Az angol klubkultúra március óta az online térben zajlik. A klasszik értelemben vett, tánctérrel rendelkező szórakozóhelyek lassan hatodik hónapja nem nyithatnak ki, ami nem csak komoly kihívás, de valós csődközeli helyzet is egyben. A nyár folyamán egymást érték az illegál bulik, melynek büntetését £10.000-ra emelték (mai árfolyamon 4.026.700 HUF). Érthető tehát, hogy a segítségért kiáltott piaci szereplőket felkarolta az állam, de a kivitelezés nem aratott osztatlan sikert.

Majdnem fél évet kellett várni az első mentőcsomagra, melyből olyan klubok részesültek, mint:

  • Corsica Studios (£407,764) London
  • Electrowerkz (£78,000) London
  • Village Underground (£398,000) London
  • Leftfoot (£75,000) Birmingham
  • Gorilla (£255,500) Manchester
  • Mint Warehouse (£166,738) Leeds

Ezen kívül fesztiváloknak és rádióállomásoknak is jutott a támogatásból.

Több, a piacot meghatározó neves klub azonban hiába tartotta a markát: Printworks, Egg London, Studio 338, Oval Spaces, The Pickle Factory is mind hoppon maradtak. 

Ezt követően egy online petíció jelent meg a UK Parliament oldalán, mely kritizálja a támogatás szempontrendszerét és irányelveit, valamint szót emel, amiért a kormány nem elég eltökélt a szórakoztatóipar megmentéséért. Ha egy petíció százezer aláírás fölé megy, az angol alsóháznak kötelessége napirendre venni és parlamenti vitát tartani a témában, ami november 9-én esedékes, ugyanis a beadványt eddig 144.572 fő írta alá.

A vitát a UK Parliament Youtube oldalán élőben követhetjük majd: https://www.youtube.com/UKParliament

A petícióra reagáló kormány azzal érvelt, hogy július 5-én elképesztő mértékű, £1.57Mrd (azaz 631.14 Mrd Ft) összegű támogatást jelentettek be, hogy a piac főbb, kiemelkedő (de nem összes) szereplőjét kártalanítani tudják. Ennek első kifizetése pont egy hete, október 12-én történt, amikor is £257M Fontot osztottak szét a rászorulók közt. Fontos azonban megjegyezni, hogy itt a teljes szórakoztatóipar érintett, melybe fesztiváloktól a színházakon át az művészeti tevékenységet végző társulatok is beletartoznak épp úgy, mint az élőzenét bemutató helyiségek. Az elektronikus zene is tágértelmezésű skála: “house, electronica, drum & bass, dubstep, experimental”, valamint “hip-hop, R&B, grime, rap and jungle” is részét képezi a támogatottak körének.

Van azonban egy csavar a történetben, ugyanis a piac két olyan szereplője is támogatást nyert, ami sokak igazságérzetét bántja. Ők pedig a BR és RA, azaz

  • Boiler Room (£791,652)
  • Resident Advisor (£750,000)

A Boiler Room pénzügyi kimutatása hamar tisztázta helyzetüket, de a Resident Advisor ívelten kapta a sarat, többek közt Dave Clarke-tól, aki azt kifogásolta, hogy a portál bár 60 főt foglalkoztat, mégsem világos, hogy rendezvények hiányában mit csinálnak pontosan. A RA elsődleges bevételi forrása jegyértékesítésből származik, amit a fizetett partneri hirdetések (cikkek) követnek – ám itt ismét felmerül, hogy vajon ezeket tényleg Angliában írják-e hiszen angol közpénzt osztanak szét.

Mindeközben a RA is reagált a vádakra, aki szintén éves pénzügyi beszámolót tett közzé.

Reméljük a legjobbakat, ugyanis további mentőövek szétosztása várat magára, de ezek pontos részletei és jutalmazottjai még tisztázatlanok. 

Az eddig támogatottak listáját az alábbi linken éritek el: https://www.artscouncil.org.uk/publication/ulture-recovery-fund-data#