A Pioneer mit sem törődve a koronavírussal és az általa okozott gazdasági válsággal, idén ősszel piacra dobta legújabb fejlesztésű lemezjátszóit, ami a CDJ-2000(k) vérfrissített változata. A 2000-es széria szinte napra pontosan 10 évvel ezelőtt jelent meg, nem kis megrökönyödést okozva az újításnak számító USB bemenettel, ami lehetővé tette, hogy az addig CD-ről játszó DJ-k csupán egy pendrive-val érkezzenek fellépni. Aztán, ahogy egyre több világklasszis váltott, úgy lett egyre elfogadottabb és magától értetődő, hogy a korral márpedig haladni kell.

A CDJ-3000 rengeteg újítást tartalmaz (MPU processzor, lemez borítóképe a jog tárcsán, megnövelt és érintősre váltott képernyő, benne rengeteg új funkció, stb.) mégis sok kritikát kapott a kivitelezés, ugyanis a továbbra sem képes trackeket megfelelően elemezni a szerkezet – ehhez még mindig a beépített és fizetős rekordbox szolgáltatás igénybevétele szükséges.

A háromezres széria nem igazán tartalmaz olyan újítást, amit a legnagyobb konkurenciának számító Denon ne lépett volna már meg és ezt a közösségi média felületeken bizony a kommentelők nem röstelltek a cég orra alá dörgölni. Többen azon is kiakadtak, hogy a marketingben ismert PR cikkek formájában reklámoz a Pioneer, magyarul a legnagyobb zenei portáloknak fizettek nem kevés összeget, hogy hypolják fel a megjelenést. Bár mi nem voltunk a jutalmazottak közül, mégis fontosnak tartjuk, hogy beszámoljunk a masináról, hiszen kétség kívül a Pinoeer CDJ-je az abszolút piacvezető és biztosak vagyunk benne, hogy ilyen lejátszókról fog megszólalni a legtöbb track ebben az évtizedben.

Ismerjétek meg a Mixmag tudósítását, akik hét DJ-t szólatattak meg szériához fűződő viszonyukról.
(A cikket a könnyebb olvashatóság értelmében néhány helyen módosítottuk. Az eredeti, angol nyelvű változat linkjét alul találjátok)


HONEY DIJON

Mixmag (MM): Mit vársz a leginkább a CDJ-3000-től?

Honey Dijon (HD): Az hiszem a beat jump funkciót várom a leginkább. A hot cue-k és a loopok is érdekesek, ezeket az előző szériához képest könnyebben és kreatívabban lehet majd használni.

MM: Az új és nagyobb érintőképernyőnek köszönhető kapott egy touch preview-t és egy touch cue-t. Hogyan segítenek majd ezek a funkciók?

HD: Mindenképp könnyebb lesz a zenék közti keresés. Ez talán a nyári fesztiválszezonban a leghasznosabb.

MM: Hogyan segítették a korábbi modellek a karrieredet?

HD: Ahogy egyre több funkció jelenik meg az újabb modellekben, úgy lettem én is egyre kreatívabb a fellépéseimmel. Sőt, nem csak kreatív, de spontán is. Egyfaja hibrid élő fellépő / zenei kurátor.

BENJI B

MM: Mit vársz a leginkább a CDJ-3000-től?

Benji B (BB): Számomra a puszta tény a legizgalmasabb, hogy a technológia egy következő lépcsőfokára értünk. Komoly utat járunk be, ha visszagondolok a CDJ-1000-es szériára. A 3000-es modellel kapcsolatban talán az új, nagyobb és érintősre váltott képernyő a legizgalmasabb. Könnyebb benne navigálni, szebb és professzionálisabb. Az új cue pontok is nagyon királyak. Eddig nem igazán használtam ezt a funkciót, de várom, hogy változzak ebben. 

MM: Az érintőképernyőn lett előnézeti funkció és hot cue is. Örülsz akkor ennek?

