A magyarjazz.hu internetes portál által útjára indított voksoláson megszavazták az év zenekarát, az év zeneszerzőjét, valamint az év lemezét.

A két éve indult portál első alkalommal hirdette meg a szakmai, valamint a közönségszavazását. A most közzétett végeredmény a szerkesztőség nem zenész tagjainak véleményét tükrözi. A második körben pedig majd  a közönség is szavazhat december 27-ig, a portálon található űrlap segítségével. Ennek a végeredményét január 1-én fogják kihirdetni.

Összesen 19 kategóriában hirdettek győztest. A szakmai voksolás eredményeként az év magyar jazzalbuma a Lukács Miklós Cimbiózis Trio Music from the Solitude of Timeless Minutes című albuma lett, amely a BMC Records gondozásában jelent meg. Az év jazz-zenekarának a Modern Art Orchestrát, az év jazzénekesének Winand Gábort, az év jazzénekesnőjének Hajdu Klárát, az év fiatal (30 év alatti) jazzelőadójának Oláh Krisztiánt választották.

Az év jazz-zongoristája Oláh Kálmán, az év jazzbillentyűse, orgonistája Oláh Tzumo Árpád, az év jazzgitárosa Juhász Gábor, az év jazzbőgőse Orbán György, az év jazzbasszusgitárosa Lattmann Béla lett.

A szaxofonosok között Ávéd János, a rézfúvósoknál Fekete-Kovács Kornél, az egyéb jazzfúvósok sorában Dresch Mihály (fuhun) győzött, a legjobb különleges jazzhangszeresnek a cimbalmos Lukács Miklóst, a legjobb dobosnak Balázs Elemért, a legjobb ütőhangszeresnek Dés Andrást találták.

Az év jazz-zeneszerzője kategóriát Oláh Kálmán nyerte, a hangszerelők között Fekete-Kovács Kornél, az elektronikus zenei médiaművészek között pedig Oláh Tzumo Árpád végzett a szakmai szavazás élén.

Gratulálunk a győzteseknek! A teljes listát ITT lehet megtekinteni.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba