Ha 10 évvel ezelőtt végig sétáltunk volna a 7. kerület mostani bulinegyed részében, akkor nagyjából hasonló élményben lett volna részünk, mint a kerület túloldalán. Néhány étterem, kocsma, egy két szórakoztató egység és semmi más nem jött volna szembe. Aztán az idők változtak és szépen elkezdett minden átalakulni. Az egykori bérházakból kocsmák és buli helyszínek lettek, ami mára 18 milliárdos üzletté nőtte ki magát.

A hetedik kerület igazi turistalátványossággá nőtte ki magát, Az itt élők azonban belefáradtak a szűnni nem akaró hangzavarba. A Niedermüller Péter által vezetett, tavaly megválasztott önkormányzat aztán bekeményített, az általuk elfogadott rendelet igen szigorú feltételeket támasztott a szórakozóhelyek felé. Ennek értelmében A Király utca–Erzsébet körút–Rákóczi út–Károly körút által határolt részeken csak az maradhat nyitva éjfélnél tovább, aki ezeknek megfelel.

Ezek közé tartozik többek között a zaj csökkentése, mely során hangerőlimitert építenek be az erősítőkbe, a megfelelő zajszintet akusztikai szakértő jóváhagyásával igazolják. A bejáratnál forgalomszámlálót kell működtetni, az üzlet előtt található járdaszakaszt pedig naponta egyszer takarítani kell, továbbá fel kell lépni az utcai alkohol fogyasztás ellen. Ennek érdekében a szórakozóhelyek külön embert fognak alkalmazni, aki a rend betartására fog ügyelni.

A frissen kiadott lista szerint eddig 138 kérelmezőből 102 vendéglátóipari egység kapott zöld jelzést. A népszerű szórakozóhelyek szinte mindegyike nyitva maradhat éjfél után is. Állítólag azoknak a helyeknek sincs miért aggódniuk, akik még nem kaptak konkrét elutasítást, és még folyamatban van az engedélykérelmük. A részletes lista EZEN a linken érhető el.