Lehet, hogy az ókori lelet volt a világ első erősítő rendszere?

Egy új tanulmány szerint a Stonehenge-et erősítőnek építették.

Hogy mire használták a Wiltshire-ben, Angliában található őskori leletet, a megtalálása óta rejtélynek számít. A naptár, óra, áldozati hely, de még az ufó leszállópálya is mind felmerültek, mint opció.

Most egy, a University of Salford által végzett tanulmány azt mondja ki, hogy a Stonehenge talán erősítő rendszernek épülhetett, de akár az is lehetett a célja, hogy a körön belül tartsa a hangot.

Miután megépítették a Stonehenge méretarányos másolatát, a „Minihenge”-et, a kutatók hangszórók és mikrofonok kihelyezésével tesztelték azt az egyetem akusztikai kutatóközpontjában.

„A modell tesztelése nagyon időigényes volt, de ily módon nyerhettük a legpontosabb betekintést az őskori akusztikába” – nyilatkozta Trevor Cox az egyetem honlapján megjelent írásában. „A sok hiányzó, vagy elmozdult alkotóelem miatt a mai Stonehenge akusztikája teljesen más, mint akkoriban volt.”

A kísérlet kimutatta, hogy ha valaki beszélt vagy zenélt az építmény közepén, az a kövek miatt visszhangzott, kintről azonban alig lehetett hallani azt, ami bent történt.

Carl Cox és Paul Oakenfold történelmet írtak, mikor 2018-ban ők voltak az elsők, akik játszottak egy b2b szettet a Stonehenge-nél.

Forrás: [DJ Mag]