Egy friss interjút közölt nemrég a The Independent, melyben a belfasti duó éles kritikákat fogalmazott meg a koronavírus idején fellépő kollegákról. A Bicepet alkotó Matt McBriar és Andy Ferguson ezeket a bulikat (nem alaptalanul) fertőző gócnak tartja. „Az ilyen dögvész bulik hihetetlenül undorítóak és az itt fellépő művészek rossz színben tüntetik fel ezt az iparágat.”

„Élesen látni a vonalat, hogy ki az, aki üzletemberként gondolkozva stratégiákat követ, hogy minél több pénzt csináljon és ki az, akit tényleg a kreativitása vezérel.” – mondta McBrair.

Ferguson hozzátette, hogy „egyébként nem lenne létszükségletük ezt csinálni. Pihenj egy évet, írj egy albumot. Hihetetlenül sok ember a padló alatt van ebben a szcénában és ezek a fellépések nagyon rossz fényben tüntetnek fel mindenkit. Sokan nem tudják az egoizmusukat féken tartani.”

A Bicep srácok okkal törnek pálcát mások felett. Legutóbb épp a Mexikóban található Tulum és Cancun település lett az „új Ibiza”, amit a főként Amerikából özönlő turisták árasztanak el mindenféle járványügyi korlátozás betartása nélkül. Bár az éttermek és szórakozóhelyek este 11 órakor bezárnak, a nappal kezdődő bulik privát villákban folytatódnak. Mexikónak ez a tartománya szinte kizárólag a turizmusból él. 100.000 iparági munkahelyből 20.000 maradt, a helyi munkanélküliség 50% felett jár, a halottak száma meghaladja a 2.000 főt, de a két szóban forgó város 2019-hez képest +23%-os forgalomnövekedést produkált, hiszen minden nap és minden este buli van – méghozzá olyan nevekkel, mint Marco Carola, Solomun, Maceo Plex vagy Blond:ish.

Azokban nem Mexikó az egyetlen hely, ahol dübörögnek a partik, ezért a kritika épp annyira szól az Egyiptomban fellépő Magdalenanak, a franciáknál bulizó Anethanak, a Libanonban járt Marco Carolanak és az angliai illegál bulin zenélő wAFF-nak is.

Bár a fenti országok többségében nem követ el törvénytelenséget a fellépő művész, a DJ-k és promóterek viszont sok kritikát kapnak, hiszen magas fertőzésszámú országokba mennek zenélni. Azzal, hogy Európához vagy Amerikához képest szegényebb régiókba látogatnak, tovább növelik a színesbőrű és mélyszegénységben élők halálozási számát.

Bicephez hasonlóan Carl Cox és Dave Carlke is azon is állásponton van, hogy ez így nem éppen jó irány. Carl Cox egy Mixmag interjúban arról beszélt, hogy „felelőtlenség ilyen fellépéseket elvállalni, hiszen az egész világ azon dolgozik, hogy mihamarabb túl legyünk a járványon – márpedig amíg ennyi fertőzött van, addig nem leszünk túl rajta.” Dave Clarke egy tavaly augusztusi facebook posztban pedig úgy fogalmazott, hogy „csak az egó és a gázsi számít”.

Az interjú többi részét a lenti linken éritek el, ahol többek közt a január 22-én megjelent Isles című albumukról is beszámolnak, amihez megjelenés előtt kibérelték a londoni Corsica Studios klubbot, hogy klubkörnyezetben is teszteljék az új számokat.

Forrás: [Independent]