Az Amazon tulajdonában álló Twitch streaming platformot elsősorban játékokhoz használták, de a pandémia ideje alatt egyre népszerűbbé vált a zenék és események közvetítése is a digitális felületen. Az Egyesült Államok legnagyobb zenei szervezetei, többek között a RIAA, Recording Academy és a National Music Publishers Association összefogtak, és nyílt levélben támadták az állítólagosan szabálysértő céget a Soundtrack szolgáltatásával kapcsolatban.

A Twitch Soundtrack szolgáltatás esetében arról volt szó, hogy az lehetővé teszi a felhasználóknak a zenék használatát, ugyanis ők biztosítják a licenct közvetlenül az előadókkal és kiadókkal megállapodva. A zenei szervezetek azzal vádolják a Twitch-et, hogy a kijelentéssel ellentétben ugyan úgy lehetővé teszik az engedély nélküli felhasználást, valamint letagadják, hogy több ezer bejelentés érkezett volna hozzájuk ezzel kapcsolatban, amire nem is reagáltak.
A vállalat továbbra is kiáll az igaza mellett, miszerint a Soundtrack egy teljesen licencelt szolgáltatás, a jogdíjra jogosultakkal pedig szerződésük van a platformon keresztül közvetített felvételek és zenék felhasználásáról.

Az érthetőség kedvéért leegyszerűsítjük a szitut hazai szereplőkkel példázva… gyakorlatilag a MAHASZ és Dj Szövetség amerikai megfelelője cirkuszol azért, mert nem folyik át rajtuk a jogdíjakból beszedett pénz, hanem a platform maga szerződik közvetlenül az érintett felekkel. Amennyiben a rágalmazóknak lenne mégis igazuk és nincs hivatalos jogosultság, azaz nem fizetnek a kiadóknak vagy művészeknek, akkor viszont ugyan ott tartunk, ahol a part szakad. Pont annyi pénzhez nem jutnak hozzá a szerzők, mint amennyihez nem jutnak a hivatalos zenei szervezeteken keresztül SEM!

Forrás: [subwave.eu]