A jelenlegi COVID-19 járványból nehéz bármi pozitívumot is levonnunk. Nem tudunk kimenni és szocializálódni, amíg be vagyunk zárva. Az olvasás az idő mulattatásának egyik hasznos eszköze. Nagyon sok átgondolt és érdekes tánczenei könyv van odakint, amely betekintést enged ebbe a szcénába, amelyet úgy szeretünk, valamint segít megérteni abban is, hogy mi zajlik a táncparketten túl. Legutóbb már bemutattunk 23 könyvet, ami az e-zenei szcéna mélységébe nyújt betekintést, angol nyelven. Most pedig következzen 13 német nyelvű könyv. Sajnos a magyar nyelvű szakirodalom még gyerekcipőben jár.

Felix Denk & Sven van Thülen – Der Klang der Familie

A két szerző szociológiai írása a berlini szubkultúráról. 150 interjút olvashatunk különböző mnűvészekkel, írókkal, fotósokkal és dizájnerekkel. Így kaphatunk átfogó képet a város történetéről.

David Brun-Lambert & Laurent Garnier – Elektroschock: die Geschichte der elektronischen Tanzmusik

Az Elektroschock az elektronikus zene történetét írja le Detroit-tól kezdve, Manchesteren át egészen napjainkra jellemző globális pénzgyárig. Laurent Garnier a saját tapasztalatain keresztül próbálja kritikus szemmel megfejteni azt, hol csúsztak félre a dolgok.

Westbam mit Rainald Goetz – Mix, Cuts und Scratches

Az 1997-ben megjelent zsebkönvv Maximilian Lenz, aka Westbam gondolatait tartalmazza a munkájáról, mint DJ, az életéről mint művész és a mindennapjaiba nyújt betekintést interjúk formájában. Aki kérdez: Rainald Goetz.

Rüdiger Esch – Electri_city

A könyv Düsseldorf elektronikus zenei életének bemutatásáról szól, ami 1970-től a 80-as évek közepéig az elektronikus zene egyik fő centrumának számított. Ami nem csoda, hiszen többek között a Kraftwerk pályafutása is innen indult, akik szintén megszólalnak a könyvben.

Christian Arndt – Electronic Germany: DJs, Klänge, Clubkultur

Frankfurt a globális techno történetének egyik legjelentősebb központja, többek között Sven Väth és Marc Acardipane is a Rajna menti metropoliszban kezdte el bontogatni a szárnyait. A tavaly megjelent könyv a város e-zenei életét mutatja be, ami nem csak Németországban, hanem szerte a világban éreztette hatását.

Sven Schäfer, Dirk Waltmann & Jesper Schäfers – Techno Lexikon

A könyv alcíme így szól: Átfogó referenciamunka Európa legnagyobb ifjúsági kulturális mozgalmáról. Érdekessége, hogy társszerzője egyben a német Fazemag főszerkesztője.

Max Wolf – Glücksreaktor

A többi könyvvel ellentétben ez egy regény. Két barátról szól, akik 1994-ben megélik a tombolást, lázadást és extázist.

Sebastian Szary – Backstage Tristesse

A Modeselektor oszlopos tagja 2014-ben fényképezőgépet ragadott és miközben bejárták a világot lefotózta az összes backstage-t, ahol megfordultak.

David Buckley – Kraftwerk: Die unautorisierte Biografie

Az elektronikus zene úttörőinek különös életrajza.

Sven Marquardt – Die Nacht ist Leben

Az itt felsorolt könyvek szerzői közül az ő neve a legismertebb. A Berghain híres-hírhedt portása tősgyökeres berlini. Igazi underground figura, aki punk-ként kezdte a 80-as években, de fotósként is nagy sikereket ért el.

Sven Regener – Magical Mystery

Ez is egy regény, összesen négy részből áll és “Charlie”, egy nyugat-berlini alkoholista és drogfüggő küzdelmekkel és paranoiával teli életét mutatja be, aki végül úgy dönt, hogy hátrahagyja régi életét. A A művet később filmvászonra is vitték.

Robert Klanten – Localizer 1.0 The Techno House Book

Az 1995-ben megjelent könyv a 90-es évek első felének berlini techno / house szcénáját mutatja be a klubok és rendezvényszervezők aspektusából.

Forrás: [Fazemag]