Január 9-én vált véglegessé, amit már korábban sejteni lehetett: az Európából a szigetországba érkező művészek vízumot kell igényelni a fellépésükhöz. 

Bevett gyakorlat a zeneiparban, hogy 90 napig nem szükséges munkavállaló vízumot igényelni külföldön való munkavégzéshez. Az EU-nak ilyen megállapodása van pl. az USA-val és Szaúd-Arábiával is. Az Egyesült Királyság jelenlegi vezetése azonban minél keményebb Brexitet szeretett volna, így az ajánlatot nem fogadták el. Helyette egy másfajta vízumot kapnának az arra jogosultak és azt is 30 napra korlátozzák. A munkavállalóknak ezen kívül bankszámlakivonatot kell csatolniuk, amin bizonyítják, hogy rendelkeznek megtakarítással és az együttműködési megállapodásokat is mellékelni kell, amivel a fellépéseknek otthont adó szórakozóhelyekkel kötött szerződéseket bizonyítják.

Korábban egy online petíció is indult a vízummentességért, amit 220,000 ember írt alá és nagyobb nevek/helyek is megosztották, többek közt: object blue, Josey Rebelle, NTS, Hyperdub és Rye Wax. Sokan attól tartanak, hogy a koronavírus miatt amúgy is padlón lévő zeneipar helyzetét csak tovább rontja ez a megállapodás és semmi nem garantálja, hogy minden igényelt vízumot pozitívan bírál majd el a hatóság.

Az, hogy milyen válasz érkezik majd az EU-tól, az egyelőre még kérdéses. A tagállamok saját körben rendelkezhetnek arról, hogy hasonlóan vízumkötelessé tegyék az Angliából érkező művészek hazai fellépését. Ennek viszont komoly hatása lehet arra, hogy a jövőben melyik szervező kit hív majd zenélni.