A “MusikWoche” nevű német lap beszámolója szerint csőd fenyegeti Németország egyik ikonikus rendezvényhelyszínét, ami szabadtéri múzeumként is üzemel. Itt rendezik többek között a Melt! fesztivált, ahol 2018-ban mi is részt vettünk.

Thies Schröder – Ferropolis ügyvezető igazgatója – úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus miatt 400 000 euró veszteséggel számolnak. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy nem tudják biztosítani a működési költséget. Az üzemeltetők gondoskodnak ugyanis az ipari műemlék megőrzéséről. Ferropolis 1991-ig aktív ipari központként működött, barnaszenet bányásztak. Az ezekhez használt óriási kotrógépek viszont annyira látványosak, hogy azóta is tömegek látogatják. Ez az itt megrendezésre kerülő fesztiválok egyik legnagyobb vonzereje. A fenntartásuk viszont óriási költségekkel jár és bevétel hiányában nagyon nehéz helyzetbe kerültek az üzemeltetők.

Már csak azért is, mivel röviddel a járványügyi helyzet kitörése előtt fektettek 350 000 eurót további fejlesztésekbe. Ennél rosszabbul nem is időzíthettek volna. Költségvetésüket az idei fesztiválszezonra alapozták. Reménysugárt jelenthet a nemrégiben életre hívott „pop up camping”. A turisták placcot bérelhetnek Ferropolis területén és sátrakban, vagy lakóautókban, illetve mobil szálláshelyeken tölthetik a vakációt.

Bízzunk benne, hogy Ferropolis sikerrel vészeli át a mostani nehéz időszakot, már csak azért is, mert a fesztiváljaik nagyon jó neveket hoznak minden évben és a magyarok körében is igen népszerű.

Forrás: [Fazemag]