Még a régi motorosok közül is csak kevesen emlékeznek már rájuk. Ez legfőképp a gyenge promóciónak volt köszönhető, pedig a Liquid Limbs volt a modern elektronikus zene hazai úttörője. A stílus a kezdetek óta erősen Budapest-központú volt, a Liquid Limbs viszont Miskolcról fektette le a magyar e-zene alapköveit.

1992. őszén kezdődött a történet. A formációt kezdetben hárman alkották: Baris Zsolt, Budai Gábor, illetve Batta Róbert. Előbbi a TV-nézők számára is ismerős lehet, hiszen egy reklámfilmben is feltűnt. Ő volt a Tango narancssárgára festett reklámarca, aki a járókelőket paráztatta.

A Liquid Limbs kezdetben inkább EBM-es beütésű dolgokat csinált, de már akkor is megvolt az a szállós feeling, ami az első lemezt jellemezte. Első kazettájuk 1993-ban a Trottel Records gondozásában jelent meg, miközben olyan legendás helyeken léptek fel, mint a Petőfi Csarnok, vagy éppen a DJ Palotai által üzemeltetett Tilos az Á. Ekkora már eltűnt zenéjükből az EBM, a house / trance vonal kezdett el dominálni. Zenéjük az overground és az underground között lavírozott, erre a hangzásra akkoriban garantáltan mindenki egyből rohant táncolni.

A nagyközönség viszont nem igazán ismerte a munkásságukat, mivel a klipeket egyedül a Top TV „Dee Zone” című műsorában vetítették le. Közben egyre komolyabb fellépéseket hoztak össze itthon és külföldön is. Budapesten, Belgrádban és Szkopjéban is felléptek a The Prodigy előtt.

Összesen három albumuk jelent meg. A zenék között rengeteg samplinget használtak fel, időjárásjelentésből, vagy a Delta című műsorból is vágtak ki részleteket. Hofi Géza viszont nem engedte meg, hogy bárki is használja a hangját, ellentétben Kudlik Júliával, akinek a hangját az 1997-ben megjelent -2,+3 °C lemezen hallhatjuk. A zenék könnyen emészthtetők, abszolút megfeleltek annak a hangzásnak, ami a 90-es évek rave korszakára volt jellemző. Zenéjük a sok bevágott speech-nek köszönhetően mégis megannyi magyar hangulatot sugároz. Kár, hogy ezt a tendencia már kevésbé látszódik napjaink hazai elektronikus zenei felhozatalában. Pedig abban az esetben lehetnénk igazán piacképesek, ha a zenénk nemzetközi lenne, olyan magyaros csavarral, ami a külföldi hallgatók előtt is helyre tenne földrajzilag a zenét.

Bár a Liquid Limbs nevét napjainkban már csak kevesen ismerik, a Skyland viszont annál inkább ismertebb! Pedig a név mögött egy és ugyanazon személy áll, Batta Róbert. Ő általa indult újra 2013-ban a Liquid Limbs, immáron szólóprojektként. Az eredeti felállásból  Budai Gábor az elmúlt évtizedekben távol került a zenétől, Baris Zsolt pedig sajnos 2012-ben elhunyt.

Batta Róbert úgy tervezi, hogy a járvány után live act formájában fogja bemutatni a 1993-ban kiadott első anyagot. Abban az időben a bakelit épp lecsengőben volt, a CD pedig még nem indult el hódító útjára, ezekben az években a kazetta számított a fő hanghordozónak. A Hydro-Gixer gyakorlatilag az egyik első magyar elektronikus tánczenei album,  28 évvel ezelőtt még csak kazettán adta ki a Trottel Records, és ugyanez a kiadó gondozta a mostani vinylkiadást is.

„Az első lépést ehhez néhány hónappal ezelőtt egy hírportálon Dömötör Endre zenei újságíró tette meg, aki egy cikkben több más előadó régi anyaga mellett a Hydro-Gixer bakelit kiadását is szorgalmazta. Az ötlet tetszett Rupaszov Tamásnak, az utóbbi időben a vinylek felé forduló Trottel vezetőjének, és az események felgyorsultak”.

Így aztán ami késik, nem múlik, a Hydro-Gixer 28 évvel a debütálás után bakeliten is megjelent! A viszonteladók pedig így hirdetik az anyagot: „Acid house egy miskolci panel 8. emeletéről, 1993-ból.” Mi pedig tűkön ülve várhatjuk a Liquid Limbs fellépését hamarosan valamelyik fővárosi klubban vagy vidéki helyszínen.

Forrás: Kömlődi Ferenc, Pánczél Gábor – Mennyek kapui
Képek: Liquid Limbs FB