BB: Nagyon tetszik, hogy a nagyobb képernyő nagyobb vizuális élményt nyújt. Eddig ezt csak a recordbox-ban kaphattad meg. Most már nem csak egy betűkből álló listát látsz, ahol a DJ-k neve vagy a track címe fel van sorolva, hanem borítót is. Ez a fajta vizualitás sokat könnyít, hogy hamar megtaláld a következő számot, amit szívesen feltennél. 

MM: Milyen szerepet töltöttek be a CDJ-k a karrieredben?

BB: Az első, modell óta kötődöm a szériához. Nagyon szerettem CD-ről játszani, mert nem kellett megvárnod, hogy egy zenédet kiadják bakeliten, hanem még aznap este vihetted a klubba és tesztelhetted hogyan szól élesben a dolog. Aztán ahogy egyre elterjedtebb lett a Pioneer, szinte mindenhol tudtál már loopolni, cue pontokat tenni, stb. Emlékszem, hogy az első DJ-k egyike voltam, aki kizárólag CD-re váltott és bizony sokan kinevettek az elején pedig tudtam, hogy idő engem fog igazolni. Így is lett.

A másik nagyon fontos változás a rádiózás során volt tapasztalható, ugyanis a műsoromban 95%-ban a legfrissebb, legújabb kiadványokat mutatom be. Hatalmas mennyiségű zenét kapok hétről hétre nem csak DJ-ktől, de a kiadóktól is. Óriási változás volt, hogy bakelitről sikerült CD-re váltani. 5 perc alatt megírtam a lemezt és már játszhattam is élő adásban.

EATS EVERYTHING

MM: Mit vársz a leginkább a CDJ-3000-től?

Eats Everything (EE): Sokat fejlődött a széria hangzás terén, így már nagyon várom, hogy a klubokban is tesztelhessem. Az új jog tárcsa király lett borítóképekkel a közepén. A key sync funkciónak is örülök –  biztos, hogy lesz olyan szituáció, amikor nagy hasznát veszem.

MM: A CDJ-3000 egy elég erős MPU processzort kapott – miben tud ez segíteni?

EE: Hatalmas segítség. Most ha valaki véletlenül kihúz egy kábelt, akkor bekapcsol az emergency loop, az új MPU-val viszont tovább halad a zene, valamint a trackjeim közt egyszerűbb és gyorsabb lesz az új procival válogatni.

MM: Az érintőképernyőn lett előnézeti funkció és hot cue is. Örülsz ennek?

EE: Nagyon is! Ez akkor a lesz a leghasznosabb, amikor teljesen friss, szinte ismeretlen zenét játszol.

MM: Milyen szerepet töltöttek be a CDJ-k a karrieredben?

EE: 1992 óta DJ-zem, a CDJ-500 volt az első modellem a szériából. Csak akkor kezdtem el igazán váltani bakelitről, amikor kijött a CDJ-1000, ha jól emlékszem 2001-ben. Az utolsó tisztán CD-ről játszott szettem pedig a 2011-es BBC Radio 1 Essential Mix. Nem mertem egy ilyen fontos eseményt csak pendrive-ról bevállalni. Most így visszagondolva ez igazán vicces.

ETAPP KYLE

MM: Mit vársz a leginkább a CDJ-3000-től?

Etapp Kyle (EK): Hol is kezdjem? Elég nagy rajongója vagyok a cue szekciónak. Mind a nyolcat használni fogom. A Beat jump funkció egy valóra vált álom számomra. Ha ezt együtt használod az új polyritmikus loopokkal, elképesztő miket tud. És persze az új kijelző és a hanghullámok megjelenítése is remek. Végre kevesebb időt fogok trackek keresésével tölteni.

MM: A CDJ-3000 egy elég erős MPU processzort kapott – miben tud ez segíteni?

EK: Örülök, hogy szuper gyorsan be fognak tölteni a trackek és remek újítás, hogy bele tudsz hallgatni a zenébe, mielőtt betöltenéd a lejátszón.

MM: Hogyan segítettek a korábbi modellek a fejlődésben?

