Az elmúlt két hónapban bulik híján igazán sok nosztalgikus hangulatú írás jelent meg az oldalon. Ezek mindig jól szoktak pörögni, szeretünk visszaemlékezni a jó dolgokra, vagy akár úgy is fogalmazhatunk, hogy a fiatalságunkra. Rengeteg emlékezetes bulit élhettünk át extrém körülmények vagy környezet között. A különlegességet azért emeljük ki, mert most azokra a bulikra fókuszálunk, amiből nem csináltak rendszert. Egyszer történtek meg. Éppen ezért megismételhetetlenek. Vagy a helyszín miatt volt érdekes, vagy a rendezvény jellege miatt. Összegyűjtöttünk 10 olyan bulit, amit máig legenda övez.

Nitelife (2004)

Március 14-én két nagyrendezvény közül választhattak az elektronikus zene rajongói. DJ Rush a szentendrei Complexben biztos sikert hozott, mi aznap inkább a Hajógyári Szigetet választottuk, ahol két helyszínen ment egy igen komoly buli. Az Events Hall-ban (későbi Studio) progressive house szólt, míg a szomszédban felállított sátorban techno. A buliról ambivalens vélemények születtek. Az Events Hall akkor már bejáratott rendezvényhelyszínként üzemelt, a progisok tökéletes élményben részesültek, teltházzal ment a buli. Különösen az Infusion fellépése nyerte el a tetszést, aminek szerencsére fennmaradt a felvétele az utókor számára. A sátorban azért voltak hiányosságok és ott sokkal kevesebben lézengtek, pedig olyan nevek zenéltek mint például Danilo Vigorito, Luke Slater, vagy éppen Toni Rios. A tánctér közepét egy fa díszítette. Ha ez a buli néhány évvel később kerül megrendezésre, nem biztos hogy megemlítettem volna, akkoriban viszont még sokkal kevesebb éjszaka volt mögöttem.

GluGlu Fesztivál (2004)

A GluGlu egy világsztárokat is felvonultató elektronikus zenei fesztivál volt, amit 2004. június 18-19. rendeztek meg Mogyoródon, az Aquarénaban. Több, mint hatvan fellépőt hoztak, a rendezvény költségvetése a 100 millió forintot is meghaladta. A koncepció megelőzte a korát, a drága nemzetközi sztárokat felvonultató, de mégis rétegzenei rendezvénynek számító eseménynek itthon akkor még gazdaságilag nem volt realitasa. A GluGlu soha többet nem került megrendezésre. A helyzet pikantériaja, hogy a ket headliner, a The Chemical Brothers és a Groove Armada neve néhány évvel később a Balaton Sound headlinereként köszönt vissza, ami viszont már akkor sikertörténelmet írt. A GluGlu zseniális volt, más helyen es időben egész máshogy alakulhatott volna a történet.

Red Bull Master of Music @ Budaörs (2004)

A Budaörsi Repülőtér hangárjában se előtte, se azóta nem voltunk más buliban. A Red Bull hozta tető alá a rendezvényt, ami valószínűleg jókora veszteséget hozott, mivel nagyjából 300-an lehettünk a több ezer főt is befogadni képes helyszínen. A körítés jól sikerült, nagyjából sikerült is felmelegíteni a helyet, ami azt jelentette, hogy kabátban pont kellemes idő volt decemberben. Arra emlékszem, hogy egészségtelenül hangos volt a zene az elején. Az előre meghirdetett éjszakai sétarepülés elmaradt, vagy csak inkább Jeff Mills-t bámultam szájtátva, ahogy 30 másodpercenként felrak egy lemezt.

Technofestival (2006)

Indusztriális környezet Csepelen, két teremben, csak hazai – még csak nem is a legnépszerűbb – DJ-kel, két napon át. Belépő nem volt, a recept viszont nagyobb bejött, mert több ezren voltunk folyamatosan. Többen sátrat is vertek és igazi fesztiválfeeling alakult ki. Nem volt szükség nézőcsalogató nevekre, legtöbbször olyan hazai tehetségek zenéltek folyamatos teltház előtt, akik sokkal kisebb volumenhez szoktak. Persze azért vannak nevek, akikkel ma is sűrűn találkozhatunk. Fellépett Isu és a Steam Shape akkor még külön, Sve-tec és Nils néven. Igazán emlékezetes két nap volt mindenki számára, aki részt vett ezen a megmozduláson.

