A mára már legendás Essential Mix-eket a brit BBC a Radio 1 csatornán sugározza 1993. október 30 óta. A házigazda már a kezdetektől Pete Tong, aki minden héten egy folyamatos, két órás mixet kínál a hallgatóknak, a dance szcéna legkülönlegesebb, legaktuálisabb művészeitől. Közel 27 éves múltjával az Essential Mix az egyik leghosszabb ideje aktív műsor a BBC Radio 1-on, és egyike azon keveseknek, amelyet nem élőben közvetítenek.

Néhány vendégmix a teljesség igénye nélkül: Paul Oakenfold, John Digweed, Laurent Garnier, Moby, Carl Cox vagy éppen Richie Hawtin. Óriási megtiszteltetés itt zenélni, akinek már összejött az elmondhatja magáról, hogy kiemelt helyet foglal el a nemzetközi elektronikus zenei vérkeringés radarképén.

Magyar előadónak nem is sűrűn adatott meg eddig, ha jól emlékszünk eddig egyedül a Quasar-nak sikerült még a 2000-es évek elején. Most viszont újra hazai előadót hallgathatunk, Kornél Kovács személyében. Bár mindkét szülője magyar, ő ugyanakkor már Svédországban látta meg a napvilágot. Axel Boman és Petter Nordkvist-tel karöltve egyengetik kiadójuk, a Studio Barnhus útját. Kornél már számos alkalommal zenélt Magyarországon is, korábban pedig abban a nagy megtiszteltetésben részesült, hogy ő készíthette el a Resident Advisor aktuális mixét. Magyar származású DJ-vel korábban még nem történt ilyen.

Ma éjszaka tehát érdemes lesz a BBC Radio 1 hullámhosszára tekerni,  hiszen magyar idő szerint hajnali 1-től a Studio Barnhus művészei, köztük pedig Kornél Kovács kap lehetőséget. Ő maga pedig háláját fejezte ki az univerzumnak és Pete Tong-nak, hiszen már tinédzser kora óta erről álmodott.

Szerk. Bár az előzetes hírek szerint helyi idő szerint szombat éjfélkor kerül adásba, a mix már visszahallgatható EZEN a linken keresztül.