A berlini klubkultúra eddigi történetének legnagyobb kihívása előtt áll. Március 13-án a német fővárosban is leállt a szórakoztatóipar a koronavírus terjedésének csökkenése érdekében. Ez pedig 9000 ember megélhetését veszélyezteti a technokultúra epicentrumában. A legnépszerűbb helyek négy és fél hónapja nem nyithattak ki. A kiesett bevétel miatt a túlélésért küzdenek.

A klubok sajátos módon próbálnak plusz bevételhez jutni. A Suicide Circus merchandise termékek helyett különböző, kreatív élmények árusításába kezdett, a Berghain előcsarnoka megnyitotta kapuit mindazok előtt, akik normál esetben nem biztos, hogy bejutnának és most a Tresor is beállt a sorba.

A klub számos csomagot összeállított, ami által támogathatjuk őket. Vannak matricák és pólók, de aki mélyebbre nyúlhat a zsebében, azok számára személyesen Dimitri Hegemann, a klub alapítója tart idegenvezetést Kreuzberg városrészben, sőt akár a pult mögé is beállhatunk zenélni 500 euró lecsengetése után. De ez még nem minden. Megvásárolhatjuk a korabeli Tresor (2005-ben zárt be a Leipziger Strasee-n) berendezéseinek darabjait. Még a legendás ajtó is eladó, 150 ezer euróért!

A tervek szerint 100 000 eurót kívánnak augusztus 18-ig összegyűjteni. A bevétel 5 százaléka a Detroiti Igazságügyi Központba kerül, ahol a rasszimus ellen és a gazdasági egyenlőségért küzdenek.

Eddig 15 ezer eurót sikerült összegyűjteni. Bővebb infó: ITT.

Dimitri Hegemann

 

F