 

Booka Shade @ Eiffel tér (2010)

A Nyugati Pályaudvar melletti zöld placcon igazán kellemesen lehet hesszelni, ha jó idő van. 2010-ben adták át a felújított teret és ennek örömére egy ingyenes utcabált szerveztek. Igen ám, de ezúttal igényes elektronikus zenei előadók töltötték meg a színpadot. A hazai felvezetés után a Booka Shade zenélt. A népszerű német duót több ezren kísértük figyelemmel. Igazán jó deal volt ez, hiszen egy olyan előadó jött, akit korábban a fesztiválokra és csarnokbulikra hívtak. Néhány évvel később Todd Terje zenélt volna ugyanitt a Budapest Essentials keretein belül. A buli megvalósult. de a főfellépő nem jött el, így elég keserű szájízzel távoztunk.

Pete Tong @ Deák téri metró (2008)

2008. május 17-én debütált Magyarországon a Coke Zero. A cokezero.hu oldalán lehetett regisztrálni a bulira, összesen 2000 főnek. Voltak fenntartásaink a dologgal. Úgy voltunk vele, hogy semmit nem veszíthetünk, ha szar lesz, majd átmegyünk máshova. Este 11 magasságában már óriási tömeg gyűlt össze a deák téri evangélikus templom előtt üzemzárásra várva. Aztán megnyitották a kapukat. A hármas (kék) metró megállóját rendezték be. A DJ pult a piros metróval összekötő mozgólépcső tetejére került, Lucca warm up-olt és Pete Tong volt a headliner. A két szélső vágányra pedig betolták a szerelvényeket. Az egyikben kérhettünk piát, a másikban pedig pihenni lehetett, de ezt nem igazán használta ki senki, mert óriási buli kerekedett! Ha pedig WC-re kellett mennünk, akkor vissza kellett mozgólépcsőznünk az aluljáró szintjére, ahol toi toi-okat állítottak fel. Bár 2008-ban még javában lehetett füstölni zárt téren, arra viszont már nem emlékszem, hogy a dohányzás kérdését hogy oldották meg.

Budafoki Papírgyár (2007)

Egy régi, elhagyatott, kiégett papírgyár. 1923-ban kezdett működni, 1995-ben leégett a kartoncsarnok. 2007 márciusában egy elektronikus zenei rendezvény költözött a régi papírgyár falai közé. A helyszín minden  idők talán “legundergroundabb” helyszíne. A falak omladoztak, a lemezjátszókra potyogott a vakolat, volt olyan helyszín, amit csak létrával lehetett megközelíteni egy szűk nyíláson keresztül. Ma már elképzelhetetlen lenne ekkora tömeg (nagyjából 2000-en lehettünk) egy használaton kívüli, életveszélyes épületben. Nyolc helyszínen zenéltek a DJ-k. Fellépett többek között Palotai és Cadik, Dork, Naga, Isu, Zefyr, Maks és MC Colombo, akit az Irie Maffia és a Brains frontembereként ismerhetünk. Szomorú utózöngéje az eseménynek, hogy a főszervező, Reakthor Feri két hónappal később elhunyt, mindössze 26 évesen.

Solomun, Carl Craig – Vasúttörténeti Park (2015)

A Budapest Essentials sajnos csak néhány évet ért meg. Bár manapság az Electronic Beats is hasonló koncepcióval bír, előbbi mégis egy nagyszabású városi fesztivált hozott létre, egyszerre több különleges helyszínen. A Vasúttörténeti Park az egyik leglátványosabb budapesti spot, gyerekkori nosztalgiával buliztam a régi vasúti szerelvények és gőzmozdonyok között. A buli nem csak a különleges helyszín, hanem a fellépők miatt is emlékezetes marad. Én magam Carl Craig miatt mentem és meglepődtem, hogy ezzel az igen csak szerény kisebbséget képviseltem. Nagyjából ebben az évben robbant be Solomun.

Josh Wink – E-Play (1995)

Az elmúlt időben több veterán hazai DJ-vel is beszélgettünk és ez a buli volt az egyik kapcsolódási pont közöttük. Mindenki megemlítette. Az E-Play a későbbi Bank Dance Hall elődje a Nyugati Pályaudvar épületében. Az akkor éledező hazai techno szcéna hívta el a nemzetközi színtér egyik prominens személyiségét. Sokan úgy vélekednek, hogy innentől datálódik a techno aranykorszaka, ami nagyjából 1998-ig tartott.

Deadcode Open Air (2012)

A modern kori techno történetében talán ez volt az elő nappali open air tömegrendezvény. Bár a tánc inkább csak sötétedés után indult be. A három főfellépő (Matador, Joseph Capriati, Egbert) azóta is a négynegyed hangzásának meghatározó személyiségei, a nappali szabadtéri buli koncepciója pedig azóta széles körben elterjedt. Joseph Capriati szettje maradt meg különösen, aki a napfelkeltével összhangban igazi extázis hangulatot teremtett.