A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) közleménye szerint újra lehet zenélni a vendéglátóhelyeken!

Dr. Gyimesi László, aki egyben az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) napokban újraválasztott elnöke ugyanis levélben kérte Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert annak a pontosítására, hogy a vendéglátóhelyek megnyitásáról szóló rendelet egyúttal a zeneszolgáltatás lehetőségét is magában foglalja-e. Erről hamarosan a kormány is hivatalos tájékoztatót ad.

A kérdésre adott pozitív hatására újra megnyílik a lehetőség azoknak a zenészeknek a foglalkoztatására, akik nem koncert, fesztivál vagy más, a zenét mint főszolgáltatást nyújtó feltételek között folytatják tevékenységüket.

Magyarországon jelenleg 45-50 ezer vendéglátóipari egységet tartanak nyilván. Ezeknek mintegy 20-30 százaléka szolgáltat zenét, ilyenek többek között a szállodák, éttermek, kávéházak és pincészetek. Az MZTSZ arra kéri a vendéglátóhelyek tulajdonosait, hogy éljenek a zenészfoglalkoztatás most kihirdetett lehetőségével, hiszen sok ezer ember megélhetése múlik rajta.

A rendelkezés június 1-től lép életbe és Budapestre egyelőre nem vonatkozik, bár azért aki figyelmesen jár, itt is fog élő zenét találni.