Az elektronikus zene nem egyszerű környezet a józansághoz, de teljes bizonyossággal állítható, hogy a küldetés lehetséges.

Az újév estéje gyakran az utolsó éjszakának kezelendő, mielőtt megtesszük a szokásos “új év, új én” típusú fogadalmakat: elmegyek edzeni, lesz új hobbim, kevesebbet lógok a közösségi medián (ha!), és kevesebbet iszom vagy fogyasztok drogokat. Remek lehetőség ahhoz hogy az egészségünket helyezzük előtérbe. Ahogyan a száraz november alkalmából is. A több éves hagyományra visszatekintő öngondoskodó kezdeményezés résztvevői felmérhetik, hogyan bírják egy hónapig alkohol nélkül.

De milyen is józannak maradni és úgy végigtolni egy bulit, ha mindenki rajta van körülötted? Megkérdeztünk rengeteg DJ-t, akik remek tippekkel látnak el bennünket. Mert nem csak novemberben kell vigyázni a testre és a lélekre.

Vigyázz magadra egész héten és a hétvégi éjszakák is vigyázni fognak rád

Mit csinálsz egész héten, mielőtt elindulsz bulizni? Nagyon sok múlik azon, ahogyan kezeled a tested és lelked egészen hétfőtől péntekig. A hétvégéd ezen állhat vagy bukhat.

Giles Smith (Secretsundaze) így vélekedik: “Ez azon múlik mennyire figyelsz az életed többi területére is, nem csak akkor, amikor elmész bulizni. Ha egy pozitív ciklusban találod magad, pl. edzel és helyesen étkezel akkor sokkal több energiával indulsz neki a kluboknak. Szerintem ez nagyon sokban hozzájárul a dolgokhoz és amikor 11-kor elindulok egy buliba sokkal energikusabbnak érzem magam.”

Emlékeztesd magad, hogy ez valójában a zenéről szól teljesen (és hagyd figyelmen kívül a nyomást).

Azért mész bulizni mert zene fog szólni. Az indok amiért rövidre zártad a szombat esti netflixezésed, hogy egy DJ-t akarsz meghallgatni zenélni, szóval mindig emlékeztesd magad az indítékra.

DJ Fat Tony – Kép: Getty Images

DJ Fat Tony már 13 éve józanul bulizik, de elmondása szerint az indítéka, hogy tiszta legyen “nem élet és halál kérdése volt”. Azt tanácsolja: “ne add be a derekad a nyomás ellenére”, ami bizony egy olyan dolog, amivel mindannyiunknak meg kell birkóznia, ezért válogasd meg az embereket kivel is mész józanul bulizni. Amikor azt érzed, hogy csak azért mész bulizni, hogy kiüsd magad, az elég problémás. Fat Tony szerint: “Vedd a lehető legegyszerűbben, legyél ott és élvezd a legnagyobb és legjobb drogot, a zenét. Minden egyéb csak másodlagos.”

Will Clarke zenéit már a Drumcode és Relief is kiadta, most pedig éppen Amerikát járja. Will 8 éve tiszta, de sosem volt iszákos. DJ-knek pedig ezt a tanácsot adta: “Vedd körül magad azokkal a barátokkal, akik tiszteletben tartják ezen kérésed és ettől függetlenül jól érzitek magatokat. Legyen ez a turnémenedzsered vagy bárki, de az első 6 hónapja a turnénak valószínűleg nehéz lesz főleg, ha az a típusú ember vagy aki az alkoholt hívja segítségül, ha lazításról van szó.”

Will Clarke – Kép:soundtoys.com

A párizsi Louisahhh azt nyilatkozta: “Borzasztó hasznosnak találtam, hogy tisztában legyek a célommal amikor elmegyek bulizni, Ha ez viszont annyiból áll, hogy éljem túl józanul a beállt emberek között, vagy gyászolni a tudatot, hogy már nem tudok határokkal inni vagy bármit csinálni akkor valószínűleg otthon kell maradnom. Viszont, ha a célom, hogy boldogságot hozzak vagy ünnepeljem az életet akkor bárhova mehetek a világon biztonságban.

Maradj hidratált!

Kai Cant (az Abode partyk promótere) már egy éve tiszta és el sem tudja képzelni másként az életét. Hisz abban, hogy a hidratáció kulcsfontosságú egy bulin. „3 éve próbálok tiszta maradni, amikor egy héten három bulit bonyolítok le, idén ezt sikerült végre elérni. Hidratáld a tested masszívan, ne egyél mű kajákat és próbálj egészségen étkezni mielőtt bulizni indulsz, de vigyél magaddal protein szeletet is a bulira.”

Talán a kidobó emberek érdekesen fognak rád nézni amikor eléjük állsz egy adag protein szelettel, de ha muszáj akkor muszáj. Mostanában elterjedtek az alkoholmentes ital alternatívák, amik biztosan finomabbak, mint egy üveg víz és jobban illenek majd a képbe.

