Divine igen különös alakja volt a korai elektronikus zenei színtérnek. Ő ugyanis az egyik legjelentősebb figurája annak a zenei stílusnak, amit nem is olyan régen a legapróbb részletekig menően is bemutattunk. A hi-nrg kifehérítette és végletekig szintetikussá tette a diszkót, pályára állította a Pet Shop Boyst és Kylie-t, világra szabadította a Modern Talkingot, törte az utat a eurodance-nek és a trance-nek – a hi-nrg a túlzó, művi, plasztik 80-as évek tökéletes lenyomata, mely minden szintetikussága és ízlésficama ellenére az egyik legönfeledtebb, legfelszabadítóbb zene, amire táncolni lehet.

Az avantgárd színházi előadások és John Waters polgárpukkasztó filmjei révén jókora kult-hírnévnek örvendő nőimitátor színész a hetvenes évek végén kezdett travi műsorral fellépni meleg klubokban, és mivel a produkció bejött, egy idő után úgy döntött, saját számokkal dobja fel. Az első dala, ami megjelent egy vicces roki numera volt 1981-ben (Born To Be Cheap), aztán találkozott Bobby Orlandóval, és ekkor született meg az a csiricsáré-ordenáré Divine perszóna, aki meghódította a diszkókat világszerte. A producer erre a projektre tesztoszteronnal felpumpált hi-nrg-je a larger than life trash-díva harsány, rekedten kiabálós énekstílussal előadott, kétértelmű szexuális utalásokkal teli szövegeivel „istenien” összepasszolt.

Partnerségük remekül indult, ’82-83 között egy albumot (Jungle Jezebel – 1982) és egy sor slágert fialt: Native Love Step By StepShoot Your ShotShake It UpLove Reaction. Minden klappolt, egészen addig, míg Divine-nak és menedzserének gyanús nem lett, hogy kevesebb pénzt kapnak, mint amennyi járna nekik. Az ügyet perre vitték, nyertek, Divine szerződést bontott az O Recordsszal és átpártolt egy éppen hasító angol hi-nrg kiadóhoz, a Proto Recordshoz, ahol a Stock-Aitken-Waterman triász kezelésbe vette és befuttatta Angliában és Nyugat-Európában. A You Think You’re A Man például bekerült a brit top 20-ba.

A Divine életét és munkásságát bemutató digitális kiállítás a legendás Greg Gorman fotói közül válogat és további személyes tárgyakat is felmutat, mint például a hírhedt fehér ruha, egy több funkciós bőrönd tele kozmetikai cuccokkal, poszterek, vagy éppen a magazinok címlapjai. A kiállított anyagok egyszerre keltik bennünk a csillogás, trash és szabadság együttes érzését.

Érettségi és ballagási kép (1963)

 

Mellszobor 1987-ből. Divine egyébként egy évvel később halt meg. Mindössze 42 évesen.

 

Divine a legendás Studio54 színpadán (1984)

 

Sminkkészlet (1988)

Az oldal pedig nem rest és felteszi a kérdést.

Vajon Divine a Föld valaha élt legmocskosabb, legerkölcstelenebb személye?

További képekért kattintsatok IDE! És talán választ kaphatunk erre a kérdésre is.