, s országszerte egyre több követőre talált. Ekkor alakult ki a magyar klubélet magja, később innen fejlődött tovább, legyen szó undergroundról vagy éppen a populárisabb stílusokról.

Ez a hely valóban otthon volt, a magyar partikultúra melegágya, ahol a klubberek első, nagy generációja nevelkedett, csiszolódott. E nemes és felelősségteljes oktatás olyan tanítómesterek irányításával zajlott, mint Dj Junior, Dän von Schulz, Kühl, Levi, Clark, Slam JR, Garfield.

Az M47 a 2000-es éves első felében Magyarország legmenőbb technoklubjának számított. A Debrecentől 15 kilométerre található szórakozóhelyen fellépett többek között Richie Hawtin, Sven Väth, Speedy J, Marco Bailey és még sokan mások. Abban az időben egyedülálló módon a bulik másnap délutánig tartottak, a DJ-k pedig minimum 3-4 órát zenéltek.

 

A Flört The Club (korábban Flört Dance Club, még régebben Flört Disco) Magyarország egyik legrégebben működő klubja. 1989-ben nyitotta meg kapuit Siófok szívében és azóta is „alappillére a hazai partykultúrának”.[1] A klub a nyári balatoni szezonban (június végétől augusztus végéig) alapvetően a környéken nyaraló turisták éjszakai szórakozási igényeit hivatott kielégíteni. Ilyenkor általában minden nap nyitva van és mondhatjuk, hogy diszkóként üzemel. Azonban az egész év során 1-2 havi rendszerességgel a hazai partiszcéna részévé válik és az egész ország területéről vonzza Siófokra az elektronikus underground zene rajongóit. Az ő szemükben ez a klub igazi arca. Ez már így volt 1995-ben is. A lemezjátszók mögött Roger, Jutasi, Tommyboy, Budai és Rob O. Rengeteg klasszikus is felcsendül a majd’ 2 órás videóban! A sípnak már itt is divatja volt.

Fertőd az elmúlt évtized elejének-közepének egyik techno fellegváraként szerepelt az ország térképén, nevezhettük akár nyugat Sárándjának is. A Graffity Cityben ugyenis olyan nevek pörgették a lemezeket havi rendszerességgel, mint például Marco Bailey, Oliver Ho, Henrik B, vagy éppen DJ Rush. Az alábbi videó az ő 2005-ös fellépését rögzítette 40 percben. Premierplánban láthatjuk a DJ-t és a közönséget. Sajnos a helyet rendszeresen vegzálta a hatóság. A videón is látható buli után már csak néhány rendezvényt ért meg a hely, majd bezárták.

Nyílt egy klub 1986-ban a Budai Várnegyedben, a Hilton Szálló tőszomszédsága mellett. Számos lemezlovas kezdte itt bontogatni szárnyait, elég ha megemlítjük DJ Schulz, DJ Fat, Freaky D, vagy éppen Bárány Attila nevét. Ez a legendás hely tíz éves fennállása alatt akkora nyomot hagyott a magyar klubéletben, hogy a mai napig rendszeresen szerveznek Fortuna-emlékbulikat.