Mint arról már korábban beszámoltunk, a berlini klubkultúra eddigi történetének legnagyobb kihívása előtt áll. Március 13-án a német fővárosban is leállt a szórakoztatóipar a koronavírus terjedésének csökkenése érdekében. Ez pedig 9000 ember megélhetését veszélyezteti a technokultúra epicentrumában. Azóta már újra indultak a bulik, de csakis szabadtéren, kis létszámban. A legnépszerűbb helyek továbbra sem nyithatnak ki.

A városvezetés is tisztában van azzal, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be ezek a helyek. Már dolgoznak egy mentőcsomag kialakításán, ami a klubokat segítené ebben a nehéz helyzetben. A Berliner Zeitung beszámolója alapján bizonyos klubok a közeljövőben megkapnák a “kulturális intézmény” besorolást. Ez pedig azt jelentené, hogy egy kalap alá kerülhetnek az operaházakkal és a színházakkal. Az elképzelést a szociáldemokraták, a baloldal és a zöldpárt is támogatja.

De milyen kritériumok alapján dől el, melyik klub kapja meg a besorolást, ami által egy csomó kedvezményhez jutnának? A benyújtott kérelemből kiderül, hogy azok a klubok élveznének védettséget, amelyek rendszeresen nyitva vannak, valamint elismert művészeti profillal rendelkeznek. Ez utóbbi nem csak az igényes zenét, hanem az esztétikus kialakítást is jelenti. Vagyis kedvenc klubjaink joggal bizakodhatnak.

De nem csak ez tartja lázban mostanában a helyeket. A berlini szenátus állítólag fontolóra vette, hogy a májusban létrehozott sürgősségi segélyprogram hatályát a nyári hónapokra is kiterjesztik és megnövelik a rendelkezésre álló forrás összegét. A szóbeszéd szerint ez egy hat hónapos időszakot ölel fel, mely során összesen 60 millió eurós támogatásban részesülnének a kulturális intézmények.

Tresor üresen