Az acid house 1986-ban fertőzte meg az Egyesült Királyságot, majd rövid lappangás után, 1988 nyarán letarolta s szigetországot, és kitört a – ’68-as hippiforradalomra sok vonásában emlékeztető – Second Summer Of Love. A társadalmi-kulturális lökéshullám egy év múlva sem gyengült, ahogy az új zenei stílus is hódított tovább, sőt, ’89 nyarán még nagyobb intenzitással égett slágerlistákon, zöld mezőkön és elhagyott gyárépületekben egyaránt, és ezzel beköszöntött a rave-korszak. Hatását azóta is érezteti, a stílus szimbólumának számító sárga mosolygós arc azóta is rendre visszaköszön, legyen szó számítógépes játékokról vagy éppen cipőkről. Egy erdésznek pedig olyat sikerült alkotnia, amitől tátva maradt a szánk.

A hihetetlen alkotásig egészen az Egyesült Államokig, azon belül is a végtelen örökzöld tűlevelű erdőiről híres Oregon államba kell utaznunk. Egy amerikai cég még 2011-ben ültetett el itt jó néhány duglászfenyőt. Amúgy nem gondoltam volna, hogy ennek ez a hivatalos magyar írásmódja. Már csak azért sem, mivel a nevét David Douglas skót botanikusról kapta. Szóval 10 évvel ezelőtt a Hampton Lumber nevű cég vezetésével duglászfenyőket és vörösfenyőket telepítettek a kérdéses területre egy erdősítési projekt részeként. Ő azonban gondolt egy nagyot és vitt egy kis csavart a történetbe. A duglászfenyők alkotják az acid  smiley száját és a szemét, a vörösfenyők pedig az arc azon részét, ahol ősszel ezek a tűlevelek mind megsárgulnak.

A smiley tavasszal és nyáron egyáltalán nem látható, mivel ilyenkor minden fenyő tűlevele zöld színben pompázik. Ősszel azonban jól kivehető a levegőből. A mosolygós figura pedig a tervek szerint legalább 30-50 évig velünk marad, mert csak akkor lehet kivágni majd a fákat. Több ilyen cégre lenne szüksége a világnak, mint Hampton Lumber!

Forrás: [Fazemag]