Mindez múlt héten történt a város központjának számító Alexanderplatz közelében.

A magyar rendőrség Twitter oldala se semmi, de a berlini kollégák Facebook-oldalát semmi nem übereli. Egy igazi aranybánya! Legutóbb éppen egy igen hasznos életvezetési tanácsot osztottak meg a nagyérdeművel: “Ha egy hűtőszekrényt titkos ajtóvá alakítunk. amivel el szeretnénk rejteni a titkos klubunk bejáratát, akkor ezt lehetőleg kevésbé feltűnően tegyük meg, mint egy fél hűtőpult, benne pedig egy láda sörrel, ami félbe van vágva”.

Igen ám, de ezúttal a fagyi visszanyalt. A rendőrök ugyanis nem sejtették, hogy a frissen felfedezett titkos klub nem más, mint a Diskothek Melancholie 2, ami már jó ideje a berlini klubszcéna egyik kultikus intézménye.  A klub fő ismérve pedig a “titkos” hűtőszekrényajtó, ahogyan azt számos kommentelő is megjegyezte a bejegyzés alatt.

De nem csak emiatt érte kritika a berlini rendőrség akcióját. Állítólag azok az állítások is hamisak – de legalábbis eltúlozottak – ami a klub üzemeltetőiről szól, miszerint drogokat és fegyvereket találtak náluk.

Diskothek Melancholie 2 (Forrás: FB)

Nem sokat késett a klub válasza, a Diskothek Melancholie 2 üzemeltetői közleményben cáfolták a rendőrség állításait. A “rutinellenőrzés” során 25 egyenruhás szállta be a späti (Berlinben így hívják az éjjelnappali boltokat – a szerk.) területét. Az akció során megállapították, hogy nem feltétlenül csak dohányból származó mellékterméket találtak a hamutálban. Ezenkívül legális CBD olajat is lefoglaltak, amit aztán később vissza is szolgáltattak a tulajdonosoknak. Jól emlékezhetünk a budapesti kollégák hasonló mellényúlására is a Kertész utcából. A berlini razzia során lefoglalt fegyverek bármelyikét megtalálhatjuk egy átlagos kisnyugdíjas retiküljében: paprikaspray, kábelkötegelők és egy kalapács. A legveszélyesebb tárgyat egy baseballütő jelentette a sarokban. A hűtőszekrény mögött felfedezett “privát klub” pedig tényleg annyira volt privát, hogy legutóbbi berlini látogatásunk idején mi is meg akartuk nézni, ha nem ragadtunk volna le a Sisyphos-ban. A klub amúgy már jó ideje zárva tart a koronavírus miatt, ezt a rendőrök is “kigooglezhatták” volna egy perc alatt. A klub gratulációját fejezte ki a sikeres bevetéshez és köszönik az ingyen reklámot!

Borítókép: Polizei Berlin