Az elmúlt több mint 30 évben számos undeground klubbal örvendeztette meg Budapest az éjszaka közönségét. Legtöbbjük sajnos már rég bezárt és csak a kellemes emlékek maradtak meg mementónak, lévén hogy a legtöbb korabeli klub épületének már a hűlt helyét sem találjuk. Két olyan klub van, ahova sajnos nem juthattam el koromnál fogva és ha feltalálnák az időgépet, akkor biztos, hogy az elsők közöttlátogatnám meg őket. Ez a Fekete Lyuk és a Tilos az Á.

Az álmok pedig időnként valóra válnak. Ma robbant ugyanis a bomba, miszerint az eredeti helyen és néven újra kinyit a budapesti underground egyik legelső bástyája, a Tilos az Á!

A Tilos az Á a rendszerváltás időszakának liberális szellemiségű underground szórakozóhelye volt 1989 és 1995 között Budapesten a Mikszáth Kálmán téren. Nevét a Micimackóban szereplő nevezetes tábláról kapta.  Az étterem helyén a Tilos az Á-t 1989 szilveszterén nyitotta meg Németh Vladimir (Vova). Az 1991-es orosz kivonulás alkalmából szervezett Búcsún Frank Zappa is megjelent, majd este fellépett a Tilos az Á-ban a főpolgármester által szervezett zártkörű partin. A Tilos az Á pincéje teret adott a legváltozatosabb alternatív koncerteknek. 1991 augusztusában itt indult be kalózadóként a Tilos Rádió. Szintén itt indult útjára a Vajdai Vilmos és Szabó Győző zsebszínháza a Tilos az Á Performance, amely később TÁP Színház néven működött. A Tilos az Á a legkülönbözőbb kulturális eseményeknek adott otthont. Volt a Zene Ünnepe és a Budapesti Búcsú helyszíne. Még táncház is volt a pincében. Itt jött létre és működött egy időben, nagy sikerrel hétfőnként Kistamás László találmánya, a Vákuum TV, Csernátony Dóra, Forgács Kristóf, Gajzágó Donáta, Garas Dániel és Till Attila közreműködésével. Halász Péter idehozta Amerikában élő francia képzőművész barátját, Jean-Michel Verret-t, aki diavetítők segítségével New York-i utcaképet festett a földszint hátfalára. A ma is látható alkotás Magyarország egyetlen vendéglátóipari egységében található védett falfestménye.
Egyes rendpárti médiumok folyamatosan támadták a helyet, aminek eredményeképpen a rendőrség többször razziázott a Tilos az Á-ban, majd 1995-ben hatóságilag bezárták a szórakozóhelyet.
1989-től 91-ig DJ Palotai volt a klub művészeti vezetője volt. (wiki)

A bezárás után 26 évvel úgy tűnik, hogy újra élet a legenda, melyről a Tilos az Á zárt Facebook csoportjában lehetett olvasni:

Kedves Tilos az Á 1990-1995 csoporttagok!

Szeretnénk számotokra egy kiváló hírrel szolgálni: úgy döntöttünk, hogy – amint azt a járványhelyzet engedi – újra megnyílik a Tilos az Á.

És azt is szeretnénk, hogy mindezt majd Nektek mutathassuk meg legelőször.

Régóta foglalkoztat minket, hogy a Zappa Caffe nem mondja el megfelelően a hely igazi történetét. Aztán egyszer csak halljuk, hogy Pesten elbontják a Wichmann-kocsmát, amelynek épületében Schneider József kártyafestő a XIX. század közepén megalkotta a magyar kártyát, és Budán a Márványmenyasszonyt, ahol Széchenyi István és Wesselényi Miklós is a lakodalmát tartotta. Ha ezen épületek lerombolását nem is tudjuk megakadályozni, de hisszük, hogy a magunk eszközeivel egy kis vidámságot mégis elő tudunk csalni.

A Mikszáth tér 2. is történelmi hely. Innen indult el a Tilos Rádió, a TÁP Színház, a Rádió C…Ez az a hely, ahol a Kispál és a Borz házi zenekarnak számított, ahol a Quimby a legeslegelső koncertjét adta, ahol a rendszerváltás előtti underground és az új idők fiatal értelmisége minden este felsorakozott. És ami a legfontosabb itt voltunk mi is: itt hallgattuk a legjobb zenekarokat, itt voltunk a legszerelmesebbek és itt voltunk a legjobban a legjobb barátainkkal együtt. Ez volt a legek helye, azóta is várjuk, reméljük, újra érezhetjük ugyanezt.

Ez a hely mindig is Tilos az Á marad, bárki bármikor is próbálkozott korábban más elnevezésekkel. A Wichmann-kocsma és a Márványmennyasszony szétrombolása még erősebben ráébresztett minket felelősségünkre. Arra vállalkozunk tehát, hogy újraélesszük Budapest egy fontos kulturális emlékét. Mi, a Kuplung, a Zöld Pardon, az Instant egykori alapítói és gazdái, most újra életre keltjük a bennünk élő múltat, és átvezetjük azt a jövőbe.

A Zappa Bistro idén tavasszal visszatér a gyökereihez, és eredeti nevén, Tilos az Á-ként sarjad új életre. Ami egyszer volt, újra nem jön el – de átélhető nap nap után. Jól tudjuk ezt mi is. Éppen ezért nem klónozni szeretnénk az egykori Tilost, hanem méltó módon tisztelegni előtte, mégpedig úgy, hogy újra átéljük az élményt minden hajnalig tartó estén. Nincs többé régi szép idők, élet van és a jelen ünnepe.

Mindeközben a Zappa sem múlik el nyomtalan, az újonnan megnyíló zenés bisztró nem hagyja veszni azt a tudást és tapasztalatot sem, amit az elmúlt tíz évben Zappaként magára szedett. Nem válik tehát múzeummá, nem díszleteket és papírmasé figurákat építünk. Modern belsőépítészeti és berendezési megoldások használatával, valamint egy kulturális szervezői szemlélet alkalmazásával olyan közösségi életteret alakítunk ki, ahol mindenből sugárzik a zene, ahol a sokszínűség, az elfogadás és a nyitott gondolkodás friss érzései áradnak. Zenés bisztrót, ahol összeolvad a gasztronómiai és az esztétikai élmény. Ahol még hisznek a művészet erejében. Ahol az egyetemisták ugyanúgy otthon érzik magukat, mint az egykori rendszerváltók, a turisták pedig olyan közegbe és életérzésbe csöppenhetnek bele, amit máshol nem tapasztalhatnak meg Budapesten.

Éppen ezért, a koronavírus-járvány elhalkulásával egyidőben a Tilos az Á a Ti szalagátvágásotokkal megnyitja kapuit. További értesítések érkeznek később, addig is lehet egy kicsit örülni, mi nagyon várunk Benneteket!

Györkefalvi Péter
Kováts Péter
Nemes Mihály
Pálffy András
Somogyi Zoltán