2020 már eddig is bizonyítottan szar volt, de a második hullámnak még erre is sikerült rátennie egy lapáttal. A héten életbe lépett 23.00 órás korlátozással, és a drasztikusan megugró napi fertőzésszámokkal egy új korszak kezdődik a magyar éjszakai életben. Körbekérdeztük az elektronikus zenei színtér szereplőit, ők hogy látják a folytatást.

2020 részeg vagy! Menj haza! Jó lenne elviccelni a dolgot ennyivel, de a szomorú igazság az, hogy napi kb. 1000 új fertőzöttel, 550 kórházban ápolt beteggel, ezt már nem tehetjük meg. Mostanra rengeteg dolog kiderült, vagy éppen beborult. Tavasszal azt mondták nem kell maszk, most már kell, de az se mindegy milyen. Bár a főexpertek szerint a vászon is jó. A sarki vietnámiba csak maszkban lehet bemenni, na jó, de akkor hogy eszed meg a kaját? Fogorvoshoz ne menj, de fodrászhoz elmehetsz. Ne legyen semmiféle rendezvény, majd lehet, de csak 500 fővel. Focimeccsen alapból nem terjed! Ülőkoncerteken se, és most már este 11 előtt sem. Vagy legalábbis nem annyira. Nem léphet be külföldi hazánkba, de mire a legtöbben lemondják a külföldi headlinert, már munkaügynek minősül a fellépés is, ergo mégis beléphet a sztár. A heti szintű bejelentések csak annyit érnek el sokszor, hogy igazából senki se tudja: mi van. Nézzük ki, hogy látja a közeljövőt az épp aktuális koronakorszakban, a maszk szükségességét és közelgő fellépéseit és a DJ felelősségét illetően:

Peter Makto (Truesounds Music)

Sosem szerettem a hírcsatornák felütéseit, tombolásnak nem nevezném még azt, ami itt történik és bízom benne, hogy az ősz téli időszak sem lesz kritikus. Természetesen szeretnék még fellépni idén. Az eddigi tervek szerint a 17h – 23h között lesz is erre lehetőség, de rugalmasan állok ehhez a kérdéshez. Úgy lesz, ahogy lennie kell… A héten (09.22) volt az első ilyen élmény az A38-on, ahol a hajó vezetése kötelező maszkviselést rendelt el.  Volt rajtam is egy erre az alkalomra készített speckó darab. Jó dolog, hogy él a kultúra így is. Buliznak a partiarcok, de többször is megfordult a fejemben a maszk alatt, hogy így erre inkább én fogok nemet mondani. Nem tudtam együtt énekelni, mosolyogni az emberekkel, börtönben éreztem magam. Bár, ha ehhez is pozitívan állunk és elfogadjuk az ebben rejlő lehetőségeket, akkor átlendülünk ezen is. Előadóként ehhez fejben kell most ott lennem, mivel én mindig nagyon együtt élek a közönségemmel. Mindenhol betartom az aktuális szabályokat. Ahány ház, annyi szokás. Itt kellett a maszk. Érdekes helyzet ez. Egységes viselkedés kell, és ez fejben dől el. A hajón kellett volna maszk, de többen nem tettek ennek eleget, amint bejöttek lehúzták. Az új szabályok értelmében így a helyet is megbüntethetik. Az meg morbid lenne, hogy akiknek szól a buli, pont miattuk kerül bajba egy egység. Ha pedig lehet arra esély, hogy éppen valakit, vagy valakiket a maszk véd meg egy nem kívánt Covid19 kalandtól, akkor miért ne éljünk vele..?!? Letoltam a nyarat és megúsztam. Mások meg elsőre belefutottak. Első az emberi élet minden szinten. A közvetlen környezetemben azt látom, hogy vannak, akik lazán kihordják a betegséget és vannak, akiknek újszerű és érdekes el nem múló utóhatásokkal küzdenek. Ez ijesztő. Ha innen nézzük, ezt akkor lehet, hogy eljön az a pont, amikor egy DJnek már nem szabad már gyülekezni hívni az embereket, mert nem tud kialakulni egy egységes „védekező jellegű” viselkedés a parketten. A maszk viselését figyelő biztonságiak lehetnének a megoldás. A táncolók között vegyülve, de nem ilyen mogorva arcok, hanem lazán bulizó kedves, de határozott emberek. Örülök, hogy nem tapasztalok a maszkos és nem maszkos tábor között feszültséget és megosztottságot a bulikban. A közös zene szeretete még egyelőre erősebb, de az egymásért való felelősségnek még a bulikban is erősebbnek kell lennie, minden ideológiánál, vagy egóból való tiltakozásnál – ezt így gondolom. Ha majd tényleg tombol a vírus, akkor tuti visszalépek, elsősorban a tömegek miatt, mert a pultban tényleg könnyebb elszigetelődni. Széllel szemben egy ideig lehet terpeszben pisilni, de az sem garancia, hogy elázol. Ez nem játék. Kicsit olyan ez, mint a “rézfaszú bagoly” amit a drága nagymamim emlegetett sokat, míg élt: vagy elvisz, vagy nem?! De valamiért csak igaz az a mondás is, hogy “jobb félni, mint megijedni…”

Avika (Be Massive), DSH (Upment!)