Rory Cordz (DISCOFUNK DJ és a The London Disco Society társalapítója) abban hisz, hogy az alkoholmentes sör sokkal jobb alternatíva, mint maga a sör. Rory 2019 májusa óta tiszta. Rengeteg alternatívát fogsz találni sörre és ginre is, ezek egyre jobban terjednek el, mint a józan ravek is.

Próbálj meg ne idegeskedni a részeg emberek között

Nincs is annál jobb érzés, amikor felkelsz és eszedbe jut (vagy nem egészen emlékszel rá) hogyan rágtad az új legjobb barátod fülét a dohányzó helységben.

A Spiritland rezidense és Jazz FM műsörvezetője, Anna Frankenstein nem nagyon rajongott az alkoholért, de DJ-ként már találkozott részeg ember effektussal. Elmondása szerint „a részeg emberek kifejezetten irritálóak tudnak lenni, főleg akkor amikor te nem vagy az. Ne nagyon hagyd, hogy felidegesítsenek és ne vedd a kéréseiket túlságosan komolyan. Néha megsajnálom őket amikor nagyon nagyon szeretnének egy számot, és ha lehetőségem van rá akkor le is játszom. Ettől függetlenül fontos nem komolyan venni őket.”

„Találkoztam emberekkel, akik a DJ pult mögött akartak állni és nézni miközben zenélek. A legjobb dolog, amit tehetsz a részeg emberekkel az, hogy szórakoztatónak találod őket.

Ugyanakkor pár bölcsességgel is ellátott, ha nem kezded el a száraz novembert vagy nem mindig maradsz józan: „Ne tapadj rá a DJ-re, mert unatkozol. Ha dobtál valamit, mondjuk MDMA-t és hirtelen spirituális kapcsolatot érzel a DJ iránt az valószínűleg nem kölcsönös. Érezd a szeretetet a távolból.”

Anna Frankenstein – Kép: Mixmag

Maradj távol a backstage-től!

Valószínűleg a legbölcsebb tipp a DJ-ktől, akik tiszták lettek. Általában a backstageben történnek a legjobb dolgok, ugyanakkor elég nagy kisértésbe tudja sodorni az embert.

Kai (Abode) azt tanácsolja a DJ-knek: „A szetted előtt 3-4 órával érkezz meg, kezeld a munkádként és kerüld a backstageket, ahol minden megtörténik.”

Giles (Secretsundaze) így emlékszik vissza  korábbi évekre: „Életem legnagyobb szakaszában hedonista voltam, rengeteg időt töltöttem klubokban, ez a nehéz abban, ha DJ az ember. Persze megvan a döntési lehetőséged, ha lejátszod a szetted mehetsz haza, ugyanakkor rengeteg hatás és nyomás érhet, hogy maradj és élvezd, esetlegesen, ha szervező vagy, vagy egy külföldi DJ, aki éppen turnézik, akkor különösképpen. A djzés egy szenvedély és azért csinálod mert szereted, de ez egy szociális környezet és munka is egyaránt..

Tervezd el hogyan fogsz távozni

Ez egy olyan dolog, amire a legtöbb ember soha nem is szokott gondolni, ha iszik. Ugyanakkor sok DJ említette már, hogy józanul érdemes előre eltervezni, mikor fogsz lelépni.
Will Clarke elmondta: „Mindig kocsival megyek bulizni tisztán azért, mert akkor léphetek le amikor csak akarok. Mindig eljön az a pont amikor mindenki kezd teljesen lealjasodni, ekkor lehet egyszerűen és gyorsan lelépni.

Louisahhh ugyanezt nyilatkozta: „Észrevettem, hogy a figyelmem időtartama határozottan csökkent mióta józan vagyok, ezért a legjobb, ha megvan a saját módszerem a hazajutáshoz.”

Giles Smith – Kép: RA

Maradj erős!

Rengeteg DJ elmondása szerint nem a legkönnyebb út józanul bulizni és józannak maradni.

Giles (Secretsundaze): „Amint megéltél már egy-két bulit józanul, utána egyszerűbb lesz. Olvastam egy könyvet a szokásokról, 60 nap elég ahhoz, hogy megtörjünk egy szokást vagy változtassunk rajta, és mikor rájössz, hogy nem is annyira ösztönös, mint amennyire gondolnád, hatalmas erőt és megvilágosodást hoz, illetve egy érzést, hogy tudod kicsit jobban tudod irányítani.

„Engedd el kicsit magad, ne helyezz túl sok nyomást magadra. Mindig fontos, hogy ne egyszerre akarj mindent abbahagyni.”

Kai hisz abban, hogy idő kérdése is a dolog, de teljesen működőképes. „Elhatároztam le fogok szokni mindenről, amikor észrevettem, hogy 10 alkalomból kilencszer nem tudok kokain nélkül inni. Szorongtam, gyengévé és depresszióssá tett. Nehéznek bizonyul néha drogok és ital nélkül táncolni, illetve ellazulni az egónk és bizonytalanságaink miatt. Amint ezt megtöröd és elhagyod ezeket, borzasztóan jó tud lenni.”

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a témával, akkor Rebekah, Moby és Lucy látott el bennünket jó tanácsokkal.

Forrás: [Mixmag]
Borítókép: Louisahhh (DJMag)