Hat felhívás, összesen 321 pályázati anyagáról döntött az eddigi összetételében utoljára összeülő NKA Hangfoglaló Program Kollégiuma február közepén. A március elején hatályosított döntések alapján 198 pályázó összesen 228 millió forint támogatásban részesül a Hangfoglaló Program hetedik évadának utolsó kiírásai alapján.

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma még tavaly decemberben jelentette meg azt a hat nyílt pályázatát, amelyek forrását az úgynevezett üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-hoz kerülő negyede biztosította. A 2015-ben létrejött, majd 2018-ban részben megújított, 2020 eleje óta pedig Bali Dávid által vezetett – Andrási Bea, Horváth Gergely, Tóth Tibor, Vörös István összetételű – kollégium mandátuma február végén lejárt, így február közepén utolsó ülését tartotta a testület. Döntéseik március elején váltak hatályossá, így elérhetőek az NKA honlapján.

A kollégium tavaly decemberben először írt ki elektronikus zenei és hagyományos könnyűzenei formációk közötti együttműködésre, illetve elektronikus zenei produkciók nemzetközi mentorálását támogatni szándékozó pályázatokat. Az előbbire 19 pályázat érkezett, amelyeket újdonságuk és a szcéna segítésének szándéka miatt egységesen támogatott a kollégium, így minden pályázó 500 ezer forintot használhat fel tervei megvalósítására. Az elektronikus zenei mentori programra szánt 10 millió forintos keretet szintén egységesen, 1-1 milliós támogatást nyújtva osztotta fel a testület.

A Hangfoglaló Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjában két pályázati felhívás várt elbírálásra. A gyakorló menedzsereknek kiírt, a kollégium reményei szerint 2021-ben ismét megvalósuló nemzetközi showcase fesztiválok látogatását támogató pályázat esetében is valamennyi jelentkező igényét pozitívan bírálta el a testület. Ennek megfelelően 30 menedzser mintegy 10 millió forintot használhat fel a magyar könnyűzene nemzetközi útjainak egyengetésére. Ugyanennek az alprogramnak a részeként született döntés a 2021. évi külföldi koncertek, turnék, kampányok és együttműködések támogatásáról. Az eredetileg 100 millió forintos keretre 140 pályázat érkezett, amelyekben a zenekarok mintegy 173 millió forintnyi igényt fogalmaztak meg. Abból kiindulva, hogy 2020-ban is sok támogatott projekt elmaradt, illetve a 2021. évi megvalósulás is még bizonytalan, a kollégium végül 82 pályázó között 73 millió forintot osztott szét.

Miután tavaly október elsején a Hangfoglaló Programirodát és a HOTS exportirodát is magában foglaló Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a MANK Nonprofit Kft-től a Petőfi Irodalmi Ügynökséghez került, az irodák működését segítő, korábbi meghívásos pályázatok fel nem használt forrásait a MANK visszautalta az NKA-nak, amelyet a Kollégium a februári döntéskor használhatott fel. A testület még tavaly év végén döntött úgy, hogy ennek a forrásnak egy részét olyan projektek támogatására kívánja fordítani, amelyek létrejöttét vagy működését a Hangfoglaló Program korábban már támogatta. A Kollégium végül a BLEND film-zene konferencia és a HOTS SongLab táborok folytatására beérkezett pályázatot, a Music Hungary 2021. évi eseményét, a tavaly indult online Beat rádió további működését, és a „Kedv, Remény, Trillák” versmegzenésítési verseny pályázatát támogatta.

A kollégium számára is meglepő érdeklődés mutatkozott a Médiatámogatási Alprogram keretében első alkalommal kiírt könnyűzenei podcast-ek készítését támogató pályázatra. A 30 millió forintos keretre 86 pályázó mintegy 162 millió forintos igényt jelentett be. A kollégium végül úgy döntött, hogy a Program hetedik évadában megmaradt keretet felhasználva 50 pályázó között közel 80 millió forintot osztott szét. Ez azt jelenti, hogy a következő egy évben közel félezer, a könnyűzenével foglalkozó műsor kerülhet adásba.