Január óta követem az eseményeket a vírussal kapcsolatban, tehát jóval azelőtt rákattantam a statisztikákra mielőtt itthon megjelent az első fertőzött. Ez a szakmámból és tanulmányaimból adódik: ha az ember eltölt pár évet a műegyetemen és évekig ‘kínozzák’ exponenciális függvényekkel és gráfelmélettel, akkor bármennyire is távol áll ez a hétköznapi tevékenységétől, jön egy szitu és nemcsak bevillan ez a tudás, hanem elkezdi használni az egyéni döntései során. És én most ebben vagyok. Folyamatosan matekolok és pár napja arra jutottam, hogy a központi szabályoknál szigorúbbat lépek. Számomra tolerálható szintű az anyagi és lelki vesztesége annak, ha nem játszok, ezért a következő két hónapban biztosan nem állok közönség elé és a személyes találkozóimat is a minimálisra szeretném csökkenteni. Nekem nem a DJ-zés az elsődleges bevételi forrásom és ez nagy szabadságot ad egy ilyen helyzetben, amikor nem csak egészségügyi, de gazdasági következményei is vannak a döntéseinknek. Az, ami velem ‘zeneügyileg’ az elmúlt 11 évben történt az egy elképesztő csoda, egy álom és ezért mérhetetlenül hálás vagyok. Tartozom annyival azoknak, akik ebben segítettek ideértve a szakmát és közönséget, klubokat és az ott dolgozókat, hogy én most egy kicsit leállok, így lassítva ennek a ‘vacaknak’ a terjedését. Nehéz arra a kérdésre válaszolni, hogy mi ilyenkor a felelősségteljes magatartás a DJ-k részéről. Mindenki szituációja más, mint ahogy nincs két egyforma zenei ízlés sem, az egyéni tényezők határozzák meg kinek mi lehet a jó döntés: zenélni, mert ebből élsz (inkább gazdasági szempontok), vagy leállni, mert anyagilag megteheted, hogy leállsz (inkább egészségügyi szempontok). Szerintem közösségi szinten az egyensúly a lényeg. Néhányan leállunk, néhányan pedig csinálják tovább. Nincs olyan, hogy az egyik jobb döntés a másiknál, komplexebb ez annál. Még egy leállást biztosan nem bír ki a szektor, és amíg nincs oltás, a kevésbé veszélyeztetettek átfertőződése egy jó stratégia lehet. A kiskapuk keresését és az illegál bulik szervezését etikailag nem tartom helyesnek. Viszont egy dolgot kérnék, ha úgy döntesz bevállalod a nappali bulit, akár DJ vagy, akár a közönség része: a szüleidet, nagyszüleidet és valamilyen kockázatosnak minősített betegségben szenvedő barátodat ne látogasd meg legalább 2 hétig utána! Akkor sem, ha jót tenne a mama húslevese a másnapodnak. Inkább rendelj egyet, ezzel is támogatod a vendéglátósokat. Ja és a maszk! Mindig legyen nálad, zárt térben lehetőleg rajtad.

Smole (szabadúszó)

Tervezek pár fellépést, de csak kisebb helyeken, ahol megfelelőek a körülmények és nincs túl sok ember egy helyen. A Pavilonban is lesz egy buli két hét múlva. És igen, tervezek közben maszkot venni minden alkalommal, ha a DJ pult zárt térben van. A partyzókat is erre tudom biztatni. A felelős hozzáállás ilyenkor az lehet, hogy meg kell válogatni, hova, milyen jellegű rendezvényekre megy az ember; zárt helyeket, nagy tömegsűrűségű rendezvényeket nem tartok most szerencsésnek. Fontos, hogy ne zárjuk be magunkat a szobába, kapcsolódjunk ki, de ésszel, figyelembe véve a jelenlegi helyzetet.

