Március közepén pillanatok alatt állt le a szórakoztatóipar egész Európában. A legtöbb DJ és zenész számára nagyon nehéz hónapok következtek. De nem mindenkinek! Volt, aki még ebből is profitált. Végre elérkezett az idő, hogy SUAT is reflektorfénybe kerüljön!

Egy angol DJ-ről van szó, aki Zach Sabri néven látta meg a napvilágot. Alig két éve bújt elő az ismeretlenség homályából, azóta folyamatosan élőzik a Youtube-csatornáján. Amíg az elmúlt hónapok során mindenki más a saját lakhelyéről streamelt, SUAT kimerészkedett az utcára és a legkülönbözőbb helyeken kezdett el zenélni. Szupermarketekből, éttermekből, különböző híres helyszínekről, mint például a Buckingham Palota vagy éppen Wimbledon, de volt olyan is amikor az erdőből indította el az élő adást. Egy Pioneer DJ XDJ-RX2 kontrollert akaszt a vállára, miközben időnként egy mikrofonba is beszélni szokott.

Zach korábban biomérnöknek tanult az egyetemen. Nem sokkal később aztán inkább otthagyta az egészet és egy héttel később már DJ-zni tanult egy barátjánál. Majd megvette a saját felszerelését. A többi pedig már történelem. Karrierje ugyanis villámgyorsan ívelt előre. Alig néhány livestream után máris Brighton egyik klubjának rezidense lett.

A kültéri DJ-szettek ötlete egyébként akkor ütött szöget a fejébe, amikor rájött arra, hogy a kocsija hátuljából is tudna zenélni. A kezdeti időszakról további érdekességeket osztott meg: „Megvettem a lejátszót, de nem volt se mikrofonom, se hangfalam. Volt viszont hangrendszere a kocsinak. Rájöttem, hogy a kontrollert és a hangot akár a kocsi aksijával is működtethetném. Így kezdődött hát minden.

Az első próbálkozás (ami egyébként máig megtekinthető a Youtube-csatornán) még vegyes fogadtatásban részesült, de aztán hamar ráérzett az ízére. Rájött arra is, hogy egy hosszabbító kábel sokkal nagyobb szabadságot ad neki, már nem volt rákényszerülve arra, hogy csak a kocsijából zenéljen. Élő fellépéseit hamarosan már ötezren követték, ami nem egy nagy szám, de ő maga már úgy érezhette, hogy elindult az ismeretség útján. Mára pedig már akár a félmilliós nézettséget is eléri egy-egy stream.

2018. januárjában aztán a nemzetközi hírekbe is bekerült, miközben az angol parlament előtt zenélt a Brexit-tüntetés alatt. „Béreltünk egy fehér furgont, fényeket, hangfalakat és aggregátort és mindent amire még szükségünk lehet. Leparkoltunk a parlament előtt és indulhatott a móka! Mindenhol rendőrök voltak, de nem foglalkoztak velünk.”

A technikát illetően SUAT a Pioneer XDJ-RX2 kontrollerére esküszik. Praktikus, hiszen nem szükséges hozzá külső laptop, kompakt eszköz, amivel még effektezni is lehet, a szettet pedig direktben felvenni. A videót egy Iphone 11 Pro segítségével szokta rögzíteni, ami egy állványra van rögzítve. Az áramot a hátizsákjában egy generátor szolgáltatja. Minden megoldható, csak akarni kell. Bár előfordult már olyan is, amikor zenélés közben kidobták egy áruházból.

A Steppin’ with SUAT 3.0 elnevezésű live streamje volt talán az eddigi legmerészebb élő adás, amit DJ forgatott szabadtéren. Szülővárosa utcáit járta, miközben a szakadó eső is ráerősített az angol sztereotípiákra. A kontrollert vákuumzárral ellátott táskákkal és esernyővel védte a beázástól. Ő maga így fogalmazott az esetről: „Néha azt gondolom, most ez tényleg komoly?!”

A karantén beálltával aztán végre eljött az ő ideje is! Bár Európa egyes részein még igencsak bizonytalan a jövő a szórakoztatóipart illetően, SUAT azon kevesek közé tartozik, akinek nincs mitől aggódnia, hiszen bárhol zenélhet. A koronavírus utáni időszak kapcsán azt tervezi, hogy pop-up eseményeket fog szervezni szerte a világban. A sétáló DJ csak egy átmeneti állapot, ezzel a koncepcióval szeretné megvetni lábát a nagyok között. Sokat kommunikál a közönségével és szívesen fogad demókat is, amiket aztán élő adásban szokott lejátszani.

Forrás: [DJ Techtools]