Ha Ibizáról van szó, elsőre senkinek sem a techno aktív jelenléte jutna eszébe a szigetről.
Gondoljunk csak vissza a ’90-es évek közepére, amikor is a kereskedelmi diszkó, klasszikus Észak-Amerikai house és a trance voltak a meghatározó műfajok az eseményeket illetően. A techno még csak említésre se került a partikat reklámozó hirdetőtáblákon. Két évezreddel később viszont ezek az események lettek a legnépszerűbbek a szigeten. A szakma szerint viszont már túl van tolva ez a műfaj a világ legnagyobb partikomplexumában is.

„Jelenleg a techno partik olyanok, mintha éppen felfedezték volna a rák ellenszerét” –mondta Paco Osuna.
„Mindenki azt hiszi, hogy ha techno partit szervez, akkor meg fogja váltani a világot. Ez azért is probléma, mert a promóterek ahelyett, hogy egy tökéletes éjszaka megszervezésén agyalnának, inkább mindenféle új eseményekbe kezdenek. Én inkább azt mondom, hogy sokkal többet ér 1 tökéletes track 10 tök egyszerű zenével szemben. Ugyanez igaz a bulikra, a minőség mindig felülmúlja a mennyiséget. Ibiza esetében is sokkal ésszerűbb lenne 2-3 következetes esemény, mint 20-30 átlagos. „

Az elmúlt években Ibiza annyira túltelítődött a techno eseményekkel, hogy csak kevés rendezvény fogadhatott akkora közönséget, amekkorát szeretett volna. Egy Elrow az Amnesia-ba vagy egy Paradise a DC10-be elég tömeget vonzott, hogy utóbbi is áttelepüljön az Amnesia-ba. Közben a HYTE erős techno eseményeivel úgy feltört pár éve a partiszigeten, hogy 2018-ban már az egész szezont lefedték folyamatos programjaikkal. Túlkínálat alakult ki a bulik terén és az emberek szétszóródtak a különböző helyszíneken. Az átszerveződés tekintetében már kicsit érthetőbb, hogy pl. Sven Vath miért költözött át a Pacha-ba legendás COCOON sorozatával, egy kisebb kapacitású helyszínre. Ennek ellenére a következő években még több hasonló event került megrendezésre, melyek által egyre kommerszebbé váltak a bulik a fehér szigeten.

Bár az EDM hanyatlása után várható volt az újonnan belépő tech-house dj-k megjelenése, mely nyilván bele is illik Ibiza repertoárjába, a probléma továbbra sem szűnt meg. Hiszen az alapvető gond nem a techno népszerűsége, hanem a rendezvények mennyisége és ezzel együtt a felhígulás volt. A legtöbben úgy gondolják, ismét érdemesebb lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a minőségre, az exkluzivitás fenntartására.

Luke Passmore, az NGE Booking vezetője adott választ a sablonszerű események kialakulásának ok-okozati összefüggésére:

„Az a tény, hogy a jelek szerint sehol nincs már kizárólagosság. Korábban a legtöbb nagy DJ csak bizonyos klubokban lépett fel, manapság viszont három-négy különböző helyszínen is játszanak. Ennek következménye, hogy ennyire hasonlóak lettek a line-up-ok. Foglalás szempontjából pedig a promóterek ugyanazon klub többi promóterével harcolnak ugyanazon DJ-ken. Furfangos dolog ez.”

Visszatérve Paco Osuna-ra, ő például mindig is hű maradt a MUSIC ON-hoz és Marco Carola-hoz. Bár ő is játszik más klubokban, de tartotta magát ahhoz, hogy az Amnesia-ban csakis mindig Carola estjén lépett fel. Viszont sajnos nem ez az átlagos hozzáállás manapság az előadók között, hogy ily módon támogassák egymást a kezdetektől mindvégig.

Simon Dunmore, a Defected és Glitterbox, Ibiza két legnagyobb nem techno rendezvényeinek vezetője is abban reménykedik, hogy a helyzet fejlődni fog. „Az alapján, amit látok és hallok, jönnie kell egy olyan alternatívának, amely változtat majd a jelenlegi helyzeten. A srácok bele fognak fáradni, hogy ugyan azt az élményt kapják függetlenül attól, hogy melyik helyszint látogatják, vagy melyik előadót hallják”.

Ezt az állítást személy szerint mi is alátámasztjuk. Évekkel ezelőtt a legtöbben lázasan készülődve indultak ki Ibizára, mert végre eljuthattak hétfőn Sven Vath legendás COCOON sorozatára az Amnesia-ba vagy kedden egy Carl Cox REVOLUTION-re a Space-be. Manapság viszont kiérkeznek a szigetre és minden este tonnaszámra lehet válogatni a számukra kedvező lineup-ok között. Végül csak ráböknek egyre a sok közül, hogy az biztos jó lesz!

Az EDM széthullásával és a trance eltűnésével szűkül a kör, jóformán mindenhol deep tech, tech-house és techno fog szólni Ibizán, ezért szükséges a különböző események varázslatosságára törekedni. Az előrehaladás érdekében, hogy a szcéna friss és izgalmas maradjon visszatartva a homogenizációt, Ibiza vezető promótereinek és szuperklubjainak keményen kell azon dolgozniuk, hogy sorozatukat ismét egyedivé alakítsák a következő szezonokban. Hiszen a klubberek mindig újfajta ravelésre és fejlődésre vágynak. Hosszútávon csak az exkluzivitás felélesztése lehet a járható út, hiszen minek mennének el a bulizni vágyók Ibizára, ha semmivel sem kapnak nagyobb partiélményt a legendás szigeten, mint otthon!

Bár a COVID19 járvány miatt nyilván ennél sokkal nagyobb gondjuk is akadt a partikomplexumok üzemeltetőinek. Egy egész szezon kihagyása után valószínűbb, hogy a klubok az életben maradásért küzdenek majd… de az sem teljesen kizárt, hogy éppen ennek következtében indul útjára a drasztikus változás!

Forrás [Mixmag]