„Bár az illegális tudatmódosító szerek elleni háború elbukott, abban kevés egyetértés van, mi legyen a következő lépés” – teszi fel a költői kérdést a transformdrugs.org videójában Steve Rose, aki új könyvüket promótálja Twitteren, melynek címe „Gyakorlati útmutató: hogyan szabályozzuk a stimulánsokat”? (How to regulate stimulants: A practical guide)

A nonprofit civil szervezet által készített könyv előszóját a jelenleg 70 éves Helen Clark, Új-zéland korábbi miniszterelnöknőjének gondolatai nyitják, aki szerint „a drogellenes háború kudarcot vallott, épp úgy, mint az alternatívák megoldások keresése… Itt az ideje, hogy komoly és őszinte vitát kezdjünk a stimulánsok szabályozásáról.”

A több, mint 300 oldalas remekmű gyakorlati példákon keresztül mutatja be, hogyan nézhetne ki egy csomag legális és vényköteles kokain. A gyógyszerek egyszeri felnőtt adagja márka nélküli csomagolásban kerülne a patikák fiókjaiba, tartalmazva a rájuk vonatkozó egészségügyi figyelmeztetéseket.

Szükség van ezen kívül egy szabályozó szervezetre is, mely az engedélyeket kezeli, meghatározza az árakat és megtiltja az ilyesfajta termékek reklámozását. 

Kolumbia korábbi miniszterelnöke, Juan Manuel Santos is a tanulmány támogatói mögött van, aki tavaly kijelentette, hogy „a legalizálás az egyetlen módszer, mellyel visszaszoríthatók a maffiaszervezetek”.

A transformdrugs.org vezérigazgatója, Dr. James Nicholls szerint a könyv ajánlásai működőképes megoldást kínálnak a kábítószerek elleni háború lezárására, mely több mint fél évszázada kudarcot vallott: „Javaslataink elvonnák a kábítószer-ellátást a szervezett bűnözői csoportoktól, létrehozva egy rendszert, mely nem csak növeli, hanem csökkenti az okozott károkat”.

A könyv támogató remélik, hogy egy komoly, szakmai vita indítható ebben a témában, mely segít megvalósítani a reformokat, de egyelőre nem sok remény látszik, ugyanis az angol belügyminisztérium úgy reagálta az MDMA, a kokain és az amfetamin legalizálására, hogy „kizárt”.

A könyv ingyenesen letölthető az alábbi linkről: https://transformdrugs.org/product/how-to-regulate-stimulants-a-practical-guide/

Borítókép: Mate Gazso / EyeEm / Getty Images