A Bandcamp a Beatporthoz hasonlóan egy online zenebolt, ahol zeneszámokat tudunk különböző formátumokban vásárolni – akár még bakeliten is, de merchandise termékek is kaphatók. Sok művész és kiadó preferálja ezt a platformot, ugyanis itt független zenészek is terjeszthetik alkotásukat és nem kell feltétlenül kiadóhoz igazolni a létrehozott hanganyagot. Személyre szabható mikroweboldal, számok teljes hosszának díjmentes meghallgatása, sőt még “borravalót” is adhatunk egy zenéért.

Bár szinte minden iparág a padlón van, a zeneszerzést, mint művészeti ágat nem vetette vissza a pandémia. Semmilyen klub vagy kocsmazárás nem lassított a művészek kreativitásán. A kicsiktől a legnagyobb kiadókig, mindenki öntötte magából a zenét 2020-ban is. Csakhogy zeneírásból csupán kivételes esetekben lehet megélni. A producerként tevékenykedő alkotók legfőbb bevételi forrása az éjszakából származott, ez azonban súlyos gellert kapott idén. 

Ezen próbált meg a Bandcamp segíteni egy havi akció keretében. Április óta minden hónap első péntekén Bandcamp Friday-t tartanak, ami azt jelenti, hogy az aznap befolyt összegből semmilyen jutalékot nem von le a cég és minden elköltött penny az utolsó centig a művészekhez jut. Ezzel az akcióval 800.000 vásárló összesen $40 millió dollárt költött.

Mivel messze még a Covid vége, így a Bandcamp további dátumokat jelentett be – tovább támogatva a művészeket. A soron következő Bandcamp Friday-ek dátuma:

  • Február 5.
  • Március 5.
  • Április 2.
  • Május 7.