Duel közel 30 éve a hazai underground elektronikus zene meghatározó szereplője. A Caprice című 8 számos anyag az utóbbi évek munkájának gyümölcse, ami az ambient, a downtempo és a deep-house elemeiből állt össze egy varázslatos albummá.

A kétszer is (2008-ban és 2010-ben) a magyar „Az év legjobb elektronikus lemeze” díjjal elismert Duel, Caprice – „szeszély” vagy „hóbort” – címre keresztelt lemezét a Mana Mana Records, a magyar chill és downtempo első számú kiadója jelentette meg, a hangzóanyagot limitált példányszámú bakeliten és digitális formátumokban lehet majd elérni.

A Caprice hivatalos premierjét a Record Store Day (RSD), azaz a Lemezboltok Napja rendezvényen tartották. A pandémia miatt a világszerte, így Magyarországon is szokásosan áprilisban sorra kerülő programot az őszre halasztották, az RSD Drops 2020 idén három, külön felvonásban megszervezett napja közül az exkluzív ambient vinyl album szeptember 26-án mutatkozott be a közönségnek az eseményen résztvevő lemezboltokban.

A Caprice élő lemezbemutatóját pedig 2020 novemberére tervezik a budapesti Trafóban (a dátum még egyeztetés alatt áll), a két alap ambient programszervező egyesület, a Plug & Lay és a Cökxpon Ambient közös rendezésében. Az albumot vinyl formátumban a helyszínen meg is lehet vásárolni. A különleges novemberi Duel koncertet két vendégművész erősíti, akik közreműködtek a stúdiófelvételeken is: Keleti András a Colorstarból és Andras Bader a CultUs Music produkcióból.

Inspiráló zene gondolatokhoz, vagy csak úgy kinézni a fejedből

A 41:29 perces lemez leghosszabb száma, a nyitó Caprice tökéletes bevezetés egy álomutazáshoz. Hallgatója válogatja, de szinte a bőrön is érezhető tengerpart-hangulata van, a lábhoz simuló sós víz és az ujjak között morzsolódó homok érzésével. Éppúgy lehet Bretagne, mint egy magányos és kristálytiszta dél-afrikai sziget. Elvisz, már nem vagyunk itt… Hunyt szemekkel akár az űrbe is emelkedünk, és bár, ez ugye, fizikailag nem lehetséges, de mégis az űr mélységes nyugalma tölt el a Solar Trees hallatán. Halljuk. Mindez persze egyéni élmény, Duelben és a Caprice-ban pont az a jó, hogy rád bízza a saját palackod – a szíved – megnyitását, az a tengerpart lehet erdő is. Végig, az album összes számán átvonul és elkísér ez a lebegés, szinte alig észrevehető vokálokkal és énekhangokkal kombinált szintetizátor-folyamok és elzengő gitárdallamok. Itt nincs dob, mert fölösleges. Az ember megbékélt szíve halk álomritmussal hálálkodik a békéért. Ritka kincs. Mintha teli töltőre tennénk magunkat – hogy utána átadjuk magunkat az életnek. A finom jelzések, az áramló hangzatok után a hallgató sem mondhat mást: You Heal Me Like Nobody: úgy gyógyítasz, ahogy senki más.