The Advent egy alapos interjú keretein belül számolt be legújabb projektjének, a techno-club.net elindulásának részleteiről.

A koronavírus okozta bezárások előtti utolsó buliját együtt töltötte egy portlandi barátjával, David Bate-tel. Ekkor a COVID-19 helyzet már a levegőben volt és miközben a nem túl fényes jövőről beszélgettek, kitalálták a már említett online klub megalapítását. Ők ketten állnak a vezető pozícióban, de több embert is alkalmazniuk kellett az elindulás és a sikeres működés érdekében. Ilyen személy Tom Mitchell, aki promóterként dolgozik a csapatnál. Az ő feladata a termek előkészítése, ami igen nagy kihívás. 5 szobával indítottak, mára ez 10-re bővült. Van egy luxemburgi srác, ő Chick, aki szintén promóter. A weblap kinézetéért A. Paul felelt, akinek saját kiadója a Naked Lunch és korábban megfordult Magyarországon is. Összesen öten alkotják a csapatot jelenleg.

Az egész projekt önköltséges, mindent saját forrásból finanszíroznak. Nem céljuk külső tőkét bevonzani, valamint nem szeretnének világhírű DJ-ket sem meghívni. The Advent elmondása alapján, ha már beindult a projekt, akkor lesznek nyitottak a befektetőkkel való együttműködésre. Az elején azonban ez túl sok elvárással járna, ami könnyen a munka rovására menne.  A hangminőség 320 kbps, amely szinte a legjobb MP3 minőséget képviseli. Minden pénteken újul a program, a bulik pedig magyar idő szerint péntek este 10-től vasárnap este 11-ig tartanak.

A DJ-kre van bízva, hogy honnan szeretnék sugározni szettjeiket. Nem kontrollálják őket zeneileg. Olyan szettel állnak elő, amilyennel csak szeretnének. A szettek fele lesz nagyjából élőben közvetítve. The Advent szerint egy rémálom volna az egészet live act-ként megoldani. A világ minden tájáról fognak érkezni művészek és minden szoba külön-külön lesz elindítva, tehát nem lesz két szoba egyidőben. A DJ szettek sem lesznek túlságosan hosszúak, nagyjából 1-2 órás szettekre érdemes számítani, nagyon ritkán fog előfordulni 3-4 órás szett. Aki viszont live act-tel készül a nagyérdeműnek, ott változhat az időkeret.

A DJ szettek, amint véget érnek az archívumba kerülnek, néhány perc után pedig elérhetővé is válnak bárki számára. A honlapon egy menetrend fogadja a látogatót és könnyű megtalálni, hogy ki, mikor, melyik teremben játszik. A termekben chatszobát helyeztek el. Ezek a szobák egész héten nyitva állnak, bármikor bárki számára. Ezeket a szobákat moderátorok fogják kezelni. A gyűlölködő felhasználók IP-címét azonnal beazonosítják és azonnali kitiltják őket a rendszerből. Fizetési rendszere „pay-per-minute”, amely azt jelenti, hogy percekért kell fizetni. A legkisebb jegy 5 óra, amely 300 perc. 5 euróért 5 órányi tartalmat nézhet majd meg az ember. Péntektől péntekig lehet majd felhasználni, a következő hétre újat kell majd váltani.

The Advent szerint minőségi platformot fognak létrehozni, amely a mai járványhelyzetben egyedülálló, és nem igen van párja a világhálón. Minőséget garantálnak, amelyet a közönség észre fog venni és használni is fog. Minden pénteken elszámolják a bevételt és elosztják a termek között igazságosan. 70-30 arányban osztják majd el a pénzt a DJ-k szemszögéből. 10-20 000 látogató esetén ez a szám igen magas tud lenni és a DJ-k is profitot tudnak termelni. Európai engedélyért az ICE nevű társasággal kellett egyeztetniük: a videót nem lehet valós időben visszatekerni, csak élőben tekinthető meg, vagy az archívumban később. Ezáltal könnyű volt kategóriába belehelyezni a platformot. Nincs letöltési lehetőség. Az amerikai licenszek teljesen mások. Ott a megtekintések számától és annak idejétől függ a licensz. Tehát az ASCAP-ot, a BMI-t, a SESAC-ot és a SoundExchange-t fizetik az ICE-szal együtt.

Az elején a technoé, a housé és az elektroé lesz a főszerep. Ezek képezik a mai tánczenék alapjait, később azonban bármi megtörténhet. Minden szobának saját látványvilága lesz, tehát a vizuálisabb látogatók igényeire is figyelni fognak, de lesznek DJ-k, akik nem szeretik a látványosságot. Ezeknél a szetteknél a zenéé lesz a főszerep. Az egész a zenéről fog szól. Jelenleg nincs speficikus platform ezeknek a műfajoknak. Ez pedig értünk van, DJ-kért, bulizokért, DJ-k által létrehozva. Nem nagyvállalatok működtetik, hanem egyszerű emberek, akik érdekeltek a zeneiparban. Nem a pénzről szól, hanem arról, hogy összejöhessenek az emberek, beszélgessenek egymással és élvezzék a produkciót.

Ezen a hétvégén többek között Alexander Robotnik, Tony Humpries, a Detroit Techno Milicia, valamint The Advent szettjét élvezhetjük. Az ötletgazda ráadásul kétszer is a lemezjátszók mögé áll, Cisco ugyanis egy electro és a techno szettet is le fog nyomni.
Részletes hétvégi program: https://www.facebook.com/events/820568972099542/


Fotó: techno-club.net FB