Az USA nyugati partvidékén fekszik Oregon állam, ahol a kongresszus- és szenátusválasztással egyidőben, népszavazást is tartottak – többek közt az illegális drogok fogyasztásának dekriminalizálása kapcsán. Már az elején szükséges tisztázni, hogy a tudatmódosítókat nem legalizálták, de azok fogyasztása bűncselekmény helyett most csupán szabálysértésnek bizonyul. 

Mivel Oregon államban a marijuana eddig is legális volt (azaz kereskedelmi forgalomban kapható), így a fenti törvény a kemény drogokra vonatkozik (kokain, heroin, amfetamin). A korábbi 365 napos fegyházzal ellentétben most 100$ büntetés jár csupán. 

Hogyan lehetséges ez? A progresszív gondolkodású, Biden párti Oregonban úgy tűnik, többségében vannak azok az emberek, akik hiszik, hogy a kábítószer pont olyan csapda az életben, mint a dohányzás vagy az alkoholfüggőség. Ebbe a csapdába pedig nem sétál bele az az ember, akinek normális és kiegyensúlyozott életkörülményei vannak. Személyes véleményem, hogy azok a fiatalok, akinek van pénzük, lehetőségük és idejük a hobbijuknak is élni, nem keresik a boldogságot olyan szerekben, amik a normál, hétköznapi életből való kiszakadásban segítenek. Ha boldog vagy a mindennapokban, akkor a hétvégén sem szeretnél ebből a boldogságból menekülni.

Hogy mi a cél a szabályok lazításával, mennyit spórol vagy nem spórol ezen az állam és milyen platformon harcol a továbbiakban a kábítószerek ellen, azt Sárosi Péter (drogripoter) cikkéből megtudhatjátok.

Borítókép: maps-portland.com