Rich (PrimeFM)

DJként és magánemberként elsodort ez a vírus és a velejáró intézkedések. Egy hónapig nem tudtunk mi sem dolgozni a magánéletben sem. Tavasszal 2 rendezvényünk elmaradt sajnos és a nyáron sem tudtuk ezeket pótolni. Live streameltünk Dunakesziről a Mi a kavicsból péntekenként és a barátokkal tartottuk a kapcsolatot. A nappali bulik megoldás lehet most, de télen érdekesek lehetnek, mivel nem nagyon vannak szabadtéri helyszínek. Külföldön, a tengerpartokon, melegben nagy létszámmal működhetnek ezek még hétköznapokon is, de ugye ezek nyaraló övezetek ahová bulizni, kikapcsolódni megyünk. Pár éve itthon is beindultak ezek, de csak hétvégéken, illetve az éjszakába nyúlóra alakították ezeket, ám az ilyen jellegű bulikat sajnos a jelenlegi helyzet miatt 23 óráig muszáj befejezni. Októberben és novemberben is tervezünk hasonló rendezvényeket és reméljük javul majd a helyzet. Én felelős apaként beállok a sorba és hordom a maszkot és DJ-ként a partyarcoknak is ezt javaslom! És persze immunrendszerünket is próbáljuk a csúcson tartani!

Dynamic Illusion (Star Dive Records / Cloud Garden)

Terveznék, de nem jön felkérés. Rövid fellendülés után újra leálltak a szervezők. Tulajdonképpen nyáron is önköltséges alapon léptem fel kisebb fesztiválokon, mivel a komolyabb költségvetésű eseményeket nem lehetett megszervezni. Félre ne értsétek, jó szívvel mentem mindenhova és az élmény is maradandó, csak felvet pár kérdést. Legfőképp azt, hogy van-e gyümölcse a szervezők állhatatos munkájának. Minden tiszteletem az övék! Nem tervezek maszkot venni se bemondani a mikrofonba. A DJ pult és a közönség távolsága kimeríti számomra a social distancing fogalmát. Esetleg ha újra lesz Hyperspace a Complex-ben, felveszek egy HS feliratú maszkot, amiben kedvemre rágcsálhatok. Azt látom, hogy nagyon sokan túltolják és túlgondolják, sőt beleviszik az aktuálpolitikát és a félelem gerjesztett hangulatot a viselkedésükbe. Én azt gondolom a mi dolgunk, hogy zenéljünk a legjobb tudásunk szerint, és az ideológia, amit megosztunk a közönséggel, ehhez kapcsolódjon, ne az agyon-globalizált világ fakó lenyomata legyen.

Zvezda Beta (SEED)

Bár számomra még mindig nem egyértelmű a jelenlegi veszély mértéke, értem ezalatt, hogy nem tudom hasonlítani más vírusos betegségek veszélyszintjéhez ezt a mostanit. Az viszont egyértelmű, hogy amíg hozzáértők körében is ekkora a tanácstalanság, addig nekünk a legnagyobb óvatossággal és biztonsággal kell kezelnünk ezt. Nem látok semmi hátsó szándékot sem titkos haditerveket a zenés táncos rendezvények ellehetetlenítése okán, egész egyszerűen csökkenteni kell a csoportosulások lehetőségét és számát és ennek legkevésbé fájó, tulajdonképpen teljesen szüneteltethető szegmense a diszkóvilág. Nekünk, szakmában dolgozóknak most nem biztos, hogy azon kellene agyalni, hogy milyen kiskapukkal mehetünk tovább, akár nappal, akár secret, illegál, bármi. A felelősség teljes magatartás szerintem mindenképpen az, ha inkább most picit leállunk. És itt jön az egyéni felelősség, ami egy következő lépcső, hogy szóval, ha elhívnak zenélni, lemondjam-e? Mert nyilván egyszerűbb lenne, ha mindenki érezné a felelősségét egyöntetűen, diszkós, klubtulaj, promóter és nem csinálnánk rendezvényeket. Csakhogy ehhez igen erős összefogás kell, vagy minimum szakmai szervezet. Nehéz nekem, kis diszkósnak – aki eddig fellépésről fellépésre rakta össze – nemet mondani rendezvényre, ami egyébként előre sikeresnek is néz ki, illetve Ferike és Pistike is játszik rajta stb… Erősen hiányolom például a Dj Szövetség intézkedéseit a pandémia kezdete óta. Hogyhogy nem rohamozza a megfelelő osztályokat a DJk érdekeivel foglalkozó szervezet ezekben az időkben, amikor a szakma legsötétebb időszakát éljük?

És hogy valami jó is történjen, nézzétek a Sex Bombot az orosz hadsereg kórusának előadásában!