Marshall Jefferson nemrégiben a Mixmag hasábjain fejtette ki bővebben, hogy miért is fejezte be a DJ-karrierjét. Döntésének legfőbb oka a színesbőrű zenészeket érő hátrányos megkülönböztetés, ami ugyanakkor szerinte nem egyenlő a rasszizmussal. Az, hogy ők anyagilag kevésbé sikeresek, szerinte elsősorban a számoknak és a “saját butaságuknak” köszönhető. A 61 éves house legenda szerint azonban a modern house, illetve EDM-szektorban nagy szerepet játszik a diszkriminalizáció.

Jefferson – akinek a “Move your body” című szerzeménye hozta meg a világhírnevet – több olyan esetről is beszámolt, amikor úgy érezte, hogy rasszista módon bánnak vele. De aztán később rájött, hogy ez nem így van.

Egy korabeli németországi fellépést hozta fel példának. A nagyteremben “egy világhírű fehér brit DJ” zenélt, ő pedig a kisteremben tolt le egy – elmondása szerint – nagyszerű szettet. A sajtó azonban mégis lehúzta a fellépését, amit először rasszista megnyilvánulásnak tekintett. Később azonban rájött, hogy az angol DJ mögött komoly PR-csapat áll. Neki azonban nincs ilyen. Az újságíró azért húzhatta le a színesbőrű legenda szettjét, mert következmények nélkül megtehette.

A feketék kiszorítása az elektronikus zeneiparból szerinte már a 90-es években megkezdődött a hollandok előretörésével. A semmiből jöttek, aztán mégis óriási pénzeket szakítottak. Mert tudták hogyan kell a színpadra állni és önmagukat promótálni. Mi feketék azonban nem foglalkoztunk ezzel.” – meséli Jefferson, akinek gyakran eszébe jutott a rasszista kártya, azonban mégis logikus érvekkel és pénzügyi gondolkodásmóddal próbálta magának megmagyarázni a színesbőrű művészek hátrányos helyzetét. “A fehér emberek fehér hősöket, a feketék pedig fekete hősöket szeretnének látni.” Jefferson szerint emiatt kapnak nagyobb gázsit a fehérek, mint a feketék.

A cikk utolsó bekezdésében aztán újra éles kritikát fogalmaz meg. A house zene a faji megkülönböztetés melegágya a zeneiparban. Ez pedig az EDM térnyerésének is köszönhető, ami a fehér producerek kiváltsága. A bejegyzés végén kitért Kevin Saunderson esetére is. A techno legenda néhány hónappal korábban ugyanis szintén a feketék diszkriminalizációja ellen emelte fel a szavát. A detroiti techno legenda azt érzi, mintha egyesek megakadályozzák a fekete művészeket abban, hogy a nemzetközi szcéna részesei legyenek. Ezzel a gondolattal pedig Marshall Jefferson is egyet tud érteni. Szerinte ugyanis a feketék által megalkotott zenét a fehér hallgatók piacára szabják át. A “fehér hangzást” szerinte sokkal könnyebb eladni.

Forrás: [Mixmag]