A Black Nail Cabaret talán túlzás nélkül nevezhető Magyarország elsőszámú exportcikkének a gótikus dark synth és a dark pop világába, amely 2010-es debütálása óta rendszeresen játszik hazai színpadokon, illetve Európa-szerte. Ötödik albumuk Gods Verging on Sanity néven jelent meg 2020 májusában, mégpedig a német Dependent Records gondozásában, amely korábban olyan produkciók karrierjét segítette, mint a VNV Nation, a Covenant, vagy épp a Suicide Commando, jelenleg pedig ide tartozik többek között a Skinny Puppy, a KMFDM, és a Front Line Assembly is.

A zenekar most egy kislemezzel ugrik neki az évnek, mégpedig a nagylemezükről leemelt Maelstrom című számuk EP-jével. Ez a kissé szentimentális, ugyanakkor egyszerű és dallamos dal az, amely talán a leginkább helyezi az album szerzeményei közül a popot a dark popba, egyúttal egy kellemes kontraszt is az előzőleg megjelent My Casual Godhoz vagy No Goldhoz képest. A szerzeménynek ugyanakkor több arca is van: van benne szerelem, szorongás, kreatív blokkok és némi szexualitás is, amit szemérmetlenül ki is kihasználtak, mikor felboncolták a vokált a kislemezen szereplő „Fixation Mixhez”.

Maga a kislemez egyébként 4 track-et tartalmaz, amelyből az első természetesen a Maelstrom, annak is az album verziója némi csavarral, amit új dobokkal és plusz szintikkel láttak el, melyeket páran talán fel is ismerhetnek a zenekar koncertjeiről. A Maelstrom Fixation Mix verziója már a dalszöveg kulcskifejezésekre fókuszál, ami egy BDSM-fantáziát narrál valahol egy klubban, a 80-as években. A címadó dal remixét a hazai techno színtér egyik legígéretesebb DJ-je és producere, Man + Machine készítette, aki egy „technoidabb” formában gondolta újra a Maelstrom-öt, s aki amellett, hogy feltolta a bpm-et, igyekezett megőrizni a dal karakterét a vokál teljes egészében való felhasználásával, illetve egy kis post-punk érzést belecsempészni az általa felvett, és a dalba illesztett gitárdallamokkal. Az EP utolsó száma pedig a You Lessen I Die címet viseli. Ez egy 2019-es dal, ami türelmesen várt a sorára, míg végre 2020 decemberében rögzítésre került. Bizonyos szempontól ez egy outro a Maelstrom dalhoz, a dalszöveg kvázi folytatja, és visszhangozza azt, amit és ahogy a Maelstrom abbahagy.

És ha mindez nem volna elég, az EP-t kíséri egy videóklip is, amelyet Besenczi Ricsivel együtt hozott össze a Black Nail Cabaret, akinek korábban a No Gold és az Unrequited Love videókat is köszönhetik. A klippel újra egy olyan allegóriát próbáltak kreálni, ami az emberi kapcsolatokra reflektál: szélsőségek találkozása, feminin és maszkulin energiák, béke és aktivitás. Mindehhez a szürreális pluszt a pandémia adta egy fura új kontextussal, mert egyébként a video ötlete 2019-es. A klip egyébként a gánti Bauxitföldtani Parkban, illetve Szentkirályszabadján forgott, a szellemvárosban.

A klipet, valamint a kislemezt az alábbiakban lehet megnézni, illetve meghallgatni:

Bandcamp: https://blacknailcabaret.bandcamp.com/album/maelstrom
Spotify: https://open.spotify.com/album/28jV46fwhfyoXjWYLpULsg?si=_qAcbZaoS1CrFWbi7tXzuQ