EK: Az, hogy cue-kat tudj egy SD kártyára menteni a CDJ-1000 MK3-on egy kevesek által használt funkció, de nekem nagyon sokat számított. A loopokkal is itt ismerkedtem meg igazán. Az első CDJ-2000 aztán mindent megváltoztatott. Az USB, recordbox, hot cue, loopok, kvantálás. Végre először tudtam egyszerre négy lejátszót használni.

MONIKA KRUSE

MM: Mit vársz a leginkább a CDJ-3000-től?

Monika Kruse (MK): Az új MPU és a jogtárcsa remek újítás. Végre látod a zenék borítóját, ami segít 

MM: Hogy fogja a DJ-zést megváltoztatni az új modell?

MK: A Key Sync és a Key Shift segítségével akár a hangnemét is megváltoztathatod egy számnak. Sokkal egyszerűbb lesz mixelni olyan zenéket, amiket különböző hangnemben írtak. Nagyobb szabadság dallam terén, mikor egymásra akarsz tenni két számot.

MM: Az érintőképernyőn lett előnézeti funkció és hot cue is. Hogy fog ez segíteni?

MK: A nagyobb képernyő nagyobb kényelmet jelent. Imádom a touch preview-t. Ennek akkor lesz a legnagyobb szerepe, amikor egy fesztiválon DJ-k váltják egymást és már előre bele tudsz a kollégád zenéjébe hallgatni, hogy mire számíts.

MM: Hogyan segítettek a korábbi modellek a fejlődésben?

MK: A loopok megjelenése nagyobb kreativitást adott, hogy kibontakozzak. Így valamit meg tudok változtatni egy számban, amire bakelittel nincs sajnos lehetőség.

JOSH NEWSHAM

MM: Hogy fogja a DJ-zést megváltoztatni az új modell?

Josh Newsham: A technológia fejlődésével a CDJ egyértelműen több lett, mint ’sáv 1’ és ’sáv 2’. Ez most már egy komplett hangszer. A CDJ-3000 –rel tud igazán kreatív lenni az ember. Olyan hangzásokat tudsz létrehozni, amit két szám összemixelésével korábban nem lehetett. 

MM: Hogyan segítettek a korábbi modellek a fejlődésben?

Az 1000-es modellen kezdtem. Ezen tanultam meg a legalapabb funkciókat úgy, mint az ütemegyeztetés. Hétköznap a hálószobámban gyakoroltam, hétvégén pedig a klubokban játszottam. Így indultam el a fejlődés útján, amit végig kísértek a CDJ modellek. Együtt fejlődtem a Pioneer modelljeivel és remek érzés ennek a közös utazásnak a részese lenni.

MM: Milyen szerepet töltöttek be a CDJ-k a karrieredben?

A legjobb barátaim a pultban. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy más márka legyen egy szórakozóhelyen. Megbízható, számíthatsz rá. Öröm rajta játszani.

PAN-POT

MM: Hogy fogja a DJ-zést megváltoztatni az új modell?

Pan-Pot (PP): Új lehetőségek, mint a key shift nagyon hasznosak, különösen olyan művészeknek, akik dallamosabb, melodikusabb zenét játszanak. Mixelésnél nagyobb a zenei spektrum. Ezen kívül komoly vizuális információkat kaphatunk. Gyakorlatilag nincs már többé szükség laptopot kötni a lejátszókhoz.

MM: A CDJ-3000 egy elég erős MPU processzort kapott – hogyan segít ez nektek?

PP: Trackeket és hot cue-kat betölteni jelentősen gyorsabb lett. Ez remek fejlesztés, pláne ha még emlékszel, hogy ez mennyi időbe telt ez a régi modelleken… egy-két fellépés alatt bizony megőszült a hajad…  De az új hangzást is ki kell emelni a basszus komolyat fejlődött.

MM: Mit gondoltok összességében az Pioneerről? Jelentős változást hoztak?

PP: A Pioneer DJ nem csak piacvezető, de diktálja is a trendeket. Ez az újítás nem csak technikai bravúr, de olyan fejlesztéseket is tartalmaz, ami érti, hogy mire van egy DJ-nek valójában szüksége. Számunkra ezek az alaposan átgondolt tervezések teszik a Pioneert az ipar élvonalába.

Forrás: [Mixmag]